Oranje nieuws – 24 t/m 27 februari 2013 | De Oranjes

woensdag 27 februari 2013

Oranje nieuws – 24 t/m 27 februari 2013

Prinses Máxima ontvangt boek over baarmoederhalskanker 

Afgelopen zondag keerden de Prins van Oranje, Prinses Máxima en hun dochters terug van de wintersportvakantie. Een woord wat als samenhangend geheel niet klopt, want wintersport ís geen vakantie. Moe of niet; de prinses had gisteren al weer een officiële activiteit in de agenda staan. 


Foto: © Female Cancer Foundation
Bij het Leids Universitair Medisch Centrum werd de prinses ontvangen door prof.dr. Lex Peters (Hoogleraar Gynaecologie). Het betreden van de zaal waar het boek ‘Een wereld zonder baarmoederhalskanker’ gepresenteerd werd, kon vergeleken worden met de Nieuwe Kerk  aanstaande 30 april. Door een smal gangpad met aan weerskanten staande mensen betrad de prinses met de professor de zaal. 'De Koning!' werd echter niet geroepen, en hij liep uiteraard ook niet naast haar met zijn mantel..

Back to reality: Toen de prinses op haar stoel was geïnstalleerd vertelden verschillende projectmedewerkers van de Female Cancer Foundation over de noodzaak om in hún land deze ziekte –baarmoederhalskanker- aan te pakken. Ze spraken over de eenvoudige maar effectieve behandelingen die ze de vrouwen aanbieden. De ziekte is zo ernstig dat elke twee minuten ergens op de wereld een vrouw overlijdt. In 85% betreft dat een vrouw uit een ontwikkelingsland. Fotografe Chantal Spieard was zo door dit onderwerp geboeid dat ze prof.dr. Lex Peters voor de Female Cancer Foundation volgde en hem tijdens het werk fotografeerde in Indonesië, Afrika en Bangladesh. Prinses Máxima nam het eerste exemplaar in ontvangst. Vanaf vandaag is het boek ook voor iedereen te koop. De organisatie hoopt hiermee steun te genereren om het aantal sterfgevallen aan deze ziekte wereldwijd te verminderen.


Foto's : © PPE/Nieboer, http://www.ppe-agency.com/

Koningin Beatrix bezoekt Oud-militairen

Koningin Beatrix bezocht vandaag Oud-militairen in het tehuis bij Museum Bronbeek in Arnhem.

Per helikopter arriveerde de Koningin vanmiddag in de tuin van het museum. Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het tehuis wilde ze – als beschermvrouwe – graag weer eens met de bewoners praten. Na een gezellig ‘theekransje’ (wijn) in de Poorterszaal kreeg ze een exemplaar uitgereikt van het jubileumboek ‘150 jaar Koninklijk Bronbeek’ van Laurens van Aggelen. Deze schrijver verdiepte zich uitgebreid in de relatie tussen het tehuis en de koninklijke familie.


Foto: © Defensie

Overig kort nieuws:

 - Zondag was Neelie Kroes (vicevoorzitter van de Europese Commisie) te gast in het programma ‘Eva Jinek op zondag’. Tijdens het gesprek werd ook een fragment getoond waarin Prins Constantijn (adjunct-kabinetchef) een rondleiding gaf door de verschillende (vergader)zalen van de bank.

- Paola ten Cate (dochter van Prinses Margarita en Tjalling ten Cate) vierde maandag haar 2e verjaardag.

- Koningin Beatrix heeft maandag in afscheidsaudiëntie de ambassadeur van Griekenland ontvangen.

 -Koningin Beatrix heeft vandaag er overhandiging van hun geloofsbrieven de ambassadeur van de Republiek Equatoriaal-Guinea, Z.E. Carmelo Nvono-Ncá, de ambassadeur van de Democratische Volksrepubliek Laos, H.E. mevrouw Manorom Phonseya, en de ambassadeur van de Verenigde Republiek Tanzania, Z.E. dr. Diodorus Buberwa Kamala ontvangen.

4 opmerkingen:

 1. Hoi,

  Klopt het dat ik de link terug van wintersport vakantie niet kan openen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was een foutieve link inderdaad. Dank voor het attenderen!
   Doet ie het nu wel? (is filmpje van aankomst per trein)

   Verwijderen
 2. Je lijkt 'Sherlock' wel. Wist niet, en had het ook nergens gezien, dat ze ook met de trein terug waren gekomen. Vivian mijn uitgaande mail werkt ineens niet...... Staan in de ' wacht'.

  BeantwoordenVerwijderen