Waarom krijgt Máxima de titel Koningin? | De Oranjes

donderdag 28 februari 2013

Waarom krijgt Máxima de titel Koningin?

Veel mensen schijnen maar niet te begrijpen waarom Prinses Máxima binnenkort Koningin Máxima wordt. Enkele ‘experts’ noemen het zelfs onterecht.

Foto: © RVD - bewerkt
Het zou juist vreemd zijn als Máxima de titel Koningin níet krijgt. Waarom? Omdat ze simpelweg de vrouw van de Koning is. Men vergelijkt Máxima met haar ‘voorgangers’ Hendrik, Bernhard en Claus, maar dát is pas onterecht. In de Grondwet staat dat Nederland een Koninkrijk is met aan het hoofd een Koning. Nu is formeel Beatrix onze ‘Koning’. Twee Koningen is onmogelijk, daarom kwam er naast Koningin Beatrix ook geen Koning Claus. Het zou bovendien erg verwarrend zijn wíe dan het staatshoofd is.

Traditie
De vrouw naast een 'echte' Koning kun je wel Koningin noemen, daarom krijgt Máxima – geheel volgens traditie – ook die titel. Voor Máxima is de titel van Koningin uiteraard slechts een aanspreektitel. Dat gold ook voor: Koningin Wilhelmina (echtgenote van Koning Willem I), Koningin Anna Paulowna (echtgenote van Koning Willem II), Koningin Sophie (echtgenote van Koning Willem III) en Koningin Emma (tweede echtgenote van Koning Willem III).


Ook een Koninklijke vraag? Stuur ‘m in via het contactformulier.

5 opmerkingen:

 1. In de adelijke hiëarchie is een Koning hoger dan een Koningin. Willem alexander wordt ons nieuw staatshoofd, onze Koning. Als Maxima Koningin wordt is zij lager dan Koning. Dus "loopt" zij Willem-Alexander niet voor de voeten. Claus bleef Prins toen Beatrix ons staatshoofd werd en dus Koningin werd omdat als hij koning genoemd werd hij hoger in rang was als de Koningin, en dat kon niet. dat goeld uiteraard ook voor Bernhard en Juliana en Wilhmelina en Hendrik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Inderdaad een mooie aanvulling, maar geef jezelf een naam, als is maar een Koninklijke naam, maar anoniem niet,staat niet zo mooi.

   Verwijderen
 3. Ik snap de verwarring niet. Een koning is toch hoger dan een koningin? Dus kon Claus nooit koning genoemd worden. Zo simpel is het.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als koningin beur je iets meer doekoe...

  BeantwoordenVerwijderen