Prins van Oranje en Prinses Máxima voor VN in New York | De Oranjes

donderdag 7 maart 2013

Prins van Oranje en Prinses Máxima voor VN in New York

De Prins van Oranje en Prinses Máxima waren de afgelopen dagen in New York aanwezig bij verschillende VN-bijeenkomsten. Dit keer waren alle ogen extra gericht op de prins; het zijn de laatste weken als voorzitter van de Adviesraad voor Water en Sanitatie.

Screenshot
Hoewel de prins al zeven jaar voorzitter is van de Adviesraad voor Water en Sanitatie, blijft zijn titel voor de organisatie moeilijk. Op het naambordje waar de prins moest plaatsnemen stond: ‘His Imperial Highness’. Nog snel voordat de prins bij de conferentie ‘Water and disasters’ arriveerde werd het bordje vervangen. Samen met onder andere de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon en de Japanse Prins Naruhito –erevoorzitter – woonde de prins de bijeenkomst bij. De prins heeft goed contact met Naruhito. Hij benoemde in zijn toespraak ook de band met Japan: “Onze banden met Japan zijn sterk en ik juich uw jarenlange inzet voor verbetering van het waterbeheer over de hele wereld toe.". Krauwend, neusknijpend, en waterdrinkend luisterde hij vol aandacht naar de rest van de toespraken.

Na de conferentie werd de prins ondervraagd over het feit dat zijn functie binnenkort zal vervallen. “Formeel zal ik dan geen voorzitter meer zijn van deze adviesraad, maar het is zó’n deel van mijn leven geworden…dat zal ik zeker niet meer los kunnen laten. Ook in een volgende functie (het woord koning liet hij nog even achterwege) denk ik dat ik een steentje bij kan dragen voor de watersector.”

Prinses Máxima was eerder deze week ook al spreker. Ze hield een toespraak op de conferentie The Role of Inclusive Finance for Development. De prinses probeerde ‘Inclusive Finance’ te verduidelijken. “'Microfinanciering' is een bekend begrip voor veel mensen. Financiële inclusie gaat veel verder. Financiële inclusie erkent dat er ook manieren zijn voor het verzenden en ontvangen van geld, geld besparen, verzekeren zich tegen onvoorziene risico's, leasen, uitlenen en nog veel meer. Als ik zeg 'inclusief financiële systemen' heb ik het over de infrastructuur die zelfs bedrijven vertrouwen op: de betalingssystemen, kredietlijnen, financiering op lange termijn, lopende rekeningen, credit registers, onderpand regimes, etc. Real financiële inclusie is wanneer alle personen en bedrijven toegang hebben tot een scala aan diensten, tegen een redelijke prijs, door diverse verantwoorde en duurzame instellingen.” 

Verder vertelde ze over een vrouw die ze vorig jaar in Rio de Janeiro ontmoette: “Ik ontmoette een vrouw die glas krijgt van de vuilnisbelten. Zij investeerde eerst in een glas breker, en toen een vrachtwagen om te helpen met recycling. De productiviteit verbeterd zozeer dat elke vrouw het inkomen verdrievoudigd. De vrouw die ik ontmoette legt nu geld opzij voor medische zorg.”

1 opmerking:

  1. Geweldige collage met foto's hoe de prins al die toespraken zit te beluisteren, dat valt ook niet mee :( Ik vind het trouwens knap dat je in je tweets altijd een pakkende uitspraak weet te zetten terwijl er zoveel tekst staat in de blog waarnaar je verwijst! Mooi voorbeeld over die vrouw in Rio de Janeiro.

    BeantwoordenVerwijderen