Oranje nieuws – 7 & 8 maart 2013 | De Oranjes

vrijdag 8 maart 2013

Oranje nieuws – 7 & 8 maart 2013

Koningin Beatrix bij 20-jarig bestaan Hoge Commissaris

Koningin Beatrix was donderdag in Sociëteit de Witte in Den Haag aanwezig bij een speciale bijeenkomst van het 20-jarig bestaan van de Hoge Commissaris. 

Tijdens de jubileumbijeenkomst werd teruggeblikt op de afgelopen 20 jaar inzake Nationale Minderheden. Taak van de Hoge Commissaris (momenteel Noor Knut Vollebaek) is het zo vroeg mogelijk signaleren van spanningen in het gebied van de 55 landen van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), en het vinden van oplossingen door middel van stille diplomatie. Volgens minister Timmermans – die het woord nam – zijn in de loop van de jaren al veel etnische spanningen opgelost. De Koningin genoot van deze positieve woorden en luisterde vervolgens ook nog een stukje paneldiscussie mee. In discussie kwam het verleden, heden en de toekomst van OVSE aan bod.
Foto's: © Gera Nieland, haagsallerlei.nl

Prinses Laurentien schrijft in ‘The Beanstalk Charter for Children’s Literacy’
“Uit de schokkende Europese cijfers blijkt dat er geen tijd te verliezen is. We moeten nu handelen.”Ter ere van het 40-jarig jubileum van de Engelse organisatie Beanstalk schreef Prinses Laurentien - als voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven, de EU High Level Group on Literacy en Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO- mee aan ‘The Beanstalk Charter for Children’s Literacy’.

De organisatie Beanstalk zet zich in voor het verkleinen van taalachterstand op basisscholen. Op pagina 18 is een stukje te lezen, geschreven door de prinses. Ze schrijft over de belangrijkste aanbevelingen van de EU High Level Group of Experts on Literacy. In het Verenigd Koninkrijk verlaat namelijk een op de acht leerlingen de basisschool met een taalachterstand.

Prinses Laurentien benoemd in haar tekst ook de vooroordelen die over laaggeletterdheid bestaan: “We moeten accepteren dat laaggeletterdheid niet wordt veroorzaakt door migratie. Het overgrote meerderheid van de kinderen en volwassenen met een slechte leesvaardigheid is geboren en getogen in Europa. Onderzoek toont aan dat, in principe, elk kind kan leren lezen en schrijven. Iedereen in de samenleving moet hun steentje bijdragen: van ouders en kleuterscholen tot de gezondheidszorg, maatschappelijke programma's en werkgevers. Uit de schokkende Europese cijfers blijkt dat er geen tijd te verliezen is. We moeten nu handelen.”

Prins van Oranje opent tentoonstelling over Peter de Grote

Tot 13 september is in de Hermitage in Amsterdam de tentoonstelling ‘Peter de Grote, een bevlogen tsaar’ te bewonderen. Beschermheer van de Hermitage en verre nazaat van de tsaar – de Prins van Oranje – opende vanavond de tentoonstelling.

Foto : © PPE/Nieboer, http://www.ppe-agency.com/ 
De prins kreeg een rondleiding langs de expositie die meteen al luguber begint met een dodenmasker van Peter de Grote. Verder laat de tentoonstelling ook veel persoonlijke eigendommen van de Russische tsaar zien, zoals zijn wapens, een toilet en zijn opgezette hond Liza.

De tentoonstelling vindt plaats ter ere van het Nederland-Ruslandjaar, een Russische traditie waarmee de banden tussen twee landen worden aangehaald. De Oranjes stammen via Koningin Anna Paulowna (de vrouw van Koning Willem II) af van tsaar Peter de Grote, dat maakte de tentoonstelling voor de prins extra interessant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten