Oranje nieuws - 27 januari 2013 | De Oranjes

zondag 27 januari 2013

Oranje nieuws - 27 januari 2013

Prinses Annette opent tentoonstelling ‘Step Outside’

Foto : © PPE/Buys, http://www.ppe-agency.com/
Prinses Annette opende vandaag de tentoonstelling ‘Step Outside’. 

Sinds lange tijd heeft de prinses weer een officiële openingshandeling verricht. De tentoonstelling ‘Step Outside’ laat kunst zien van kunstenaars met een beperking. De bijna 80 kunstwerken zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen Kunstlocatie Würth 's-Hertogenbosch en Stichting Special Arts Nederland. Vol interesse liet de prinses zich rondleiden.


Prins van Oranje opent via videotoespraak laboratorium op Zuidpool

Met een videoboodschap opende de Prins van Oranje vandaag een Nederlandse laboratorium op de Zuidpool. 

Foto : © screenshot NOS
Het is het eerste onderzoekscomplex van Nederland op Antarctica. Ongeveer 15 wetenschappers zullen er onderzoek doen naar onder meer klimaatverandering. Het nieuwe complex heet het Dirck Gerritszlaboratorium. Dat is vernoemd naar Dirck Gerritszoon Pomp (1544-1608). In 1599 zou hij, als eerste Nederlander ooit, het zuidpoolgebied hebben gezien. Dat gebeurde toen zijn schip, op weg naar Nederlands-Indië, uit koers werd geblazen.

Het laboratorium bestaat uit een centrale loods, waarin vier containers staan. Die heten Blijde Boodschap, Geloof, Hoop en Liefde, naar vier schepen van Pomp. Wetenschappers uit onder meer Groningen en Utrecht zullen er onderzoek doen. Ook Britten en andere buitenlandse onderzoekers werken in het Nederlandse lab.

Overig kort nieuws:

 - Prins Carlos viert vandaag zijn 43e verjaardag.

 - Op maandag 18 februari zullen Koningin Beatrix, de Prins van Oranje, Prinses Máxima en dochters, Prins Constantijn, Prinses Laurentien en kinderen weer poseren voor de fotografen in Lech.

 - TV tip: ‘Uw beeld van Beatrix’. Woensdag 30 januari vanaf 19.00 uur op Nederland 1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten