Oranje nieuws - 13 t/m 16 januari 2013 | De Oranjes

woensdag 16 januari 2013

Oranje nieuws - 13 t/m 16 januari 2013

”Beatrix zat op haar 13e in de knoop”
Brieven Juliana aan Kees Boekeschool opgedoken

Altijd werd gedacht dat Beatrix en haar zusjes door Prins Bernhard van de Kees Boekeschool gehaald werden, maar uit twee – tot nu toe – onbekende brieven van Juliana blijkt dat zíj dat vooral wilde.

De Werkplaats van Kees Boeke was een alternatieve school waar de leerlingen grote vrijheid hadden en gezien werden als werkers. Uit de twee brieven uit 1951 van Koningin Juliana blijkt onder andere dat Beatrix’s “persoonlijkheid op 13-jarige leeftijd in een knoop zat”, en dat het met Irene en Margriet ook niet goed ging op de Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven. Zo zou Prinses Irene een leerachterstand gehad hebben.


De twee brieven kwamen tevoorschijn tijdens onderzoeken van Daniele Hooghiemstra die een boek geschreven heeft over de Kees Boeke School.

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven in debat over veiligheid

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven woonde zondag 13 januari in de Rode Hoed in Amsterdam een debat bij over veiligheid. 

Als voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en zijn onlangs verschenen boek ‘Hier onveilig? Onmogelijk!’ ging van Vollenhoven in debat met verschillende mensen van de NS, ProRail, Medisch Spectrum Twente, strafrechtjuristen, directeur van de  KNVB en een hoogleraar veiligheid.

In het debat kwam de spanning tussen veiligheid als taak van de overheid, zelfregulering en eigen verantwoordelijkheid ter sprake. Van Vollenhoven pleit voor een 'veiligheidswet', die de verantwoordelijkheid van ondernemingen en organisaties voor veiligheid vastlegt. Zo kan de regierol van de overheid beter vorm krijgen.

Ambassadeurs koninklijk ontvangen

Afgelopen maandag vond de jaarlijkse Ambassadeursconferentie in het Koninklijk Paleis in Amsterdam plaats. 

Bij de ontvangst waren behalve de Koningin, ook de Prins van Oranje, Prinses Máxima en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig. Nederlandse ambassadeurs, Permanent Vertegenwoordigers bij internationale organisaties en Consuls-generaal werden allen verwelkomd in het mooie paleis. Op deze video van de aankomst is tevens te zien dat Prinses Máxima de bewuste 'bontjas' weer draagt, maar gehoor heeft gegeven aan de 'Dom Bontje' verkiezing door de bontkraag er af te halen.

Voor de prins en prinses was het een flinke omschakeling. Pas dit weekend keerden ze met hun kinderen terug van een lange Argentijnse vakantie.

Nieuwjaarsontvangsten 2013

Gisteren en vandaag ontving Koningin Beatrix samen met de Prins van Oranje, Prinses Máxima, Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven in Paleis op de Dam weer een heleboel gasten voor de traditionele nieuwjaarsreceptie.

Dinsdag werden honderden gasten die de Nederlandse samenleving vertegenwoordigen ontvangen en speciaal dit jaar: vertegenwoordigers uit de veehouderij en land – en tuinbouw. In de Burgerzaal schudde Koningin Beatrix, de Prins van Oranje, Prinses Máxima, Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven iedereen een hand. Op hetzelfde moment vond in België ook een nieuwjaarsreceptie plaats, waar toevallig Prinses Mathilde hetzelfde droeg als Prinses Máxima. Na een toespraak van de Koningin werd er getoost op het nieuwe jaar.

Foto's : © PPE/Nieboer, http://www.ppe-agency.com/

Vanochtend arriveerde voor de derde keer deze week Koningin Beatrix, de Prins van Oranje, Prinses Máxima, Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven bij het paleis. Nu voor de nieuwjaarsontvangst van de buitenlandse diplomaten en vertegenwoordigers van de in Nederland gevestigde internationale organisaties.
Foto's : © PPE/Nieboer, http://www.ppe-agency.com/

2 opmerkingen:

  1. wel apart, mijn kinderen zitten al een tijdje weer op school. Maar wel leuk dat ze de bontkraag van haar jas te halen. Trekt ze het zicht misschien toch aan. Verder had ze (voor zover je het kan zien) mooie kleuren aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, ze hebben blijkbaar een extra week genomen..

    BeantwoordenVerwijderen