Oranje nieuws – 17 & 18 mei 2011 | De Oranjes

donderdag 19 mei 2011

Oranje nieuws – 17 & 18 mei 2011

Jarige Prinses Máxima reikt Appeltjes van Oranje uit
..en trakteert kinderen op muziek


Ondanks haar verjaardag was het voor Prinses Máxima geen straf om gisteren de Appeltjes van Oranje 2011 uit te reiken. Bij het betreden van de zaal werd ze toegezongen, onder leiding van een uitbundige Koningin.


De prinses liet bovendien in haar toespraak weten zélf een cadeautje te geven: “Het is een bijzondere dag. Als je jarig bent betekent dat meestal, dat je cadeautjes krijgt van anderen. Maar ik wil het vandaag eens anders doen: ik wil een cadeau geven aan mijzelf. Aan mijzelf - maar eigenlijk aan de kinderen in Nederland. Een cadeau dat ook mooi past bij het thema van dit jaar Kunst beweegt. Vandaag lanceer ik het nieuwe Programma: Kinderen maken muziek. Een programma met als doel, dat zoveel mogelijk kinderen in Nederland in aanraking kunnen komen met een muziekinstrument en samen muziek kunnen maken. “


Máxima heeft het idee uitgewerkt met het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Na de bekendmaking van het ‘cadeau’ werd gedaan waar de bijeenkomst voor bedoeld was: het uitreiken van de Appeltjes van Oranje. De Schake it Academy van Whaa projectbureau voor diversiteit, ontmoetingsinitatief Zoet & Zout van ZID Theater uit Amsterdam en sociaal circus Jong geleerd, jong gebleven van Stichting Oosterparkheen en jeugdcircus Santelli uit Groningen behoorden tot de gelukkige winnaars en kunnen behalve een appeltje van oranje – ontworpen en gemaakt door Koningin Beatrix – ook nog eens rekenen op een bezoek van Kroonprins Willem-Alexander of Prinses Máxima. Met het geldbedrag van zo’n 15.000 euro valt er voor zo’n Koninklijk bezoek ook nog wel ’t een en ander op te knappen.


Toespraak Prinses Máxima - Fotoserie (PPE)


Fragment:
http://s.nos.nl/swf/embed/nos_video_embed.swf?tcmid=tcm-5-961871
Geen snoep voor Prinses Máxima bij Wijzer in Geldzaken parade


Prinses Máxima bezocht vandaag de bibliotheek in IJmuiden in het kader van de Wijzer in geldzaken Parade die met een reizende tentoonstelling verschillende bibliotheken in het land zal vullen.


Maxima_ijmuiden Máxima werd rondgeleid door de vier gouden themapaviljoens van de Parade: pensioen, huishoudfinanciën, jongeren en geld en zakgeld. De ‘afdeling’ jongeren en geld was ruim vertegenwoordigd met groep 8 van de plaatselijke basisschool. De kinderen waren zo verdiept in het spel Fix je Risk - een spel waarin kinderen ontdekken wat een verzekering is – dat ze nauwelijks doorhadden toen er een stoeltje met een prinses aan de tafel geschoven werd. Prinses Máxima kwam midden in het spel binnen en deed gewoon mee, waarschijnlijk speelt ze het thuis ook wel eens – als ‘geldprinses’ – met haar dochters. Nadat de prinses hoogte gekregen had van de financiële kennis van de kids, liep ze verder en sprak ze met vertegenwoordigers van de gemeente Velsen, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Divosa, GKB Groningen, Hogeschool van Utrecht en Wijzer in geldzaken. Kortom; iedere instelling uit de omgeving.. Toen Prinses Máxima vertrok kwam ze nog een leuke gouden winkelwagen tegen –variant op de Gouden Koets, maar deze mocht nog niet mee naar huis. Het programma was door het spannende Fix je Risk spel al uitgelopen, maar de mensen die buiten stonden te springen met bossen bloemen en cadeau’s eisten ook nog aandacht van de prinses. Omdat ze enorm veel spullen kreeg, besloot de burgemeester maar wat over te pakken en in de auto te leggen. Een zak snoep belandde daarbij kapot op de grond. Hoewel Máxima het sneu vond voor de persoon die het haar gegeven had, at ze ze toch niet meer op van de grond. Toen de prinses eenmaal vertrokken was, begon de race om de snoep. Alsof ze weken niet gegeten hadden vochten kinderen om de snoepjes..


Fotoserie (PPE)
Koningin Beatrix opent nieuwe woonwijk in Den Helder


Koningin_denhelder Koningin Beatrix heeft vandaag in Den Helder een nieuwe woonwijk geopend. De wijk kreeg de naam ‘Duinpark’


Behalve een rondleiding door de nieuwe woonwijk, onthulde de Koningin nog een tekst van R.W. van de Wint - ‘De werkelijkheid leidt telkens weer tot het verlangen.’ - een kunstenaar uit Den Helder die in 2006 overleden is. Het is bepaald geen klein parkje waar Koningin Beatrix doorheen moest lopen, want er zijn zo’n 168 nieuwe woningen, een zorgcomplex en een centrum met diverse wijkvoorzieningen gerealiseerd. Aan het einde van de route vond vooral een waar kinderspel plaats. Kinderen lieten ballonnen los, en traden op voor de Koningin.


Fotoserie (PPE)
Wordt nog bijgewerkt met 1 nieuwsitem

4 opmerkingen: