Oranje nieuws – 24 t/m 27 maart 2013 | De Oranjes

woensdag 27 maart 2013

Oranje nieuws – 24 t/m 27 maart 2013

Prinses Mabel bij Movies that Matter Festival

Prinses Mabel was zondagavond aanwezig bij het Movies that Matter Festival.

Het Movies that Matter Festival laat films en documentaires zien over mensenrechten en menselijke waardigheden. Dit jaar stond de film ‘Tall as the Baobab Tree’ centraal – een film over kindhuwelijken. Prinses Mabel bekeek de film vanwege haar – voormalige – werk voor The Elders. In het verleden woonde ze dit festival ook jaarlijks bij. Meestal in het gezelschap van haar man.

Prinses Margriet opent ‘Drostenburg’

Prinses Margriet opende maandag ‘Drostenburg’ – het nieuwe schoolgebouw van de Mytylschool en de Noteboomschool in Amsterdam.

Foto : © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com
Door de nieuwbouw van de twee scholen bevinden onderwijs en revalidatie zich nu onder één dak. Zo is er een aangepast zwembad gerealiseerd waar zwemlessen en hydrotherapie gegeven kan worden. Hydrotherapie is in het leven geroepen om reumatische klachten te verlichten, maar kan niet op tegen de komst van een prinses. Kinderen leken hun lichamelijke – of meervoudige handicap met/of een chronische ziekte spontaan te vergeten toen de prinses het nieuwe gebouw betrad. Ze werd ontvangen door de wethouder van Amsterdam en twee kinderen die haar vervolgens een rondleiding gaven langs het zwembad, het looplabaratorum, snoezelkamer, mediatheek, en een Computer Advies Team om ICT-middelen aan te meten bij leerlingen die bijvoorbeeld niet kunnen praten, en hen toch te kunnen laten communiceren met andere kinderen.

In de aula verbond de prinses met vier kinderen twee linten met elkaar waardoor Drostenburg officieel geopend was. Tot slot sprak de prinses met ouders en medewerkers over de omgang met hun gehandicapte kinderen en leerlingen.


Koningin Beatrix ontvangt Bondsraadvoorzitter Kretschmann

Koningin Beatrix ontving maandag in de Blauwe Salon van haar woonpaleis Huis ten Bosch de voorzitter van de Bondsraad van de Bondsrepubliek Duitsland – Kretschmann.

Foto : © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com
Eerder op de dag werd Kretschmann al ontvangen door Minister-president Rutte op het ministerie van Algemene Zaken. Daar werd gesproken over de betrekkingen tussen Duitsland en Nederland en de Europese agenda.

Na een lunch in de Statenzaal met genodigden uit de politieke wereld werd hij verwelkomd door de Koningin op Huis ten Bosch, waarna hij weer richting Duitsland terugkeerde.


Prinses Laurentien spreekt op conferentie ‘Aansluiting Onderwijs – Arbeidsmarkt’


Prinses Laurentien hield dinsdagochtend een openingstoespraak op de conferentie ‘Aansluiting Onderwijs – Arbeidsmarkt’ in Diemen.

Speciaal voor de komst van de prinses – en andere gasten – gaf het OSB Leerorkest een muzikaal optreden. Vervolgens nam Prinses Laurentien het woord, waarna de discussie losbarstte over hoe je als school kunt zorgen dat het onderwijs aansluit op de arbeidsmarkt en het tegelijk een uitdaging blijft voor de leerlingen. Ook onderwerpen als de overstap van het VMBO en het MBO kwamen aan bod. Al deze initiatieven zijn nodig om uitval verder terug te dringen.

Foto : © Stichting Lezen & Schrijven

Koningin Beatrix knoopt cravate ‘Kosovo 1999’ aan vaandel Koninklijke Luchtmacht
“Kort samengevat: de luchtmacht heeft het uitstekend gedaan!“

Bij het Kasteel van Breda heeft Koningin Beatrix vanmiddag tijdens een bijzondere ceremonie het cravate ‘Kosovo 1999’ aan het vaandel van de Koninklijke Luchtmacht geknoopt. 

Foto's : © Ministerie van Defensie en Screenshots
Voor Prof.mr. Pieter van Vollenhoven – die de ceremonie ook bijwoonde en o.a. met minister Hennis-Plasschaert van Defensie arriveerde – was het zijn eerste openbare optreden na zijn operatie op 15 februari vanwege beginnend hartfalen. Van Vollenhoven draagt zelden een uniform, maar bij deze gelegenheid was dat wel zo toepasselijk. Zijn (verouderde) uniform toont zelfs nog het monogram van Juliana.

Vlak voordat van Vollenhoven plaats had genomen in de tribune, was de Koningin al gearriveerd. In het Kasteel wachtte ze tot het haar beurt was om tevoorschijn te komen. Toen de poort opende speelde het militaire orkest de bekende ‘Marsch van den jongen Prins van Friesland’ en betrad de Koningin  het plein. Na een inspectie van de Luchtmacht begon de Koningin iets te vroeg aan haar toespraak. “Dames en heren” begon ze, terwijl op dat moment door de luidspreker klonk”Mag ik u verzoeken te gaan zitten. Majesteit zal aan haar toespraak beginnen.” Lachend riep de Koningin “Oh sorry…oke..nou goed.. Mag ik nu? Oke” “Dámes en heren van de Luchtmacht, De taak van onze moderne krijgsmacht is niet meer, zoals vroeger, beperkt tot de verdediging van ons volk en ons grondgebied. In de afgelopen decennia is de rol van de krijgsmacht uitgebreid, niet alleen tot de bescherming van de belangen van het gehele Koninkrijk, maar ook tot het bijdragen aan behoud en herstel van vrede en veiligheid elders in de wereld en aan de bevordering van de internationale rechtsorde. Buiten de landsgrenzen treedt de Nederlandse krijgsmacht op met eenheden van andere landen, meestal in VN-, NAVO- of EU-verband. Deze eigentijdse, omvangrijke opdracht, die veel van onze militairen vergt, is in onze grondwet vastgelegd. “ Na een terugblik op de oefening zei ze: “Kort samengevat: de luchtmacht heeft het uitstekend gedaan! “ “De verlening van dit ereteken lijkt mij zeer passend in een jaar waarin het precies honderd jaar geleden is dat ons land begon met wat sindsdien is uitgegroeid tot onze Koninklijke Luchtmacht, die nationaal en internationaal in hoog aanzien staat.

Foto's: © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

Met veel ceremonieel vertoon werd vervolgens het vaandel naar de Koningin gebracht. Met een dubbele knoop bevestigde ze het cravate (decoratie) aan het vaandel. Op het lint staat ‘Kosovo 1999’ omdat Nederland in 1999 direct betrokken raakte bij de aanvallen op Kosovo. Zo haalde een van de Nederlandse F16's met een raket, een Servische Mig-29 neer. De Servische piloot zou het toen hebben overleefd. Nederlandse F16-vliegers werden tot aan het einde van de operatie, soms zwaar beschoten. Met meer dan 20 F16’s en 250 militairen deed ons land mee aan de operatie ‘Allied Force'. De grote ‘bijdrage’ die Nederlandse militairen in die oorlog geleverd hebben, was reden voor de cravate – bijzonder omdat de Luchtmacht in 1965 voor het laatst zo’n onderscheiding kreeg, voor acties in de Tweede Wereldoorlog. Met een flypast werd het officiële gedeelte afgesloten.

De Koningin kreeg applaus toen ze weer verdween om nog even wat te drinken in het kasteel wat eeuwen tot de Oranjes behoorde en vanaf 1826 door Koning Willem I ter beschikking werd gesteld als Koninklijke Militaire Academie.

Foto's : © Screenshots Ministerie van Defensie

Prinses Margriet doopt tulp in jubilerend Artis

Dierentuin Artis bestaat 175 jaar en draagt al sinds 1852 het predicaat Koninklijk. Ter gelegenheid van het jubileumjaar is er een speciale tulp gekweekt: ‘Tulipa Natura Artis Magistra’. Prinses Margriet kwam de tulp vandaag officieel dopen.

Foto : © Screenshot NOS
Artis kan sinds de oprichting – 175 jaar geleden – regelmatig rekenen op Koninklijke bezoekers. Juliana kwam er als baby al om de eendjes te voeren. Ook zijn er vele openingen door leden van de Koninklijke familie verricht. Zo opende Prins Bernhard samen met zijn kleinzoons Maurits en Bernhard jr. in 1974 het olifantenverblijf. Vanwege het 150-jarig jubileum in 1988 bezochten Koningin Beatrix en Prinses Juliana het Planetarium, in 2004 opende Prinses Máxima de Pampa (verblijf voor de Zuid-Amerikaanse dieren) en in 2006 opende Prinses Margriet – die sinds 2002 beschermvrouwe van Artis is- het Vlinderpaviljoen.

Met de kamelen op de achtergrond doopte de prinses de Tulipa Natura Artis Magistra die speciaal voor Artis gekweekt is. De gele tulp heeft een oranje hartje en kan bij volledig openen (met dank aan de zon) een diameter van 12 centimeter halen. Liefdevol sprenkelde de prinses water over de tulpjes, waarna er luid geapplaudisseerd werd. De kamelen verkozen daarop snel het hazepad. Ook maakte de prinses een rondje door het park en kregen sommige dieren de eer om uit haar hand te eten:

Foto : © Josée Zwaga
Omdat de oudste dierentuin van Nederland regelmatig voorkomt in verhaaltjes als Dikkertje Dap, Jip en Janneke en Pinkeltje is – ter gelegenheid van het jubileum – het boek ‘Hoera, we gaan naar Artis!’ samengesteld. Alle oude en nieuwe verhalen en liedjes zijn in het boek te vinden. De prinses kreeg ook een exemplaar mee naar huis. De kans is dus groot dat haar kleinkinderen binnenkort voorgelezen worden uit dit leuke boek.

                                                                                                                                                                                                                                                           Foto's : © Josée Zwaga

Overig kort nieuws: 

 - Gravin Luana vierde gisteren (26 maart) haar 8e verjaardag.

 - Op 1 april  zal de volledige lijst van de Koninklijke gasten vrijgegeven worden die op 30 april bij de inhuldiging van Koning Willem-Alexander zullen zijn.

 - Spaanse media beweren dat de Zweedse Prinses Victoria, Prins Daniel en dochtertje Estelle op vakantie zijn in Spanje mét het gezin van de Prins van Oranje.

4 opmerkingen:

 1. Wat leuk, Laurentien was druk de laatste dagen dus, best veel activiteiten gedaan! Deze activiteit had ik gemist! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Superleuk; deze uitgebreide log met veel foto's! Vooral prinses Margriet in Artis scoort goed bij me. Lijkt me vreemd dat de prinsesjes op vakantie zijn, ze moeten toch naar school?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De prinsesjes hebben ook vrij met de Paasdagen, dus een lang weekend zou best mogelijk zijn dat ze op vakantie zijn. De meeste scholen hebben vandaag vrij, daar het goede Vrijdag is en dan het weekend met 2e Paasdag er achteraan op maandag. en er zijn zelfs scholen die op dinsdag een studiedag hebben gepland, waardoor de kinderen ook vrij zijn. Dit is het geval bij mijn oudste zoon, die hoeft woensdag pas weer naar school en mijn jongste zon was donderdag al vrij i.v.m. met een studiedag en is dus ook 5 dagen vrij, mar hij moet wel dinsdag na de Pasen weer naar school. Dus dit zal goed mogelijk kunnen zijn en anders even kijken op de site van de Bloemcapschool, maar het is Pasen, dus dat zal wel kunnen kloppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is door de RVD bevestigd dat het gezin niet in Spanje is..

  BeantwoordenVerwijderen