KONINGIN BEATRIX TREEDT AF | De Oranjes

maandag 28 januari 2013

KONINGIN BEATRIX TREEDT AF

Met tranen in haar ogen.. 
Hoewel het in de verwachting lag dat 2013 wel eens het jaar kon worden van de troonswisseling, werden we vanavond toch allemaal 'verrast' door de toespraak van de Koningin die om 19.00 uur werd uitgezonden. Met een ontroerende tekst kondigt ze haar aftreden aan: 

"Zoals u allen weet, hoop ik over enkele dagen mijn 75ste verjaardag te vieren. Ik ben dankbaar dat het mij gegund is deze dag in goede gezondheid tegemoet te gaan. Aan het éinde van dit jaar zullen wij herdenken dat ons land tweehonderd jaar geleden een koninkrijk werd, waarmee in onze geschiedenis een nieuw tijdperk aanbrak. Het samenvallen van deze twee bijzondere gebeurtenissen is voor mij de aanleiding geweest te besluiten dit jaar uit mijn ambt terug te treden. Het lijkt mij een goed moment om deze stap, die ik al enige jaren overweeg, nu daadwerkelijk te nemen.

Ik heb het altijd als een uitzonderlijk voorrecht beschouwd een groot deel van mijn leven in dienst van ons land te kunnen stellen en overeenkomstig mijn opdracht invulling te mogen geven aan het koningschap. Daarbij was Prins Claus mij vele jaren tot grote steun.

Tot op de dag van vandaag heeft deze mooie taak mij veel voldoening geschonken. Het is inspirerend zich bij mensen betrokken te voelen, mee te leven met verdriet en te delen in tijden van vreugde en nationale trots. Dat heb ik eveneens mogen ervaren in de Caraïbische delen van ons koninkrijk, waar ik ook altijd veel warmte en hartelijkheid heb ondervonden. Ik treed dan ook niet terug omdat het ambt mij te zwaar zou vallen, maar vanuit de overtuiging dat de verantwoordelijkheid voor ons land nu in handen van een nieuwe generatie moet liggen. Het is met het grootste vertrouwen dat ik op 30 april van dit jaar het koningschap zal overdragen aan mijn zoon, de Prins van Oranje. Hij en Prinses Máxima zijn ten volle op hun toekomstige taak voorbereid. Zij zullen ons land met toewijding dienen, getrouw de grondwet onderhouden en met al hun talenten een eigen invulling geven aan het koningschap.

Gesterkt voel ik mij door de gedachte dat het plaats maken voor mijn opvolger niet betekent dat ik afscheid neem van ú. Ik hoop dat ik velen van u nog dikwijls kan ontmoeten. Ik ben u diep dankbaar voor het vertrouwen dat u mij heeft gegeven in de vele mooie jaren waarin ik uw koningin mocht zijn. "9 opmerkingen:

 1. Balen... Ze is op 1/2 jaar na altijd mijn koningin geweest! Ze heeft het altijd zo perfect gedaan!! Inderdaad snik snik!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. kan het heel goed naa voelen dat Beatrix daar ook een traantje weg pinkt en zat ook op de bank met snik snik!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ze heeft het super gedaan altijd, maar ik gun haar ook een lekker rustige tijd met haar hobbies, en kleinkinderen. Niet zoals in sommige landen dat ze tot het eind door moeten, op krukken en/of vaak afwezig door ziekte. Dan rouw je als kroonprins(es) om je ouder maar je moet ook gelijk aan de bak, want jij bent de volgende op de troon.
  Ze zal best op de achtergrond aanwezig blijven. Spannend 30 april.
  Ik zit voor de buis.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het kwam niet geheel als verassing maar toch, .....het zal weer wennen zijn na 33 jaar Koningin Beatrix, maar dat was het ook na Koningin Juliana...wennen aan Koningin Beatrix. Maar ik weet zeker dat koning Willem-Alexander het goed zal doen naast zijn Maxima. hopende zien we straks prinses Beatrix nog vaak in een goede gezondheid en moge zij gaan genieten van haar kleinkinderen op haar zo vertrouwde kasteel Drakensteyn. en Willem-Alexander en Maxima wens ik veel sterkte toe bij het vervullen van hun nieuwe taak. Mijn vertrouwen hebben jullie in ieder geval

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hey, hoe kom je aan die ontzettend leuke foto met de traan in het oog van Beatrix? Lijkt wel of ze kontactlensen draagt....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De foto is een vergroting uit de foto bovenaan de site :)
  En de Koningin draagt inderdaad contactlenzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik draag die ook en dan hoeft het (jammer maar helaas) geen traan van ontroering bij Beatrix te zijn.... droge lucht, vel licht en je oog traant van alleen. Denk ook even aan Juliana die ontzettend boos werdt, toen er werd beweerd, dat zij zou zitten te snikken bij de inhuldiging van Beatrix in 1980, en gewoon verkouden was!!!! Kan hier ook zijn, alwel IK tranen van roering gistern hat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is voor mij nog steeds iets onwerkelijks..'k heb de toespraak nog niet gezien, maar had evengoed al kippenvel en was er ondersteboven van toen het tot me doordrong. We hebben nog even om er aan te wennen. En koningin Beatrix heeft het zo goed gedaan dat ze van mij nog helemaal niet af hoefde te treden, al snap ik heel goed dat ze het odet; want ze heeft recht op een rustigere oude dag. Ik heb alle vertrouwen in Willem-Alexander en Máxima; al vind ik het voor de prinsesjes toch heel wat, ze zijn nog maar zo klein.

  BeantwoordenVerwijderen