Staatsbezoeken aan Brunei en Singapore – III | De Oranjes

donderdag 24 januari 2013

Staatsbezoeken aan Brunei en Singapore – IIIScreenshot : © NOS
Na twee dagen Brunei, vertrok Koningin Beatrix met zoon en schoondochter gisteren naar Singapore. Vanochtend werden ze ontvangen bij het Instana Paleis door president Tony Tan Keng Yam en zijn vrouw Mary Tan. Een ceremoniële ontvangst met alle benodigdheden – volksliederen en inspectie van de erewacht – volgde. Binnenin het paleis werd vervolgens in aanwezigheid van minister-president Lee Hsien Loong wat gedronken en een gastenboek getekend zodat het bewijs voor altijd vastligt dat Koningin Beatrix op staatsbezoek in Singapore is geweest. Prinses Máxima zag er fantastisch uit in het pakje wat ze al eens droeg tijdens de huwelijksdag van Prinses Carolina en Albert. Koningin Beatrix – die er ongetwijfeld ook tot in de puntjes verzorgd bij liep – voelde zich tot genoodzaakt vlak voor de ontmoeting met vertegenwoordigers van bedrijven om te kleden.

Foto's : © PPE/Nieboer, http://www.ppe-agency.com/

Foto's : © PPE/Nieboer, http://www.ppe-agency.com/
Aan een volle tafel – met minstens dertig vertegenwoordigers van grote bedrijven uit Nederland en Singapore – werd het Nederlandse bedrijfsleven nog maar eens goed op de kaart gezet. Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel verklaarde aan de pers dat de Koningin figuurlijk (waarschijnlijk ook wel eens letterlijk) deuren opent en ze met haar aanwezigheid “goodwill” kweekt. In de middag werd een bezoek gebracht aan de Urban Redevelopment Authority. Een moeilijke naam voor Singapore’s agentschap voor ruimtelijke ordening, planning en conservatie. Het Koninklijk gezelschap bekeek de stedelijke planning in de Singapore City Gallery – een soort van Madurodam maar dan met een extra kijk op hoe het in de toekomst eruit zou moeten zien. Vooral de prins en prinses waren niet weg te slaan bij een maquette waarin zelfs een heel park was aangelegd. Ondertussen liep de Koningin wat voorop, want zij was de tijd én de naderende bijeenkomst van ondernemingen uit het Midden – en Kleinbedrijf niet vergeten. Het thema van de bijeenkomst was ‘De bijdrage van het MKB aan de kenniseconomie’.

Tijdens het staatsbanket werd vanavond nog maar eens getoost op de banden tussen Singapore en Nederland. Tijdens het eten werd door een orkest onder andere 'Een beetje verliefd' van André Hazes gespeeld. Voorafgaand aan het diner sprak de Koningin vol lof over het land: “Singapore is een land van grote betekenis en in vele opzichten een voorbeeld van vooruitgang. Over de hele wereld treft men belangstelling en bewondering voor de prestaties van Uw land. Het is indrukwekkend te zien hoe de bevolking erin is geslaagd hier binnen één generatie een economie op te bouwen die tot de meest geavanceerde ter wereld behoort. Dat is het resultaat van uitzonderlijk hard werk, maar ook van inventiviteit, visie en leiderschap van degenen die verantwoordelijkheid droegen en dragen. Singapore laat zien hoe ver een land kan komen zonder bodemschatten en natuurlijke rijkdommen. Kennis is de grondstof, geloof in eigen kracht de energiebron.” “…” “Het is in die geest van vriendschap en verbondenheid dat Nederland de samenwerking met Singapore wil voortzetten en uitbreiden. Wij hopen dat volgend jaar een nieuwe impuls kan worden gegeven aan de vrije handel en de samenwerking tussen Singapore en de Europese Unie. Hiermee zou ons eigen streven naar verdieping van de bilaterale betrekkingen ook verder worden ondersteund.”


Foto's : © PPE/Nieboer, http://www.ppe-agency.com/

5 opmerkingen:

 1. leuk verslag.... waar heb je de text van Beatrix vandaan? Leuk... en ik snap niet hoe Beatrix dat managed - alle drei uur in een ander mantelpakje! Schitterend en ze zet Maxima in mijn ogen echt aan de kant daarmee.... plezier spat er echt af.. waneer ik naar de bilden kijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De volledige toespraak is hier te lezen:

   http://www.koninklijkhuis.nl/nieuws/toespraken/2013/januari/toespraak-van-hm-de-koningin-tijdens-het-staatsbanket-ter-gelegenheid-van-het-staatsbezoek-aan-singapore/

   Verwijderen
 2. Geweldig verslagje weergegeven van deze mooie dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat heb je de foto's snel. De koningin heeft er wel lol in deze reis, maar ik vind Maxima soms wat afwezig op de foto's.
  Ze zien er allemaal weer geweldig uit. Ook op deze reis heeft Maxima veel kleding aan die ze al een keer gedragen heeft. Behalve de avondjurken. Die paarse is wel heel apart, maar het staat wel. Ook het haar zit iedere keer weer super. Houden zo. Mooie vertegenwoordiging.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 'k vind de paarse galajurk prinses Máxima helemaal super staan! Zeker op de close-up ziet ze er stralend uit. Mooie kleurige plaatjes uit Singapore en een leuk verslag!

  BeantwoordenVerwijderen