Koninklijke familie actief op NL Doet – 2013 | De Oranjes

zaterdag 16 maart 2013

Koninklijke familie actief op NL Doet – 2013

NL Doet begint al net zo’n Koninklijke traditie te worden als Prinsjesdag. Nu geen koetsen, hoedjes, robe’s met crêpure kant of een duur jacquet, maar werkkleding, laarzen, een goedkope NL Doet bodywarmer of: bowlingschoenen! 

Al voor de 9e keer werd NL Doet georganiseerd. Uit de 8400 klussen kozen enkele leden van de Koninklijke familie ook dit keer weer een leuk vrijwilligerswerkje uit.

Vrijdagochtend arriveerde een blauw Koninklijk busje bij Duurzaamheidscentrum Weizigt in Dordrecht. Niemand minder dan Koningin Beatrix, Prinses Margriet, Prins Bernhard, Prins Pieter-Christiaan, Prins Floris en Tjalling ten Cate (man van Prinses Margarita) stapten uit. In de tas van de Koningin – met afbeelding van haar favoriete hondenras – zaten een paar oude schoenen. Want zoals het een echte Koningin betaamd ga je niet op een stel oude gympen over straat. Wel bij de pony’s en de ezels, waar ze – net als vorig jaar bij de hulphonden – helemaal op haar plek leek te zijn en hen met liefde verzorgde. Ook zusje Margriet nam een pony onder haar hoede.

Foto : © Oranje Fonds - Redmar Kruithof
Ondertussen hielpen de drie broers en Tjalling mee met schoonmaken en klussen. Weizigt beschikt namelijk naast een boerderij op het grote natuurterrein ook over faciliteiten als een koetshuis, tuinen, klimaatkas en een bijenstal. De prinsen verwijderden met alle mogelijke middelen (van schuurspons tot beitel) zoveel mogelijk groene aanslag van de picknicktafels – en banken.

Foto's : © Oranje Fonds - Redmar Kruithof

In Utrecht zochten de Prins van Oranje en Prinses Máxima bowlingschoenen in hun schoenmaat uit. Samen met een groep dak – en thuislozen van Dagopvang Catharijnehuis werd er gebowld. De mensen – die dagelijks van 10.00 uur tot 18.00 uur – terecht kunnen bij de stichting voor allerlei activiteiten, blijven toch ’s nachts aangewezen op een bankje in een park en bij slecht weer onder een viaduct. Afgelopen nacht hebben ze ondanks de kou waarschijnlijk voortreffelijk geslapen door de onvergetelijke ochtend met de prins en prinses – die ook nog eens ware bowlingtalenten blijken te zijn. Door alle kegelspelletjes in de tuin van de Eikenhorst was het voor het aanstaande Koningspaar niet moeilijk regelmatig een ‘strike’ (het omverwerpen van alle 10 pins in 1 worp) te behalen. Natuurlijk met veel dank aan de Oránje bowlingballen ;)

Foto's : © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com


Foto's : © Oranje Fonds - Bart Homburg

Tot slot kwamen vandaag Prins Constantijn en Prinses Laurentien – met hun twee oudste kinderen Eloise en Claus – in actie. Ze hielpen de Gevangenpoort in Bergen op Zoom schoon te maken. Elke zomer zijn er exposities in de oude gevangenis uit de 14e eeuw, daarom wordt er ieder jaar een voorjaarsschoonmaak gehouden, dus de Koninklijke hulp werd zeer gewaardeerd. Terwijl Prinses Laurentien zich bijna vertilde aan een vitrinekast, stofzuigden Constantijn en zoon Claus een etage lager de vloer. Dochter Eloise bleek over technisch inzicht te beschikken; moeiteloos schroefde ze de tafelpoten weer stevig vast aan het blad. Ook werden de tentoonstellingsbakken geleegd:Foto's : © Oranje Fonds - Redmar Kruithof

3 opmerkingen:

 1. Leuke beelden heeft het weer opgeleverd! Mooie log ook weer

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg leuk dat de kids van Laurentien en Constantijn er ook bij zijn!
  Wat wordt Eloise al weer groot!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat Eloise en Claus er ook bij waren. Die foto van vader en zoon aan het stofzuigen is erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen