BELGIË: Koning Albert treedt af | De Oranjes

woensdag 3 juli 2013

BELGIË: Koning Albert treedt af

De Belgische Koning Albert heeft vanavond om 18.00 uur in een televisietoespraak zijn aftreden bekend gemaakt. Op 21 juli (de Nationale Feestdag) zal Kroonprins Filip officieel de troon bestijgen.

“Dames en Heren, Diep ontroerd richt ik mij vandaag tot u allen. Ik ben mijn tachtigste jaar ingegaan, een leeftijd die geen enkele van mijn voorgangers in de uitoefening van zijn ambt heeft bereikt. Ik stel vast dat mijn leeftijd en mijn gezondheid mij niet meer toelaten mijn ambt uit te oefenen zoals ik dat zou willen doen. Ik zou mijn plichten niet nakomen en mijn opvatting van de Koninklijke functie niet huldigen mocht ik in die omstandigheden te allen prijze mijn ambt blijven bekleden. Het is een kwestie van elementair respect voor de instellingen en ten opzichte van u,
waarde medeburgers. Na een regeerperiode van 20 jaar ben ik dus van mening dat het ogenblik is aangebroken om de fakkel aan de volgende generatie over te dragen. Ik stel ook vast dat Prins Filip goed is voorbereid om mij op te volgen. Hij geniet samen met Prinses Mathilde mijn volle vertrouwen. Met de tijd, en onder meer in het kader van de economische zendingen in het
buitenland, heeft Prins Filip aangetoond hoezeer zijn inzet voor ons land hem na aan het hart ligt. En bovenal heb ik in de loop der jaren geleerd dat ons land op een buitengewone troef kan rekenen, en dat is U waarde landgenoten. Met een bevolking die zo rijk is aan talenten, aan verscheidenheid, aan edelmoedigheid en energie, is de toekomst van ons land in de beste handen. Het is dus met sereniteit en vol vertrouwen dat ik u mijn voornemen meedeel om op 21 juli 2013, de dag van onze nationale feestdag, af te treden ten gunste van de troonopvolger, mijn zoon Prins Filip. Dames en Heren, Tijdens mijn ganse regeerperiode heeft een vaste overtuiging met betrekking tot de Koninklijke functie mij geleid. De rol van Koning der Belgen en zijn legitimiteit bestaat erin ten dienste te staan van de democratie en van haar burgers. Zij zijn de enige rechtmatige titularissen van de soevereiniteit. In dat opzicht, moet het koningschap met zijn tijd meegaan. Op 20 juli zal ik u, zoals gewoonlijk, andermaal toespreken, en daarna zal ik samen met de Koningin en de nieuwe Vorsten, de plechtigheden van 21 juli bijwonen. Maar nu al wens ik u te zeggen, hoezeer ik het als een eer en een geluk beschouw, een groot deel van mijn leven te hebben kunnen wijden aan de dienst van ons land en van zijn bevolking. Koningin Paola en ikzelf zullen de hartelijke banden die tussen de bevolking en ons zijn gegroeid met de loop der jaren nooit vergeten. Wij danken u voor het vertrouwen dat u ons heeft geschonken, voor uw blijken van sympathie en van steun, ook weleens met enige kritiek. Maar altijd hebben wij u een warm hart toegedragen. Wij bewaren zoveel herinneringen aan talloze ontmoetingen in blijde dagen, maar ook in dagen van zware beproeving. Natuurlijk betekent het einde van mijn regeerperiode niet dat onze wegen nu uiteengaan. Wel integendeel! Leve België!”

Bekijk de video van de toespraak hier terug. 

Kennismakingsbezoek Koninklijk paar
Op 14 oktober zouden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op kennismakingsbezoek gaan bij Koning Albert en Koningin Paola, máár omdat volgens traditie het net aangetreden staatshoofd het eerst op visite gaat bij de langer regerende collega, zal Koning Filip eerst naar Nederland moeten komen. Mogelijk laten ze de datum staan en komt hij dus samen met zijn vrouw naar Nederland in plaats van dat Willem-Alexander en Máxima naar België afreizen.

8 opmerkingen:

 1. Het zat er aan te komen; de geruchten waren te sterk. Laat Koning Albert ook maar van zijn rust gaan genieten en van zijnk leinkinderen. Ik gun het hem ook, net zoals ik dat onze oud-koningin enorm gun.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ben het met je eens.. maar denk wel, dat Beatrix veel meer gemist wordt dan Albert.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit komt niet echt als een verrassing, ik wens België net zo'n geweldige troonswisseling toe als ons land had. Wel al snel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Verwacht maar toch leuk nieuws. Zie uit naar de inhuldiging (al die galajurken, geweldig).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Laten we ons daar nog maar niet té veel op verheugen. Het gaat er in België een stuk soberder aan toe dan in Nederland.

   Er is ook geen mantel.. geen regalia etc.. Het woord inhuldiging is eigenlijk niet correct. Eedaflegging o.i.d. wel.

   Verwijderen
 5. Er waren inderdaad veel geruchten. Albert is inmiddels ook al 79 jaar en dus op een behoorlijke leeftijd dus ik sta er niet van op te kijken. Ik denk niet dat Beatrix meer gemist wordt dan Albert. De Belgen stonden eerst niet zo positief tegenover Filip dus ik denk dat het even erg is. Daarbij komt dat wij als Nederlanders Beatrix erg in ons hart gesloten hebben en dat hebben de Belgen natuurlijk ook! Ik hoop dat we de kinderen nu ook weer gaan zien! 2013 is echt een heel bijzonder jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Denk dat het een stuk soberder gaat dan bij de troonswisseling van koningin Beatrix. Het Koningshuis is in België niet zo geliefd als bij ons. Het is ook al over 18 dagen. Zoals een aantal al reageerden, de Koning is 79 jaar, niet geheel gezond dus laat hem genieten van rust.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toch nog een verrassing. Laat Albert ook lekker van zijn pensioen gaan genieten en van zijn kinderen en kleinkinderen en uit de spotlights. Wat Filip gaat worden heb ik ook geen idee van. Misschien wordt het verrassend beter. Wel lachen dat Filip nu naar Nederland moet komen omdat hij nu korter op de troon zit. Nu Spanje nog..... Die doet daar meer fout dan goed.

  BeantwoordenVerwijderen