Prins van Oranje weer even ‘Prins Pils’ | De Oranjes

vrijdag 22 februari 2013

Prins van Oranje weer even ‘Prins Pils’

‘Prins Pils’ – zoals hij in zijn studententijd genoemd werd - heeft bij hoge uitzondering een rondje betaald in een café in Sevenum. Het rondje werd gegeven op de avond toen de Koningin haar abdicatie aankondigde. 

De ‘actie’ kwam tot stand naar aanleiding van een brief van de café-eigenaar. In 1980 gaf een vriend van hem een rondje in een café in Panningen ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Beatrix. De drankrekening werd op de achterkant van een bierviltje geschreven en voor de grap opgestuurd naar het Koninklijk Huis. Bijzonder genoeg werden de kosten vergoed. De eigenaar uit Sevenum moest aan die gebeurtenis terugdenken en besloot daarom nu ook een rekening te sturen.

Deze week liet de eigenaar aan de NOS weten post van de particulier secretaris van de prins te hebben ontvangen. In de bijzondere brief stond dat de prins bereid is het bedrag van 97,20 over te maken. Ook werd vermeld dat het bierviltje van 33 jaar geleden zich nog steeds in het Koninklijk Huisarchief bevindt.

Data provinciebezoeken Koning en Koningin 

Vandaag zijn de data van de provinciebezoeken bekend gemaakt.

Foto: © RVD/Beeldcentrum Rijksoverheid
Bijna een maand na de troonswisseling – op 28 mei – beginnen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hun provincietour in Groningen. Koningin Beatrix begon destijds ook met de noordelijkste provincie van ons land, op 11 juni 1980.

Het volledige lijstje:

28 mei: Groningen / Drenthe
30 mei: Gelderland / Utrecht
12 juni: Limburg / Noord-Brabant
14 juni: Friesland / Noord-Holland
19 juni: Flevoland / Overijssel
21 juni: Zeeland / Zuid-Holland

Verder bezoekt het aanstaande Koningspaar in november het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Feestelijkheden rondom inhuldiging maandag bekend

Aanstaande maandag presenteert het Nationaal Comité Inhuldiging het programma rond de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. 

Vorige week maakte de RVD al een voorlopig programma bekend met betrekking tot het tekenen van de akte van abdicatie, de plechtigheid in de Nieuwe Kerk en de receptie.

Het Comité is speciaal aangesteld om de feestelijkheden rond 30 april te coördineren. De verwachte rijtoer door de stad of vaartocht met de Koningssloep lijkt in ieder geval uitgesloten. Burgemeester van der Laan van Amsterdam vertelde dat het onhaalbaar is de sloep te restaureren. Wel is er een grote kans dat er met de ‘bevrijdingsconcert boot’ gevaren wordt. De rondvaart zal dan op het IJ plaatsvinden.

Maandag dus meer definitieve informatie..

4 opmerkingen:

 1. Je hebt de provincie Overijssel niet in je lijstje staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik he het even opgezocht, ze bezoeken Flevoland en Overijssel op 19 Juni.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O ja vergeten! Zal het er alsnog tussenzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. net zitten luisteren... als het weer ook nog mooi is, wordt het wel een leuke dag. Nu woensdag afwachten wat er in Amsterdam gebeurd en dan later in het jaar ook nog eerbetoon aan Beatrix.. 2013.. kan zo wel royal door gaan!

  Leuk dat iedereen mee kan doen. Nu ook met dat beeld van Beatrix, waar ook zo ontzettend veel mensen inspireerd waren. Wie durft nu te zeggen, dat "Oranje boven" ouderwets is????

  BeantwoordenVerwijderen