Staatsbezoeken aan Brunei en Singapore – I | De Oranjes

maandag 21 januari 2013

Staatsbezoeken aan Brunei en Singapore – IZaterdag vlogen Koningin Beatrix, de Prins van Oranje en Prinses Máxima al richting Brunei, waar vanochtend – plaatselijke tijd - het officiële staatsbezoek begon. Bij het paleis ‘Istana Nurul Iman’werden ze verwelkomd door sultan Hassanal Bolkiah en zijn vrouw.

Behalve de Koningin, prins en prinses is er ook nu weer een grote groep ondernemers meegereisd die onder begeleiding van minister Ploumen op een succesvolle handelsmissie hopen.
Foto's : © PPE/Nieboer, http://www.ppe-agency.com/
Na de welkomstceremonie met volksliederen en inspectie van de erewacht mocht het Koninklijk gezelschap plaatsnemen op de goud omringde stoelen en banken in het paleis. Met een kopje thee werd het programma van het korte staatsbezoek nog eens doorgenomen. Eerstvolgend onderdeel was een bezoek aan het Brunei Museum. Op zo’n 20 minuten afstand vanaf het paleis bevind zich het museum waar momenteel de fototentoonstelling ‘’Brunei and the Dutch collections on Borneo Cultures” te bewonderen is. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met behulp van het Koninklijk Instituut voor de Tropen en speciaal opgezet vanwege het staatsbezoek. Vooral de prins – met bijzondere interesse voor fotografie – was niet bij de foto’s weg te slaan. In een ander deel van het museum vond vervolgens een themabijeenkomst over duurzame ontwikkeling en diversificatie van de economie plaats.

Vanmiddag werd per watertaxi over de Brunei Rivier naar Kampong Ayer (waterdorp) gevaren. Het dorp bestaat uit kleine dorpen die met elkaar zijn verbonden door meer dan 36 kilometer aan loopbruggen. Er zijn meer dan 4200 gebouwen, waaronder huizen, moskeeën, restaurants, winkels, scholen en een ziekenhuis. Omdat er in het dorp nog op authentieke manier geleefd wordt, is het voor toeristen een trekpleister. Koningin Beatrix, de Prins van Oranje en Prinses Máxima keken dan ook hun ogen uit en lieten de vele Arabische hapjes niet aan hun neus voorbij gaan.

Foto's : © PPE/Nieboer, http://www.ppe-agency.com/
Net als vanochtend werd het Koninklijk gezelschap vanavond ontvangen in het grootste paleis ter wereld – Instana Nurul Iman. Het paleis beschikt over ongeveer 2000 kamers en omdat de sultan verliefd is op auto’s heeft hij in de ‘garage’ zo’n 600 Rolls Royses, 300 Ferrari’s, 134 Koenigeggs en 11 McLaren’s staan. De Koningin, prins en prinses worden deze dagen vervoerd door een van de 600 Rolls Royces – met ontbrekend voorlicht. In de zaal waar het staatsbanket genuttigd werd keek het Koninklijk gezelschap hun ogen uit; want dit hadden zij zelfs nog niet eerder gezien. Achter de deuren bevond zich een zaal waar plek is voor meer dan 4000 mensen. Een lange route door de kitscherig versierde zaal volgde.

Screenshot : © NOS
Toen de Koningin eindelijk bij haar plaats gearriveerd was, luisterde ze naar de toespraak van de sultan. Hij zei onder andere dat Nederlanders tot de eerste Europese bezoekers van “deze regio’ behoorden. “We zijn geen vreemden van elkaar, er zijn altijd banden geweest, maar dit bezoek is een mijlpaal in onze relaties", benadrukte hij. Daarna was de Koningin aan de beurt. Ze noemde het een groot genoegen dat ze te gast mogen zijn in Brunei – een land wat “gezegend is met een overweldigende natuur”. “Met grote interesse en waardering volgt Nederland de inspanningen van Brunei om de schatten die de natuur Uw land heeft toebedeeld te beheren en te bewaren voor toekomstige generaties. U kiest daarbij de weg van samenwerking en van duurzame economische ontwikkeling. “ Ze sprak verder over de langdurige samenwerking tussen Brunei en Shell. “De samenwerking strekt zich in toenemende mate uit over een breder terrein dan de productie van olie en gas. Diversificatie van de economie met aandacht voor de belangen van mens, milieu en natuur is een van de belangrijkste opgaven waar Uw land voor staat. Brunei heeft daartoe een ambitieuze toekomstvisie ontplooid: Wawasan 2035. Het is verheugend dat Brunei en Shell ook in deze nieuwe fase van ontwikkeling samen blijven optrekken. Dat tekent de goede verhoudingen en het sterke onderling vertrouwen. ” aldus de Koningin.

Foto's : © PPE/Nieboer, http://www.ppe-agency.com/

5 opmerkingen:

 1. Heel mooi verslagje,ben benieuwd naar de rest, maar dat zal best wel goed komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's zeg.. Wat kleding betreft hebben de koningin en prinses Maxima goed hun best gedaan.. Ziet er mooi uit!!ben benieuwd naar de rest!! Leuk dat jij je web-log zo actueel houdt!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt :) Maar ik loop nu al flink achter. Ga z.s.m. de avond beschrijven en dag 2.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie foto's heb je. Ik vind dat ze zich weer mooi en 's landswijs gekleed hebben. Mooie kleuren.
  Ben benieuwd naar de rest.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op my royals staan ook foto's van het banket, en het is net of Alexander bijna slaapt aan tafel. Hij is er niet bij denk ik. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen