Prinses Máxima’s bijzondere week van dag tot dag | De Oranjes

donderdag 31 januari 2013

Prinses Máxima’s bijzondere week van dag tot dag

Een bijzondere week beleefde Prinses Máxima. Haar vader vierde zijn 85e verjaardag, en schoonmoeder - die vandaag 75 wordt- maakte maandag haar aftreden bekend. Verder legde de prinses 3 werkbezoeken af waarbij ze mogelijk een set oorbellen is kwijt geraakt. Bovendien gaf ze een ‘verkeerd antwoord’ op een vraag over de troonswisseling, en als klap op de vuurpijl kreeg ze een taart die niet eens voor haar bestemd was. 

Maandag 
Op de verjaardag van haar vader – die maandag 85 jaar werd – kondigde haar schoonmoeder haar aftreden aan. Hoewel zij en haar man dat al een tijd van te voren wisten, moeten ze toch met enige spanning naar de toespraak gekeken hebben (wetende dat op dat moment het héle land ervan op de hoogte werd gesteld). Nog geen twintig minuten na de uitzending, vertrok het gezin naar Den Haag om de avond bij de Koningin en andere familieleden door te brengen. Bij de poort stond een fotograaf die foto’s maakte van de prinses achter het stuur. De prins zat naast haar aan de telefoon, en de prinsesjes op de achterbank. Op datzelfde moment maakte de RVD bekend dat de familie (of in ieder geval de ouders) van de prinses níet bij de inhuldiging zullen zijn op 30 april. Prinses Máxima heeft dit besluit een tijdje geleden zelf genomen, omdat er al jaren in de politiek wordt gezeurd over de aanwezigheid van Jorge Zorreguieta, en ze dat gezeur nu wilde voorkomen.

Dinsdag
De volgende ochtend werd er weer gepost bij de Eikenhorst. Dat de prins en prinses afzonderlijk van elkaar vertrokken, en de prinses per taxi vervoerd werd, kwam – zo bleek later – door een onaangekondigd bezoek wat ze bracht aan de Koninklijke Marine die dit jaar 525 jaar bestaat. De prinses kreeg te zien hoe militairen Hr.Ms. Johan de Witt gereed maken voor uitzending op de wateren rond Somalië. In een gesprek met het personeel kwam de inzet van de zeemacht bij het opleiden en trainen van lokaal kustwachtpersoneel aan de orde. Hiermee wordt voor de kust van Afrika samengewerkt. Ook kreeg de prinses een rondleiding aan boord van het luchtverdedigings – en commandofregat Hr.Ms. Evertsen en ze sprak met militairen over werken en wonen bij de marine en de gevolgen voor het privéleven.

Foto : © Ministerie van Defensie 
Woensdag
Woensdagochtend ging de prinses weer op pad. Ze sprak op de conferentie Feeding the World in het Hilton Hotel in Amsterdam. Tijdens deze conferentie kwamen vertegenwoordigers van overheden, internationale organisaties, wetenschappelijke instellingen en de landbouwsector bijeen om de toekomst van wereldwijde voedselveiligheid en productie te bespreken. Toevallig zag het kapsel van de prinses er aan de voorkant al een beetje als dat van haar schoonmoeder uit. Doordat haar haar min of meer ‘verhoogd’ naar achteren viel, kwamen ook de blinkende oorbellen extra in beeld. Na flink wat morrelen aan de microfoon op de desk, kon de prinses eindelijk haar toespraak houden waarin ze inging op de stelling dat samenwerken aan internationale voedselstabiliteit vraagt om universele toegang tot financiële diensten voor producenten om te komen tot duurzame en productie verhogende landbouwmethoden.

Bij de aansluitende paneldiscussie begonnen haar oorbellen echter te irriteren, waardoor ze zich niet meer 100% kon concentreren op het onderwerp wat ging over hóe je samenwerking tot stand kunt brengen tussen de private sector, overheden en non-profitorganisaties. Toen Prinses Máxima weer vertrok uit het Hilton Hotel bleek ze de oorbellen uit te hebben gedaan. Hopelijk is ze niet vergeten ze in haar tasje mee te nemen, maar tijd om daar over na te denken had ze niet, want ze werd buiten direct geconfronteerd met vragen over de troonswisseling. De prinses zei o.a dat ze het een "enorme eer" vind om haar schoonmoeder “te volgen.” "Er wacht ons heel veel, maar heel leuk en voldoende werk", aldus de prinses. Die uitspraak leverde nogal wat kritiek op, omdat niet zij, maar haar man de Koningin opvolgt.

Foto's : © Robby Hiel
Donderdag
Foto : © PPE/Nieboer, http://www.ppe-agency.com/
Tot slot bezocht Prinses Máxima vandaag de werkplaats in Arnhem waar Stichting Gered Gereedschap samenwerkt met Reclassering Nederland. Op deze werkplaats knappen mensen met een werkstraf tweedehands gereedschap op voor hergebruik én kregen ze vandaag dus ook nog eens bezoek van niemand minder dan Prinses Máxima. Dat maakt werkstraf bijna leuk. Stichting Gered Gereedschap zamelt op ruim 300 punten in Nederland gebruikt gereedschap in. Dit wordt vervolgens in dertig werkplaatsen opgeknapt door vrijwilligers. Op vijf locaties wordt hierbij samengewerkt met Reclassering Nederland. Mensen met een taakstraf helpen mee met het repareren van gereedschap en maken houten gereedschapskisten voor leerlingen en startende ondernemers in Afrika. Het gereedschap wordt door Stichting Gered Gereedschap op aanvraag verscheept naar technische scholen in ontwikkelingslanden en daar was de prinses wel in geïnteresseerd. Ze liet zich informeren en sprak met medewerkers van beide organisaties, en jawel, ook met een aantal werkgestraften.

Het haar van Prinses Máxima waaide alle kanten op toen ze snel de auto weer in wilde stappen om op tijd thuis te zijn en haar kinderen van school te halen. Door haar blonde lokken heen zag ze dat er iemand een taart aan haar wilde overhandigen. De prinses nam de taart hartelijk in ontvangst. Even dacht ze niet aan de verjaardag van Koningin Beatrix. Pas in de auto realiseerde ze zich dat ie niet voor haar bestemd was. Prinses Máxima werd naar Wassenaar vervoerd, en de taart naar Huis ten Bosch – waar de prinses ’s middags op het verjaardagsfeestje van de Koningin alsnog een stukje van ‘haar’ taart kreeg. Eind goed, al goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten