Oranje nieuws – 3 t/m 5 juli 2013 | De Oranjes

vrijdag 5 juli 2013

Oranje nieuws – 3 t/m 5 juli 2013

Prinses Beatrix verhuist eind 2013 naar Kasteel Drakensteyn

De verhuizing van Prinses Beatrix naar Kasteel Drakensteyn bij Lage Vuursche is zo rond eind 2013/begin 2014 gepland. 

Foto: ©  Prins Claus
Al jarenlang is bekend dat de prinses na de troonsafstand weer terug zou keren naar het achthoekige kasteeltje waar ze misschien wel de gelukkigste jaren doorbracht met Claus en drie kleine opgroeiende zonen. De prinses kocht het kasteel in 1959. Daarna vond een grondige verbouwing plaats. In 1963 nam ze officieel intrek in het kasteel tot 1981. Na jaren van leegstand werd in 2006 besloten het kasteel te renoveren en weer bewoonbaar te maken met alle moderne eisen qua beveiliging. Sinds die renovatie achter de rug is, verbleef de prinses als Koningin af en toe al een weekend in haar geliefde Drakensteyn.

De verhuizing van Koning Willem-Alexander met zijn gezin van Villa Eikenhorst in Wassenaar naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag zal waarschijnlijk iets langer op zich laten wachten. Het paleis voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en wordt daarom aangepast. En ondanks dat het misschien nog even duurt voordat hij er woont, gebruikt de Koning het paleis nu al veelvuldig voor de officiële ontvangsten.

Prinses Beatrix zal overigens niet volledig uit Den Haag verdwijnen. Er wordt in Paleis Noordeinde een nieuwe werkruimte voor haar ingericht, want hoewel ze afgetreden is als Koningin, haar werkzaamheden en lidmaatschap van het Koninklijk Huis zal ze altijd serieus blijven nemen.

Prins Floris doet aangifte geboorte Willem Jan

Prins Floris heeft woensdag in alle vroegte aangifte gedaan van de geboorte van zijn zoon.

Willem Jan -die afgelopen maandag op de wereld kwam- is nu officieel geregistreerd in het geboorteregister van de gemeente Den Haag. Toen hij melding ging maken van zijn dochters, die allebei in Amsterdam werden geboren, lag er iedere keer wel een fotograaf of journalist op de loer. In Den Haag was daar woensdag totaal geen sprake van. Mogelijk werd Floris opgewacht bij het gemeentehuis in zijn woonplaats Voorschoten.

Koningin Máxima opent ‘haar eigen park’

Koningin Máxima heeft vandaag te fiets een naar haar vernoemd park in het stadsdeel Leidsche Rijn in Utrecht geopend.

Utrecht heeft al meerdere parken naar voormalige Koninginnen vernoemd. Zo is er een Wilhelmina, Juliana en een Beatrix park. Een Máximapark kan dus niet ontbreken. Het park is zo’n 300 hectare groot en bevat een parkrestaurant, bosspeeltuin, beeldenpark, natuurgebied en verschillende sportaccommodaties.

De Koningin arriveerde bij het restaurant, waar ze een korte ontmoeting met onder andere burgemeester Wolfsen had. Het gezelschap stapte vervolgens op de fiets. Voor Máxima – die een kort ‘regenboogjurkje’ droeg – ging dat niet zo makkelijk. Met haar benen tegen elkaar aan geklemd moet ze zich balend afgevraagd hebben hoe ze op het ‘idiote idee’ was gekomen om géén broek aan te trekken. Gelukkig kwam de speciale (en nog ingepakte) Máximabank steeds dichterbij. Op deze locatie eindigde de fietstocht. Koningin Máxima werd begroet door honderden mensen en een bloemenkind met een boeketje. Met het onthullen van de bank werd het Máximapark officieel geopend. Het boeketje werd op de bagagedrager gebonden, en al fietsend kreeg de Koningin tot slot nog een uitgebreide rondleiding door ‘haar park’.


Foto's: ©  PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com


Overig kort nieuws: 

- Eliane van Vollenhoven viert vandaag haar 4e verjaardag.

- Koning Willem-Alexander had donderdag met de laatste vijf fractievoorzitters van de Tweede Kamer kennismakingsgesprekken in Paleis Noordeinde.

9 opmerkingen:

 1. Eliane, gefeliciteerd. Het zal een gezellige "boel" zijn bij jullie, jullie pasgeboren broertje en je bent zelf jarig. Geniet ervan en erg veel plezier met z'n vijven

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maxima zag het niet zitten die dag! Je had bijna het gevoel een double te zien, zo ongemakkelijk voelde ze zich. Slordig voorbereidt! Sorry... het perfekte van Beatrix was daar fijner en werkt voor mij gewoon beter! Ik weet wel dat Maxima Fans dat niet graag horen, maar of het schoenen zijn die de juiste maat missen, of niet netjes meer zijn of het haar dat bij geverft hoord of of of... ze mag koningin der harten zijn, maar dat is het dan ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het ziet er inderdaad niet uit, zo'n kort rokje als je moet fietsen. Een Koningin hoort zo wie zo niet zo'n kort rokje te dragen. Zeer on-koninklijk. Dit was Beatrix nooit gebeurt. Ik neem aan dat ze van te voren wist dat ze moest fietsen. Ze weet dat er fotograven zijn. Ze is nu meer als 1 maand Koningin. Dan weet je onderhand toch wel beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben het helemaal met je eens als je zegt dat een koningin geen kort rokje mag dragen! Beatrix was gewoon een stuk minder modern dan Maxima. Het fietsen is ze niet van jongs af aan geleerd, dus daar moet je anders naar kijken! Ik vond Beatrix meer geschikt voor koningin. Zij was veel netter dan Maxima. Al heeft Maxima haar haren nu wel minder vaak los, misschien komt het allemaal wel weer goed en moet ze nog aan haar positie wennen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik denk niet dat de een (Beatrix, Maxima) moderner was of ist dan de andere. Het was een andere tijd toen Beatrix begon en laten wij ook eerlijk zijn... daar hangen ook echte "blunders" in de klerenkast van Beatrix.. als je kijkt naar de eerste jaren... Hemel mensen lief, kwam daar wel gelukkig de nodige verandering aan. Maar netter was het allemaal en het was meer gericht op "inhoud" dan op het element "hippe, moderne, publiciteit"... Daar heeft Maxima het ook niet makkelijk, want "inhoud" moet van de koning komen en niet van "Nr2". Dus laten we ook even afwachten hoe zij begint iets uit haar rol te maken.... want alleen maar lachen en "mooi" zijn is niet voeldoende voor de volgende jaaaaaaaren...

   Verwijderen
  2. Zo kun je het inderdaad ook nog bekijken. Iedereen heeft wel een fout kledingstuk in zijn/haar kast hangen! Eigenlijk heeft Maxima een titel zonder inhoud. Maar Beatrix vind ik toch wel een stuk netter, dat is en blijft wel mijn mening.

   Als alleen lachen en 'mooi' zijn voldoende zou zijn, zou het koningschap ook niet zo veel functies meer hebben. Al vind Willem-Alexander het helemaal niet erg om steeds meer niet zelf te mogen doen.

   Verwijderen
 5. Ik ben het met Susanne en Jacobien eens. Máxima kan de komende jaren niet alleen maar mooi zijn. Willem Alexander moet ook oppassen dat Máxima te veel aandacht gaat opeisen, zodat zijn rol ondergesneewd raakt. Hij is het staatshoofd, niet Máxima. Hij zei in het interview dat ze dat beide besefte, maar dat kan ik niet echt opmaken uit het optreden van Máxima de afgelopen maand. Ze eiste bij alles de hoofdrol. Alleen bij de dodenherdenking niet, maar bij alle provinciebezoeken en landenbezoeken had zij de hoofdrol.

  En dan weer met een kort rokje op de fiets. Als Koningin. Slechte adviseurs heeft ze, of is ze zo eigenwijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Anoniem: Ik ben het sowieso niet met je eens dat dit een kort rokje is, en waarom zou een koningin altijd een lange rok moeten dragen?
  Maxima doet waar ze zich fijn in voelt, en dat hoort een koningin te doen...
  Ik vind het juist goed dat ze een keer zichzelf is, en is hoe ze in haar prive-leven is, dan leer je haar echt kennen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Anoniem2: tuurlijk is kort niet altijd kort! Maar waneer je zooooo je benen dicht moet knijpen bij het fietsen om "inzichten" te vermijden, is deze rok voor deze gelegenheid "te kort". Ik ken Maxima niet in haar privé-leven, jij blijkbaar wel,dus kom op met een paar leuke verhalen, zodat wij hier ook de gelegenheid krijgen haar beter te leren kennen....

  BeantwoordenVerwijderen