Oranje nieuws 1 & 2 maart 2013 | De Oranjes

zaterdag 2 maart 2013

Oranje nieuws 1 & 2 maart 2013

Koningin Beatrix bij 100-jarig ‘Plattelandsjongeren Gelderland’

Het Gelderse Toldijk heeft gisteren – vanwege het 100 jarig bestaan van ‘plattelandsjongeren Gelderland’- bezoek gekregen van Koningin Beatrix.

Ter gelegenheid van het jubileum is in het gebouw van de vereniging een fototentoonstelling ’100 jaar vrijwilligerswerk door jongeren op het Gelderse platteland’ te bezichtigen. Met het doorknippen van een speciaal lint van stro opende de Koningin de tentoonstelling en kreeg ze vervolgens – onder genot van een wijntje – een rondleiding. Tevens woonde de Koningin het forum ‘plattelandsjongeren draaien door’ bij. Oud-bestuursleden en wethouders spraken daar over de ontwikkeling van jongeren op het platteland.

De naam ‘plattelandsjongeren draaien door’ is goed uitgekozen. Wie een blik op de bijbehorende website werpt ziet dat er allesbehalve trouw op het land gewerkt wordt. Leden van de vereniging (niet voor niets ruim 1600) gebruiken hun lidmaatschap liever om bier te drinken, zich als vogelverschrikker te verkleden en dronken op een oude fiets over de akkers te scheuren. Om de Koningin hier niets van mee te laten krijgen, werden alle sporen uitgewist en schijnheilig trekkers en andere prullaria langs de looproute neergezet. Zodat het leek alsof er in die 100 jaar níets veranderd is.
Foto's : © PPE/Nieboer, http://www.ppe-agency.com/ 

Prins van Oranje en Prinses Máxima ontvangen Europese collega’s

De kroonprinselijke stelletjes uit Europa zijn in de loop der jaren behalve ‘collega’s’ ook hecht bevriend geraakt met elkaar. Binnenkort treden de Prins van Oranje en Prinses Máxima uit deze club. Vandaag nodigden de prins en prinses hun Europese collega's uit voor een gezellige dag op het Oude Loo in Apeldoorn. 

V.l.n.r. Erfgroothertog Guillaume en Erfgroothertogin Stéphanie van Luxemburg, Prins Daniel en Kroonprinses Victoria van Zweden, Prins Felipe en Prinses Letizia van Asturia (Spanje), Kroonprinses Mary van Denemarken, Prinses Máxima, Prins van Oranje, Prinses Mathilde en Prins Filip van België en Kroonprins Haakon van Noorwegen. 

Foto: © RVD/ Jeroen van der Meyde

Tussen Prinses Letizia en Prinses Mary is op de achtergrond Christian (oudste zoon van Prins Frederik en Prinses Mary) te zien:
Koningin Beatrix bezoekt tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’

Terwijl de prins en prinses Europese Hoogheden ontvingen, verliet de Koningin – die dit weekend ook op het Oude Loo verblijft – het jachtslot om in Páleis het Loo de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’ te bekijken.

Tijdens het gesprek met de pers in Singapore gaf de Koningin al aan dat ze het bijzonder vind en ze het zich niet gerealiseerd had dat ze voor zoveel mensen een inspiratiebron is. Ze wilde dit ‘zeer aardige initiatief’ op een later tijdstip gaan bekijken. Vandaag dus.

De tentoonstelling kwam tot stand middels een samenwerking tussen de NOS en het paleis. Begin dit jaar deed de NOS een oproep om ‘uw beeld van Beatrix’ in te sturen. Meer dan 2200 mensen gaven daar gehoor aan en maakten een kunstwerk. Een deskundige jury kwam er aan te pas om 68 werken te selecteren. De kunstwerken zijn stuk voor stuk bijzonder en zeer verschillend. Van schilderijen, tekeningen en foto’s tot sculpturen en mozaïken van glas. Sommige kunstwerken zijn zelfs gemaakt van sloophout, koffiecups, eurocenten of postzegels. De Koningin - die een van de kunstwerken zelfs door een 3d-bril moest bezichtigen- keek haar ogen uit en keerde sprakeloos van verbazing weer terug op het Oude Loo.

 

9 opmerkingen:

 1. Wat een ontzettend leuke foto is dit zeg; allemaal zo heel verschillend :) Ik had alleen gewild dat de kids op een andere foto gezamenlijk geposeerd zouden hebben :P Hahaha! Ja, ik had alle foto's zelfgemaakt (voor het geval je het antwoord op je reactie niet zou zien.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gaaf! (dat je al die mooie ijsbeerfoto's zelf gemaakt hebt) En inderdaad, een groepsfoto met alle kinderen zou erg leuk ook zijn!

   Verwijderen
  2. Er staat er al 1 op!!
   Misschien hadden ze allemaal de oudste mee?

   Verwijderen
 2. Leuke groepsfoto, jammer dat Frederik en Mette Marit er niet bij zijn. Charles en Camilla zijn nooit ergens bij aanwezig, ook niet bij bruiloften. Ach ik mis ze niet ;) En inderdaad zou erg leuk geweest zijn als er een foto van de kinderen gemaakt zou zijn. Als ze er al waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is een erg leuke groepsfoto! Maar alle kids bij elkaar daar moeten we denk ik op wachten totdat ze net zo oud als een ouders zijn ;-)Het is erg jammer dat de groep niet helemaal compleet is! Volgens mij is Stephanie een erg verlegen prinses! Is de foto op de zelfde plaats gemaakt als de foto van koningin beatrix met haar hond (bruine kleren) en de foto met haar kinderen en kleinkinderen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die foto's werden daar inderdaad ook gemaakt :)

   Verwijderen
  2. ben ik hier de enige, of vinden jullie ook, dat Beatrix na het aankondigen van haar aftreden er opeens jaaaaaaaren ouder uitziet? Niet in het optreden, maar in het gezicht en om de ogen. Hoop echt, dat ze gezond is en nog heel veel leuks mag beleven!

   Verwijderen
 4. Wat heb je dat goed gezien, dat Christian er ook op staat :) Leuk!! En mooi verslag over de plattelandsjongeren; die natuurlijk niet door draaiden toen de koningin kwma kijken..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha Vivian, heb je weer Sherlock gespeeld? Denk dat je de enige bent die Christiaan ontdekt heeft.

  BeantwoordenVerwijderen