Oranje nieuws – 10 t/m 14 maart 2013 | De Oranjes

donderdag 14 maart 2013

Oranje nieuws – 10 t/m 14 maart 2013

Prins van Oranje en Prinses Máxima bij afscheid prof.dr. Schnabel

De Prins van Oranje en Prinses Máxima waren maandagmiddag aanwezig bij het afscheid van de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) prof.dr. Paul Schnabel. 

De bijeenkomst vond plaats in het Lucent Danstheater in Den Haag. Daar ontving Paul Schnabel – die sinds 1998 leiding aan het SCP gaf – een Koninklijke onderscheiding. Hij werd geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Deze onderscheiding ontving hij niet – zoals wellicht verwacht– uit handen van de prins of prinses. Martin van Rijn (staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) spelde de man de onderscheiding op.

SCP
Het SCP verricht zelfstandig sociaalwetenschappelijk onderzoek op uiteenlopende terreinen, zoals arbeid, emancipatie, mantelzorg en sport. De onderzoeksresultaten zijn bestemd voor de regering, ministeries, maatschappelijke en overheidsorganisaties, niet-commerciële instellingen, voor de wetenschap en voor de individuele burger. Met artikelen, lezingen, congresbijdragen en interviews van de onderzoekers wordt een bijdrage geleverd aan het publieke en wetenschappelijke debat.

Prins van Oranje ontvangt de Grote Atlas van het VOC en WIC

Welke zaal is nog toepasselijker voor de Grote Atlas van de VOC en de WIC dan de Indische Zaal in Paleis Noordeinde? De Prins van Oranje mocht afgelopen dinsdag de serie atlassen (die uit 9 delen bestaat) hier in ontvangst nemen

Zeven atlassen uit de serie zijn gewijd aan de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) en twee aan de WIC (West-Indische Compagnie) Ze bevatten handgetekende kaarten, plattegronden, en topografische afbeeldingen. De atlassen zijn het product van een samenwerking tussen het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap, Uitgeverij Asia Maior/ Atlas Maior, het Nationaal Archief en URU-Explokart/Universiteit Utrecht. Het 9e deel is eind 2012 verschenen, waarmee de serie compleet is.

Dat de grote atlassen achteraf soms niet in de smaak vallen, is te zien op Marktplaats, waar al heel wat tweedehands exemplaren aangeboden worden. En hoewel de atlassen zich perfect thuis voelen binnen de muren van de Indische Zaal– die geheel uit houtsnijwerk bestaat –werden ze toch meegenomen naar Wassenaar.

Koningin Beatrix bezoekt 50-jarige Europese School in Bergen

Foto : © Screenshot Leidsch Dagblad
Groot feest op de Europese School in Bergen afgelopen dinsdag. Koningin Beatrix kwam de viering van het 50-jarig bestaan bijwonen.

Als prinses opende Koningin Beatrix – die bijna weer prinses is – in 1978 de nieuwbouw van de Europese school. Ze kwam graag nog eens terug voor het 50-jarig bestaan van de school waar meertalig onderwijs aan kinderen van werknemers van Europese instellingen en internationale bedrijven wordt gegeven. Daarnaast zitten er ook Nederlandse kinderen op de school. Al met al zijn er zo’n 600 leerlingen van 50 verschillende nationaliteiten.


Een grote hoeveelheid kinderen verwelkomde de Koningin, zwaaiend, met Europese vlaggetjes, op het schoolplein. In de hal van de school liep de Koningin langs een collectie tekeningen. Speciaal voor de komst van de Koningin had ieder kind een tekening van haar gemaakt. Vervolgens werd ze toegezongen en werd er door de leerlingen een heuse musical opgevoerd. Ook bezocht de Koningin een scheikundelokaal waar men met dezelfde kleurstoffen als haar rood-zwarte pakje een proefje uitvoerde.

Met het vertrek van de Koningin is nog geen einde gekomen aan de jubileumviering. Nog de gehele week viert de school feest en vinden er allerlei activiteiten plaats. Zo komen er bekende schrijvers op bezoek en wordt zaterdag de week afgesloten met een reünie.


Foto's : © PPE/v.d. Werf, http://www.ppe-agency.com/ 

Prinses Laurentien opent studiemiddag: ‘100% kind; hart van Boeiend onderwijs’

Als voorzitter van de Missing Chapter Foundation hield Prinses Laurentien woensdagmiddag een toespraak op de bijeenkomst ‘100% kind; hart van Boeiend onderwijs’. 

“De creativiteit en denkkracht van kinderen zou beter benut moeten worden om de wereld mooier te maken” aldus de prinses. Met deze boodschap opende ze de studiemiddag op de Hogeschool Zeeland die georganiseerd was voor leraren.

Na haar toespraak bezocht de prinses verschillende workshops waarin thema’s als het puberbrein, het lerende kind, denkgewoonten en systeemdenken centraal stonden. Kinderen van basisschool ‘De Lichtboei’ uit Westkapelle spraken aan de hand van zelfgemaakte collages over duurzaamheid met de prinses over dit onderwerp.

Prins Constantijn bij uitreiking Geuzenpenning

Foto : © PPE/Nieboer,
 
http://www.ppe-agency.com/
Prins Constantijn was woensdagmiddag aanwezig bij de uitreiking van de Geuzenpenning die dit jaar naar Radhia Nasraoui ging.

Vicepremier Asscher reikte de onderscheiding uit aan mevrouw Nasraoui die in 2003 de Association de Lutte contre la Torture en Tunisie (ALTT) oprichtte. Dat deed ze samen met anderen, maar omdat zij nou eenmaal de voorzitter van die mensenrechtenorganisatie is kon ze met gemak de geuzenpenning in de wacht slepen.

De Geuzenpenning is een initiatief van de stichting Geuzenverzet 1940-1945, opgericht door oud-Geuzen om zo de idealen van en de nagedachtenis aan de verzetsgroep 'De Geuzen' levend te houden. De uitreiking vindt elk jaar plaats in de Grote Kerk van Vlaardingen.


Prins van Oranje voor bijeenkomst WMO in Genève
“Ieder mens heeft recht op sanitaire voorzieningen en drinkwater, en dat moet realiteit worden.”

De Prins van Oranje was vandaag in Genève aanwezig bij enkele water gerelateerde bijeenkomsten. 

De prins begon met een bezoek aan de bijeenkomst ‘Water for All The human Right to safe Drinking Water and Sanitation’. Op deze – Nederlandse georganiseerde – bijeenkomst hield hij een toespraak. Hij sprak onder andere over de post-2015 agenda, en de doelen die nog uitgevoerd zouden moeten worden in verbetering op het gebied van water en sanitatie. “Ieder mens heeft recht op sanitaire voorzieningen en drinkwater, en dat moet realiteit worden.” aldus de prins.

En een voorzitter van de Adviesraad voor Water en Sanitatie kan natuurlijk ook niet ontbreken bij een belangrijk onderwerp als droogteproblematiek. Het doel van de bijeenkomst - High Level meeting on National Drought Policies’ - was het uitwisselen van kennis en informatie op nationale, regionale en globale schaal tussen overheden en andere organisaties bij de aanpak van droogtebestrijding en het omgaan met waterschaarste. Hierbij werd bijvoorbeeld ook gekeken naar financiële en verzekeringsaspecten bij het bepalen van strategieën en naar het opzetten van de meest efficiënte organisatiestructuur voor noodhulp. Ook bij deze bijeenkomst hield de prins een toespraak. Hij benoemde dat watermanagement en bestrijding van droogte door de klimaatverandering steeds gecompliceerder werd. Maar zei ook: “Ik hou niet van huilen met de wolven. Ik ben dan ook nadrukkelijk hier om te melden dat voedsel niet per definitie moet worden gebruikt voor brandstof.”


Foto's : © Rijksoverheid

Overig kort nieuws: 

- Prins Pieter-Christiaan rende zondag 10 maart mee met de ABN AMRO CPC Loop. Hij finishte als 930e met een tijd van 1.34.48. ”Ik heb lekker gelopen en het nieuwe parcours is mij goed bevallen,'' aldus de prins.

- Zondag 10 maart was Prins Maurits met zijn kinderen Anna, Lucas en Felicia aanwezig bij de wedstrijd Ajax-PEC Zwolle (3-0) Na afloop gingen ze met een voetballer op de foto.

 - De melodie van het Koningslied wordt gecomponeerd door John Ewbank. Een gedeelte liet hij al horen in het programma ‘De wereld draait door’. De melodie toont echter verdacht veel overeenkomsten met andere nummers. Vooral met ‘Bie Heweld van het Zeeuwse Surrender..

- Vorige week is een 12-jarige jongen van de Bloemcampschool overleden aan kanker. Vlak voor zijn overlijden mocht hij in de helikopter van Koningin Beatrix een laatste vlucht over de school maken, daar vormden alle scholieren – waaronder ook de prinsesjes – een hart met een rood vlaggetje.

 - Volgens een Argentijns blad zou Prinses Máxima kardinaal Jorge Mario Bergoglio (de nieuwe paus onder de naam Franciscus) vijf jaar geleden 125.00 euro gegeven hebben voor een eigen televisiezender.

 - De laatste officiële munt met daarop een beeltenis van Koningin Beatrix wordt op 11 april in omloop gebracht. De munt wordt uitgegeven ter gelegenheid van de 300ste herdenking van de Vrede van Utrecht

- Benjamin van Vollenhoven vierde dinsdag zijn 5e verjaardag.

 - Vanaf vandaag is naar aanleiding van de naderende troonswisseling op de website van het Koninklijk Huis een digitale tentoonstelling te bezichtigen. Objecten die gerelateerd zijn aan de troonswisseling worden getoond. Momenteel is er alleen nog maar een inhuldigingsportret van Wilhelmina en een afbeelding van de regalia te zien, maar er schijnen dagelijks nieuwe dingen bij te komen. In de gaten houden dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten