Oranje nieuws – 22 t/m 24 januari 2013 | De Oranjes

donderdag 24 januari 2013

Oranje nieuws – 22 t/m 24 januari 2013

Prinses Irene pleit voor NatuurWijs

Prinses Irene was dinsdag in de Tweede Kamer om te spreken over natuur in het onderwijs. Volgens de prinses zou daar veel meer aandacht aan besteed moeten worden.

Samen met het parlement overlegde de prinses dat het een misvatting is dat natuur slechts een keuzevak is op de pabo’s. In samenwerking met Staatsbosbeheer en de Universiteit Utrecht is ze begonnen met NatuurWijs, een initiatief om kinderen 'vriendschap te laten sluiten met de natuur'. Zij moeten leren beseffen dat ze er niet zonder kunnen en dat de mens er gewoon een geheel mee vormt. Want “Hoe jonger je een natuurervaring hebt, hoe belangrijker natuur is in je leven.” aldus de prinses.

Prinses Laurentien presenteert rapport over geletterdheid en start 10e Nationale Voorleesdagen
“Voorlezen hoeft geen theater te zijn. Allerlei stemmetjes zijn niet nodig”

Voor Prinses Laurentien – als voorzitter van de EU High Level Group of Literacy, Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO, én voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven – staat iedere dag in het teken van lezen en schrijven. Maar gisteren en vandaag bracht ze het weer eens extra onder de aandacht. 

Dinsdag presenteerde de prinses in Brussel het rapport van het EU High Leven Group of experts on Literacy. De High Level Group of experts on Literacy adviseert de Europese Unie om haar strategie om de lees- en schrijfvaardigheden te verbeteren te herzien. Eén op de vijf 15 jarigen en bijna 75 miljoen volwassenen beschikken niet over basisvaardigheden op het gebied van lezen en schrijven, waardoor zij moeilijk werk vinden en meer risico op armoede en sociale uitsluiting lopen. Het in september al in Cyprus gepresenteerde rapport werd door de prinses extra toegelicht. Verschillende maatschappelijke organisaties en bedrijven op het gebied van de aanpak van laaggeletterdheid woonden de presentatie bij.

Foto's : © PPE / v.d. Werf, http://www.ppe-agency.com/
Al voor de 10e keer worden dit jaar de Nationale Voorleesdagen georganiseerd. Natuurlijk zocht ook Prinses Laurentien vandaag weer een basisschool uit om voor te lezen. Kort voor haar vertrek naar de school sprak ze met radiozender 100% NL. In het gesprekje vertelde de prinses dat ze graag met haar kinderen naar de 100% Ochtendshow luistert en ze blij is dat er aandacht besteed wordt aan de Nationale Voorleesdagen. Ze vertelde over hoe belangrijk het is dat er wordt voorgelezen. Het vergroot de woordenschat al op heel jonge leeftijd, en een “kind voelt zich zekerder". “Het prikkelt de fantasie”. Tot slot gaf ze ouders die naar de radio luisterden nog enkele tips mee over voorlezen: “Blijf jezelf. Heb plezier en verbind je met het kind. Zoek een boek uit wat bij je kind en bij jezelf past. Maak het niet lastiger dan het is. Het hoeft geen theater te zijn, en je hoeft niet allerlei stemmetjes te doen. “ 

Op het schoolplein van de Brede Buurtschool De Krullevaar in Den Haag stonden kinderen de prinses inmiddels op te wachten. Officieel waren de Nationale Voorleesdagen al begonnen; Ivo Opstelten nam deel aan een ontbijt met kinderen in het Kinderboekenmuseum in Den Haag.Na een ontvangst met bloemetje werd de prinses naar een lokaal geleidt waar ze de kleuters voorlas uit hét prentenboek van het jaar 2013: ‘Nog 100 nachtjes slapen’. De Nationale Voorleesdagen is een initiatief van de Stichting Lezen en Schrijven en georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Ze vinden plaats van woensdag 23 januari t/m zaterdag 2 februari 2013. Het doel van de campagne is het bevorderen van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.

Na het voorlezen bezocht de prinses in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski ook nog de première van ‘Nijntje de film’. De 70 minuten durende film lijkt op de animatie serie van Nijntje die voor de tv gemaakt is. Een woordvoerder van Warner Bros gaf een toelichting op de vraag waarom de kinderen er niet bij waren: “Die zijn al wat te oud voor een Nijntje-film”. Toch is Prinses Laurentien nóg een stukje ouder..

Prinses Margriet, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven, Prins Floris en Prinses Aimée eten met Canadese ambassadeur mee
Eerste beeld van Aimée's zwangere buik

Ter ere van het eredoctoraat wat Prinses Margriet op 16 november 2012 op de McMaster University ontving, was de prinses uitgenodigd voor een diner bij de Canadese ambassadeur in Wassenaar. 

Foto : © PPE/N.Beijersbergen, http://www.ppe-agency.com/
Samen met man, zoon Prins Floris en schoondochter Prinses Aimée arriveerde Prinses Margriet vanavond bij de woning van de Canadese ambassadeur, waar ze – voorafgaand aan het diner – groepsfoto’s lieten maken door een fotograaf.

Het is de eerste keer sinds de derde zwangerschap van Aimée dat haar buik(je) goed te zien is. Bij aanvang van het Wereldkerstcircus in december hingen de beentjes van dochter Eliane voor de buik, en bij de familiefoto die vorige week werd vrijgegeven stond de prinses ook ‘verscholen’ achter dochter Eliane.

De maaltijd bestond onder andere uit een Ploye – een soort pannenkoek die zo’n beetje in heel Canada gegeten wordt.

Kort nieuws: 

- Koningin Beatrix krijgt een nieuwe ceremoniemeester. Mr. Alle Dorhout volgt op een nog nader te bepalen tijdstip Wim Cosijn op. Dorhout is deze week al mee bij de staatsbezoeken aan Brunei en Singapore.

-  Tv tip: Vrijdag 25 januari, 19.30-19.55 uur, Nederland 1: De koningin in Brunei en Singapore

1 opmerking:

  1. Prinses Aimee heeft inderdaad al een mooi babybuikje. Prinses Laurentien is voor mij echt de voorleesprinses, als ik in de krant zie dat het voorleesontbijt er is, dan denk ik aan haar :) Ze zag er leuk uit in dat blauw.

    BeantwoordenVerwijderen