Staatsbezoeken aan Brunei en Singapore – IV | De Oranjes

vrijdag 25 januari 2013

Staatsbezoeken aan Brunei en Singapore – IVMáxima's nephaar
Op de slotdag van het tweedaagse staatsbezoek aan Singapore waren Koningin Beatrix, de Prins van Oranje en Prinses Máxima aanwezig bij de ondertekening tussen de Wageningen Universiteit en de Technologische Universiteit Nanyang (NTU) De twee gaan samenwerken op het gebied van onderwijs en onderzoek naar voedselveiligheid.

Voor een bezoek aan het Aquatic Science Centre kleedde de Koningin zich om in de toepasselijke kleur. Het Koninklijk gezelschap kreeg een rondleiding door het onderzoekscentrum, die nauw samenwerkt met het Nederlandse Deltares. Terwijl de Koningin zich uitgebreid liet informeren en veel vragen stelde, konden de prins en prinses hun ogen even niet van elkaar afhouden. Tot genoegen van de fotografen, die de een na de andere verliefde plaat konden vastleggen. Vanaf vandaag heet het Aquatic Science Centre het ‘Van Kleef Centre’. De prins mocht de nieuwe naam onthullen die vernoemd is naar de in de negentiende eeuw uit Nederlandse ouders geboren Karel van Kleef. Hij heeft jarenlang in Singapore geleefd. Na zijn dood in 1930 liet hij de stadstaat Singapore een enorm bedrag na.

Foto's : © PPE/Nieboer, http://www.ppe-agency.com/
Kinderen van een Nederlandse school verwelkomden het Koninklijk gezelschap bij aankomst in het technologiecentrum FusionWorld. Zingend gaven ze hen stapels tekeningen. Na wat technische demonstraties was het al weer tijd om naar het Raffles Hotel te gaan voor het persgesprek. De Koningin trok nog weer wel even een ander pakje aan. Hoewel de vragen vooral over het staatsbezoek moeten gaan, houdt eigenlijk geen enkele journalist zich hieraan. Camera’s zijn nooit bij persgesprekken aanwezig, maar na afloop komt er altijd wel het een en ander over naar buiten. Zo was het onderwerp vooral de aanstaande 75e verjaardag van de Koningin.

Ze vertelde dat ze haar verjaardag in besloten kring viert met familie, maar wel een feestje geeft in het naar haar vernoemde Beatrix Theater met medewerkers en oud-medewerkers van de dienst Koninklijk Huis. Ze worden daar getrakteerd op een voorstelling en receptie, aldus de Koningin. Verder vertelde ze blij te zijn met haar goede gezondheid. “Een kwestie van geluk hebben.” En op de vraag of ze het erg vind 75 te worden antwoordde ze: “Het valt wel mee, zolang ik nog loop”. Ook kwam de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’aan bod. Ze zei dat ze het een zeer aardig initiatief vindt en ze zich niet had gerealiseerd voor zoveel mensen een inspiratiebron te zijn. Ze hoopt op een later tijdstip zelf de tentoonstelling in Paleis het Loo te gaan bekijken.

Tot slot drukte ze geruchten over een naderende abdicatie de kop in door te zeggen dat ze op 30 april gewoon Koninginnedag viert.. Na het persgesprek vond de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap plaats. Er wonen ongeveer 4500 Nederlanders in Singapore. Vanwege die hoeveelheid werd er geloot, en mochten er vandaag 'slechts' 400 Nederlanders Koningin Beatrix, de Prins van Oranje en Prinses Máxima de hand schudden.

Tot slot werd vanavond de contraprestatie gegeven in het Park Royal Hotel. Net als in Brunei was dat een concert van het rietkwintent Calefax.

Foto's : © PPE/Nieboer, http://www.ppe-agency.com/

6 opmerkingen:

 1. altijd jammer, dat wij niet alles uit zo een persgesprek te horen krijgen.... !!! In het NOS verslag was wel leuk te zien, dat het toch even een beetje te veel werdt voor onze konigin, die lecker haar oogen even dicht deed bij het concert! Geweldig hoe zij het doet en ik hoop echt, dat zij nog jaaaaren mee gaat...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik ben het met 'anoniem' eens, ik hoop dat de koningin nog lang in goede gezondheid mag blijven.
  Mooi verslag weer van de dagen in Singapore. De avondjurken zijn weer super, al vind ik bij Maxima het topje niet mooi zitten. Kan er niet een mooie bh onder? of iets dergelijks?
  Ga fijn vanavond kijken naar Blauw Bloed voor het verslag van de reis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het rode pakje heel erg leuk. Maar de jurk wat minder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vanavond om 19.00uur doet de koningin een mededeling te zien op de NOS. Zou het een bekendmaking van afreden zijn....? Ben erg benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Máxima heeft meerdere haarstukken. Zoals op deze foto goed te zien is zat het onder haar hoedje vastgemaakt. Normaal gesproken heeft ze namelijk helemaal niet zoveel en zo lang haar.

  Ze heeft ook een nepstaart, die gaat meestal mee op buitenlandse bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen