Staatsbezoeken aan Brunei en Singapore – II | De Oranjes

dinsdag 22 januari 2013

Staatsbezoeken aan Brunei en Singapore – IIPer helikopter werd vandaag naar het plaatsje Seria gevlogen waar de Koningin, prins en prinses een bezoek brachten aan het Brunei Shell hoofdkantoor. Prinses Máxima was gekleed in de bekende gele outfit – die mooi bij het logo van Shell kleurde. Op het hoofdkantoor werden ze geïnformeerd over de activiteiten en over het natuurbeschermingsproject ‘Heart of Borneo’. Samen met het Wereld Natuur Fonds en de buurlanden Indonesië en Maleisië strijdt Brunei voor behoud van het tropisch regenwoud. Dat beslaat nog 70 procent van Brunei zelf, maar is in de buurlanden voor een belangrijk deel verdwenen. Aansluitend werd een CEQ-bijeenkomst ondertekent in het International Convention Center. Koningin Beatrix, de Prins van Oranje en Prinses Máxima lieten alle drie een handtekening achter.

Foto's : © PPE/Nieboer, http://www.ppe-agency.com/

Koningin Beatrix raakte geëmotioneerd toen ze vanmiddag de Nederlandse gemeenschap toesprak in de Royal Brunei Polo & Riding Club. Bij ieder staatsbezoek heeft de Koningin een ontmoeting met de Nederlanders in het betreffende land. Anderhalve week geleden is een 7-jarig meisje omgekomen. Ze verdronk tijdens een nieuwjaarsduik. Vlak voor de ontvangst had het Koninklijk gezelschap een korte ontmoeting met de ouders van het meisje. Met overslaande stem liet de Koningin aan het eind van haar toespraak weten dat ze het zeer waardeert dat ondanks de tragedie men toch is gekomen. “In al die jaren dat wij Nederlandse gemeenschappen in het buitenland hebben bezocht, is het nooit gebeurd dat op dat moment u allemaal in het hart getroffen bent door een tragedie”, aldus de geëmotioneerde koningin. Ze sprak verder de hoop uit dat men elkaar moet blijven steunen. “Ik hoop dat u dat blijft doen. Het is ongelooflijk waardevol” Zelf heeft ervaart de Koningin dit uiteraard ook al bijna een jaar na het skiongeluk van haar zoon. Waarschijnlijk waren de emoties – door haar eigen verdriet – extra aanwezig.

Foto's : © PPE/Nieboer, http://www.ppe-agency.com/
Tot slot bood de Koningin als contraprestatie de sultan en zijn vrouw een concert aan van het Nederlandse rietkwintet Calefax in het Empire Theater. Het rietkwintet speelde klassieke muziek met popmentaliteit. Ze gebruikten daarbij muziek uit de complete muziekgeschiedenis: renaissance, barok, impressionisme en jazz. 

Foto's : © PPE/Nieboer, http://www.ppe-agency.com/

Morgen stappen Koningin Beatrix, de Prins van Oranje en Prinses Máxima op het vliegtuig naar Singapore, waar donderdag het staatsbezoek begint.

6 opmerkingen:

 1. ik vraag mij af: hoe kunnen wij haar eens een hart onder de riem steken? Idee??? Want dat zij haar werk ontzettend knapp doet moet toch ook eens gehoor vinden. Of niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi dat ze zo haar gevoelens toont! Wat een sterke vrouw is het toch!!!
  Het valt me op dat Máxima geen blote schouders heeft ondanks de temperatuur. Is dat daar geen gewoonte? En de roklengte van Máxima is telkens over de knie! Heeft dat ook met cultuur te maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad, de koningin is een hele sterke vrouw, voor wie ik enorme bewondering heb. Zoals zij zich er door heen slaat. Hoe kunnen wij haar steunen? Schrijf ze eens een succes kaartje, zoals ik ook weleens doe. Je krijgt dan een getikte kaart terug, maar een keer heb ik een persoonlijke kaart terug van haar gehad. Denk ook aan haar met haar verjaardag en met Koninginnedag en stuur haar dan ook en leuke kaart. Ze weet toch wel dat we meeleven, maar toch....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Complimenten weer voor het mooie verslagje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb zelf in Brunei gewoond, jaren geleden. en het is een land met moslim traditie en dat respecteer je. Daar krijg je dan ook respect voor terug en zo gaat en hoort het

  BeantwoordenVerwijderen