Oranje nieuws – 19 t/m 22 maart 2013 | De Oranjes

vrijdag 22 maart 2013

Oranje nieuws – 19 t/m 22 maart 2013

Prinses Margriet en Prinses Laurentien bij uitreiking ECF Princess Margriet Award

Sinds Prinses Laurentien in 2007 het ‘president van de ECF’ stokje van Prinses Margriet overnam, is Margriet altijd nog wel aanwezig bij de jaarlijkse uitreiking van de ECF Princess Margriet Award in Brussel. Ook de Belgische Prinses Astrid was er dit keer weer bij. 

De ECF (European Cultural Foundation) zet zich al bijna 60 jaar in voor culturele samenwerking in Europa. Met de toekenning van de ECF Princess Margriet Award worden denkers, kunstenaars en activisten geëerd die het Europese publiek met hun werk raken en aan het denken zetten over de rol die cultuur en culturele diversiteit in de samenleving spelen.

Na de openingsspeech van Prinses Laurentien, reikte Prinses Margriet de prijzen uit die dit jaar naar het kunstenaarsduo Dan en Lia Perjovchi (Roemenië) en de Israëlische dirigent Yoel Gamzou gingen.

Foto's : © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

Prinses Máxima ontvangt Liberiaanse president en bezoekt Nieuwe Kerk

President Johnson Sirleaf van Liberia is deze week in Nederland vanwege de internationale Wereld Water dag. Vorig jaar november werd ze tijdens een bezoek aan Nederland al eens ontvangen door Koningin Beatrix, maar afgelopen woensdag was ze welkom op Villa Eikenhorst; bij Prinses Máxima. 

Het bezoek aan Nederland, werd door de president en de prinses aangegrepen om eens een rustig VN-gesprek te voeren over de ontwikkelingsagenda. De post-2015 ontwikkelingsagenda is het vervolg op de millenniumdoelen voor de wereld die in 2000 door de lidstaten van de Verenigde Naties met elkaar zijn afgesproken en in 2015 aflopen. Bovendien is Sirleaf co-voorzitter van het ‘High Leven Panel on the Post-2015 Development Agenda’ van de Verenigde Naties. Zaken als het belang van wereldwijde toegang tot financiële diensten werden besproken; om die reden gaat Prinses Máxima volgende week ook naar Bali. Ze spreekt dan tijdens een bijeenkomst van het panel over de noodzaak van het sluiten van partnerschappen tussen financiële instellingen, non-profit instellingen en ondernemers om de toegang tot financiële dienstverlening te verbeteren.

Kort nadat Sirleaf en haar gevolg de Eikenhorst – waar via deze foto weer een mooi beeld van de kamer verkregen wordt– verlaten had, kwamen de prinsesjes thuis van school. Na de lunch vertrok Prinses Máxima  op ‘geheimzinnige missie' naar de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het is niet bekend waarom de prinses een bezoek bracht aan de kerk, maar dat zal voor de hand liggend íets met 30 april te maken hebben. Naar verluidt bleef ze ruim een uur in de kerk. Mogelijk heeft ze op de valreep ook nog even de tentoonstelling Indianen bekeken die vervroegd – vanwege de troonswisseling – op 1 april a.s. stopt.

Prins van Oranje bezoekt Science Park Amsterdam

Als lid van de Raad van Advies van ECP  Platform voor de informatiesamenleving bezocht de Prins van Oranje woensdag het Science Park in Amsterdam.

De prins kreeg een lunch aangeboden, maar moest – terwijl hij een broodje at – opletten wat er in korte tijd allemaal gezegd werd over de omvang en relevantie van de internetinfrastructuur in Amsterdam. Het AMS-IX (Amsterdam Internet Echange) is het grootste internetknooppunt ter wereld. Tijdens de bijeenkomst werd ook een debat gevoerd over de groeifactoren en eventuele obstakels voor de Nederlandse internetinfrastructuur en mogelijke toekomstscenario’s voor de digitale economie. Ondertussen werd een schaaltje bonbons van het Amsterdamse Puccini Bomboni op tafel gezet, waar de prins maar moeizaam zijn ogen van kon houden. Gelukkig was hij – toen hij op stond voor de aansluitende rondleiding – in de gelegenheid er eentje te pakken.

Genietend van de hazelnootvulling werd hij ingelicht over het innovatieve en duurzame AM3 Science Park datacenter. Aansluitend werd het SURFsara bezocht. In dit ‘High Perfomance Computing center’ demonstreerden drie jonge onderzoekers hun werk op een multifunctionele video muur. Dit om aan te tonen hoe simulaties en animaties het inzicht helpen te vergroten in omvangrijke databestanden. De directeur van AMS-IX was achteraf zeer verheugd en trots over de getoonde belangstelling van de prins, bijna trotser dan het feit dat ruim 550 nationale en internationale netwerken zijn aangesloten op het internetknooppunt van AMS-IX.

Koningin Beatrix opent expositie Frans Hals

Foto's : © PPE/v.d. Werf, www.ppe-agency.com
Koningin Beatrix heeft vandaag de jubileumexpositie ‘Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan’ geopend.

Voordat de Koningin de tentoonstelling opende– door het in ontvangst nemen van een speciale tentoonstellingscatalogus –kreeg ze een rondleiding. Het werk van de Haarlemse schilder is voor deze tentoonstelling speciaal overal ter wereld vandaan gehaald; Het Prado in Madrid, het Louvre in Parijs en diverse particuliere collecties. Toen de Koningin weer vertrok en in de auto wilde stappen, riep een mens uit het publiek “Majesteit, bedankt voor alle jaren. En geniet in gezondheid”, waarop ze terecht antwoordde: “Ik ben nog niet weg!”.

Overig kort nieuws: 

 - Graaf Claus-Casimir vierde gisteren zijn 9e verjaardag.

 - Prins Pieter-Christiaan viert vandaag zijn 41e verjaardag.

 - Prins Bernhard – aandeelhouder van radiozender Wild FM – zou een rechtszaak aan zijn broek hebben hangen.

 - Koningin Beatrix schijnt het officiële regeringsvliegtuig ook voor flink wat privévluchten gebruikt te hebben het afgelopen jaar. Zeker 42 keer was dat een retourtje Londen, om Friso te bezoeken..

 - Prins Floris is een van de mensen die in een speciale denktank gaan meepraten over de strategische koers van de gemeente Apeldoorn.

2 opmerkingen:

  1. Die chocolade-site ziet er echt heerlijk uit! Heb ook zin in chocola haha.

    Wel jammer dat veel bezoeken onaangekondigd zijn, zodat er weinig pers bij is. Wat zou daarvan toch de reden zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 'k ben altijd zo benieuwd naar de foto's die Máxima en Willem-Alexander hebben staan, jammergenoeg is de foto niet duidelijk genoeg om ze goed te kunnen bekijken. Grappig verhaal over de chocolade :) altijd lekker! Claus-Casimir al weer 9..gaat echt enorm hard, dus dan is prinses Juliana ook alweer 9 jaar geleden overleden.

    BeantwoordenVerwijderen