Oranje nieuws – 11 t/m 14 februari 2013 | De Oranjes

donderdag 14 februari 2013

Oranje nieuws – 11 t/m 14 februari 2013

Koninklijke familie in Lech gearriveerd

Koningin Beatrix is maandag aangekomen in Lech. Ook Prins Constantijn, Prinses Laurentien en hun kinderen – die deze week al voorjaarsvakantie hebben – zijn gearriveerd. 

Voor de familie was het ongeluk van Prins Friso – en het dramatische gevolg- geen reden niet meer terug te keren naar hun vertrouwde en geliefde Lech. Prinses Mabel arriveert ook later deze week met haar dochters, evenals de Prins van Oranje die waarschijnlijk vrijdagavond nog met zijn gezin op het vliegtuig stapt.

Aanstaande maandag zullen Koningin Beatrix, de Prins van Oranje, Prinses Máxima, Prinses Amalia, Prinses Alexia, Prinses Ariane, Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Gravin Eloise, Graaf Claus en Gravin Leonore voor de fotografen poseren om vervolgens met rust gelaten te worden tijdens hun vakantie.

Prins Bernhard bij uitreiking Anner Award 2013

Woensdagavond werd het Anner Award 2013 uitgereikt in de Nieuwe Kerk in Groningen. Prins Bernhard – zelf ooit student in Groningen waarbij hij ook een bedrijf oprichtte – was bij de uitreiking aanwezig. 

De prins hield aan het begin van de avond een toespraak waarin hij vol lof over de studentenondernemers sprak. Zelf richtte hij in zijn studententijd met twee medestudenten het bedrijf Ritzen Couriers op. Ritzen Couriers kon pakketjes goedkoop bezorgen door gebruik te maken van de destijds net ingevoerde OV-studentenkaart. Het bedrijf kwam echter al snel in opspraak doordat het GAK beschuldigd werd van fraude met sociale premies.

Na de toespraak van de prins presenteerden de zes finalisten die in aanmerking kwamen voor het Anner Award (vernoemd naar Anner van der Mheen – een Groningse studentondernemer die maar 22 jaar werd) hun idee/bedrijf. Uiteindelijk werd een eerste – en tweede plaats uitgeroepen. Sebastiaan Kremer won het award met zijn webshop onlinedorp.nl/roden/ Het bijzondere aan deze website is dat je op één website bij verschillende winkels kunt rondkijken. Studente Antiona Postma won met ‘Space’em’ een tweede plaats. Na de uitreiking volgde een netwerkborrel met studenten en ondernemers. Daar kon een ervaren ondernemer als Prins Bernhard uiteraard ook niet bij ontbreken.

Prinses Máxima opent WOMEN Inc. Festival
“Naar links…naar rechts.. En nu zijn we klaar toch?!”

Prinses Máxima – al jaren betrokken bij WOMEN Inc. – opende vandaag de vijfde editie van het WOMEN Inc. Festival in Amsterdam.

WOMEN Inc. is een onafhankelijk platform dat vrouwen verbindt en individuele ontplooiing bevordert. Vrouwen van verschillende leeftijden en culturen worden op die manier bij elkaar gebracht.

Foto : © Screenshot NOS
In een sneeuwbui arriveerde Prinses Máxima bij Amsterdam RAI. Fotografen maakten in de hal van het gebouw een groepsfoto van de prinses met de organisatoren van WOMEN Inc. Ze hielp de fotografen daarbij een handje door tegen de vrouwen te zeggen wanneer ze naar links, rechts of vooruit moesten kijken. Toen iedere fotograaf zijn/haar plaatje geschoten had, riep ze “En nu zijn we klaar toch?!” om vervolgens met het gezelschap de zaal te betreden waar ze een toespraak zou houden.Prinses Máxima zet zich al jaren in voor het belang van economische zelfredzaamheid bij vrouwen. In haar toespraak riep ze vrouwen op zich bewust te zijn van de kwetsbaarheden in hun financiële positie. Dat kwetsbaarheid nooit ver weg is, ondervond de prinses zelf vanochtend nog. Aan haar vinger prijkte een witte pleister; bij het (te) snel boterhammen smeren voor haar dochters had ze zich met het mes bezeerd.

“Lieve dames, én heren die hier aanwezig dúrven zijn." begon de prinses. "Gezondheid en financiële zekerheid zijn twee zeer belangrijke aspecten in het leven van mensen - en dus ook van vrouwen. Zoals Jannet Vaessen zei: het zijn behoeften die alle vrouwen gemeen hebben. Daarom is het goed dat Women Inc deze twee thema´s centraal stelt in haar nieuwe campagne.” Ze benoemde het feit dat veel vrouwen op jonge leeftijd al veel vragen hebben en met angst leven of ze wel geld zullen verdienen en of dat genoeg zal zijn: “Bijna een derde van de meisjes tussen 13 en 17 jaar vraagt zich af, of ze later wel haar eigen geld kan verdienen. En veel meisjes denken, dat ze minder zullen verdienen dan mannen.” “…” “Toen ik twee jaar geleden betrokken was bij de Nationale Geldtest van BNN heb ik gezien hoeveel schulden jongeren maken. Natuurlijk, ik kende de cijfers. En toch schrok ik van de verhalen die ik die avond hoorde.” aldus Prinses Máxima.

Samen met de directeur van WOMEN Inc. verrichte de prinses vervolgens de officiële opening door op een knop te drukken. Een filmpje met zogenaamde ‘nieuwe gezichten’ werd getoond. Ook een foto van Prinses Máxima ontbrak niet, waar ze maar eens hartelijk om moest lachen. Na de openingsceremonie woonde de prinses nog enkele workshops bij en mengde ze zich in verschillende discussiegroepen. Opvallend was dat ze regelmatig moest hoesten en duidelijk last van haar keel had. De griepgolf is wellicht huize Eikenhorst ook binnen gestroomd. Die golf is natuurlijk ook iets minder goed tegen te houden dan voorheen, toen de prins nog ‘gewoon’ actief bezig was met het waterbeheer..

Foto's : © PPE/Nieboer, http://www.ppe-agency.com/

7 opmerkingen:

 1. foto's van de uitreiking van prins Bernhard zijn die er nog niet en Pieter van Vollenhoven zou 13 februari 'diploma's uitreiken in Tilburg. Is dit doorgegaan of i.v.m. zijn gezondheids problemen afgezegd. Heb jij er al iets van vernomen.

  En moedig van de Koninklijke familie dat ze teruggaan naar Lech en op zondag een Mis bijwonen. Ik wens ze vanuit Rosmalen heel veel sterkte toe.En zeer zeker ook prinses Mabel met haar kinderen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De foto van Prins Bernhard die een toespraak houdt is de enige die ik gevonden heb.

   Prof.mr. Pieter van Vollenhoven heeft de diploma's niet uitgereikt. Er heeft voor zover ik weet ook geen prins of prinses hem vervangen. I.t.t. eerdere activiteiten vorige week.

   Verwijderen
  2. En die foto zie ik niet; komt terug met error 404

   Verwijderen
 2. Leuk stuk heb je geschreven over Máxima's activiteit. Hopelijk heeft ze niet al te veel last van haar verkoudheid als ze op vakantie gaan naar Lech.. Ik ben benieuwd naar de fotosessie, al heb ik er wel gemengde gevoelens bij. Dat zal de koninklijke familie wel helemaal hebben. Trouwens, leuk dat Bernhard nog even van zijn 'positie' gebruik maakte.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maxima ziet er heel mooi uit! Ook ik kijk uit naar de fotosessie in Lech!

  BeantwoordenVerwijderen