Wilhelmina 1880 – 1962 – VI | De Oranjes

woensdag 23 januari 2013

Wilhelmina 1880 – 1962 – VI

1906-1910 

In maart 1906 bezochten Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik de provincie Zeeland die door een stormvloed getroffen werd. Doordat de overstroming overdag plaatsvond, waren er gelukkig geen slachtoffers gevallen, maar de schade was enorm. Een maand later bezocht Wilhelmina de Verkade fabrieken. Iedere keer als Wilhelmina verscheen was er onder de bevolking grote twijfel of er ooit nog een baby kwam. Echter op 22 november 1908 kon minister-president Theo Heemskerk dan eindelijk de "vreugdevolle aandoening" van Hare Majesteit bekendmaken. En dit keer ging alles goed… want op 30 april 1909 werd dochter Juliana geboren.

Prins Hendrik kwam snel van de trap in het paleis gerend en stelde de hofhouding als eerste op de hoogte met de woorden: "Een prinses! Een dochter! Ik ben vader!..." Buiten de deur gaat het er iets formeler aan toe, 2 artsen die bij de bevalling aanwezig waren brachten het volk op de hoogte van de geboorte van de prinses. ‘De jonggeboren prinses is welvarend’ zegt het bericht. Hoe saai het bericht ook klonk, de feeststemming was groot. Overal werden vlaggen uitgehangen, mensen waren spontaan aan het feesten op straat, er werd muziek gespeeld en oranjestrikken werden volop verkocht.

Een dag later, op 1 mei 1909 deed Hendrik officieel aangifte van de geboorte van zijn dochter. Toen werden ook de namen van de prinses bekend. ‘Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina’ zal ze heten, met als roepnaam Juliana, naar de vrouw die zo’n sterke persoonlijkheid is geweest: Juliana van Stolberg, stammoeder van de Oranjes. Wilhelmina maakte zelf de eerste foto van haar dochter:Op 5 juni 1909 wordt de kleine Juliana gedoopt in de Willemskerk in Den Haag. Het is erg druk langs de kant, iedereen wil wel een glimp opvangen van de kleine prinses die samen met haar ouders in de Gouden Koets op weg naar de kerk voorbij komt.De kleine Juliana kon vooral goed met haar vader overweg, om de simpele reden dat Hendrik meer tijd voor zijn dochter had dan Wilhelmina. Wilhelmina is druk met staatszaken, en voelde zich vaak schuldig omdat ze de opvoeding van Juliana te veel aan anderen moest overlaten.

Tijdens zijn ‘vrijheid’ als prins, had Hendrik in 1907 en 1910 al twee buitenechtelijke dochters verwekt met Wilhelmina Maria Wenneker. Daar bleef het niet bij. Tot in 1921 zouden hij minstens zeven kinderen krijgen met verschillende vrouwen..
In september 1910 vond een staatsbezoek van België aan Nederland plaats. Op 15 september maakten Koning Albert I van België en Koningin Wilhelmina een rijtoer door Amsterdam:
Wilhelmina en Juliana in het Vondelpark..
Foto's: RVD

1 opmerking: