Het kapsel van Koningin Beatrix | De Oranjes

dinsdag 5 februari 2013

Het kapsel van Koningin BeatrixWie aan Koningin Beatrix denkt, ziet meteen de opvallende coupe voor zich. En dat is niet zo gek. Sinds haar 18e is er namelijk maar weinig in haar beroemde kapsel veranderd.

Prinses Juliana zorgde ervoor dat het haar van haar dochter nooit langer dan tot over de oren werd. De prinses heeft nooit een middenscheiding gehad, waardoor het haar zonder clipjes en strikken gegarandeerd in haar gezicht zou vallen. Op jeugdfoto’s is de kleine prinses dan ook nooit zonder clipjes en grote strikken– die in de jaren ’40 en ’50 ook nog eens erg populair waren – te zien. Een staart was niet mogelijk, en omdat de prinses erg sportief was kwamen die haarversieringen goed van pas.

Van zichzelf had de prinses steil haar, maar het werd al op jonge leeftijd regelmatig gepermanent. Zo gebeurde het dat Beatrix' haar de ene keer nog steil was, en ze een paar maanden later met krulletjes en een vollere bos rondliep.In haar puberjaren bleef het haar van Prinses Beatrix kort en gepermanent. Lang haar was toen ook de mode niet. Er was ook  nog geen sprake van een 'vast kapsel', dus veranderde het regelmatig wel een beetje qua model:Sinds haar 18e begon de prinses serieus na te denken over een ‘nieuw kapsel’. Ze liet zich adviseren en stemde in met een ontwerp van de Franse Alexandre de Paris. Hij is de ontwerper van de beroemde ‘Beatrix coupe’ waar tot op de dag van vandaag nog niet veel in is veranderd. Louis Alexandre Raimon - zoals eigenlijk zijn naam was - had onder zijn beroemde klanten, behalve Beatrix meerdere royals zoals Prinses Grace van Monaco en Koningin Sirikit van Thailand.

Het is een heel werk om het kapsel van Beatrix er iedere keer zo bol en ‘vast’ uit te laten zien. Men denkt wel eens dat er haarstukjes aan te pas komen, maar dat is niet zo. Slechts een aantal kappers mogen het kapsel van Koningin Beatrix aanraken. Een van hen heeft eens ‘verklapt’ wat de werkwijze is:

1.) 3 minuten elektrische Carmenrollers.
2.) Haren strak kamen en 7 cm. boven de schedel touperen.
3.) Haarlak…haarlak…haarlak

Het haar van de Koningin wordt verder twee keer per week gewassen en aansluitend gewatergolfd. Watergolven betekent letterlijk: Een haargolving die kunstmatig is aangebracht. Nat haar wordt met hairconditioner op rollen gedraaid, waarna het haar met een haardroger of onder een droogkap op die rollen wordt gedroogd. Als vervolgens de rollen worden verwijderd, en het haar wordt doorgekamd, is het haar gegolfd.Beatrix laat haar kapper(s) zoveel mogelijk in haar slaapkamer op Paleis Huis ten Bosch komen. Daar staat een kaptafel. Ze zorgt er altijd voor dat er voldoende haarlak – een speciaal merk wat ze uit Amerika laat importeren – op voorraad is, en dat er een toupeerkam en schaar gereed liggen. Als de kapper met haar kapsel bezig is, maakt ze zichzelf op, en lakt ze soms haar nagels. Wat betreft make-up vindt de Koningin het verschrikkelijk als iemand aan haar gezicht zit, en doet het dus zoveel mogelijk zelf. Alleen bij hoge uitzondering – bijvoorbeeld voor een officiële foto - maakt ze gebruik van een professional.
In haar vrije tijd en op vakanties doet Koningin Beatrix haar kapsel zelf. Dan zit het meestal ook wat losser. Ook als ze een verplichting heeft waarbij ze een hoed draagt (die toch een groot deel van haar kapsel bedekt) heeft ze geen hulp nodig. Ze is dan naar verluid wel langer bezig. De kapper kan het in 25 minuten, maar Beatrix doet er zo'n anderhalf uur over.Tijdens de zomervakanties of het paardrijden maakt ze het zichzelf ook wel eens zo gemakkelijk dat ze er niets mee doet, en gewoon lekker een haarband draagt.

In 1999, tijdens een bezoek aan Curaçao, werd de Koningin plotseling overvallen door een orkaan. Haar kapsel ‘overleefde’ dit niet, waardoor het vorstelijke uiterlijk van de Koningin ineens verdween. Toen werd duidelijk hóe belangrijk dit kapsel is die van haar óók qua uiterlijk een echte Koningin heeft gemaakt.

Foto's: © RVD

12 opmerkingen:

 1. Een hele mooie en interessante log.Mooi van diegene die dit hebben uitgekozen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, dit onderwerp was niet ingestuurd, maar 't leek me zelf wel leuk.

   Verwijderen
 2. mooie foto's van de "opbouw" van het kapsel. Ook de haarkleur is langzaamaan aangepast aan de leeftijd van de koningin.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt een super mooie log.
  Hoe kom je altijd aan zoveel informatie?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige log Vivian.Je site blijft top met veel ( ook historische) informatie.
  Interessant en leuk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk verhaal en mooi met de foto's erbij. Ik heb nog een tip:
  De kinderfoto's met stijl en gekruld haar is op de linkerfoto volgens mij prinses margriet te zien. zij had ook iets donkerder haar wat goed te zien is op deze foto.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prinses Margriet zat naast Beatrix: http://www.abm.se/leopolds/Kungligheter.Holland.images/Holland.Kungl.118582.Beatrix.jpg

   Verwijderen
 6. Taalfoutje: 'Stijl haar' schrijf je als 'steil haar.'

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de oplettendheid! Stomme fout, ik zal het snel veranderen!

   Verwijderen
 7. Prachtig klassieke kapsels. Mijn vrouw gaat wekelijks naar de kapper om te watergolven en draagt dezelfde steil als prinses Beatrix. Niet veel kappers kunnen dit nog op deze wijze. In Assen is er nog een klassieke kapsalon. Zij draait haar hand niet om voor een zgn. ‘Bea kapsel’.

  BeantwoordenVerwijderen