17 & 19 mei 2001: Huwelijk Constantijn en Laurentien | De Oranjes

donderdag 19 mei 2011

17 & 19 mei 2001: Huwelijk Constantijn en Laurentien

…’Tijn’ en ‘Tien’ 10 jaar getrouwd!


Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat de eerst zoon van Koningin Beatrix en Prins Claus in ’t huwelijksbootje stapte. Op 19 mei 2001 beloofde hij trouw aan zijn vriendin Laurentien Brinkhorst, twee dagen eerder waren ze al voor de wet getrouwd. Ter gelegenheid van het huwelijksjubileum, een terugblik op de dagen die Prins Constantijn en Prinses Laurentien tot elkaar verbond..Na 5 jaar verkering besluiten Constantijn en Laurentien in december 2000 dat de verloving bekend mocht worden gemaakt, ook met zicht op de verloving van Willem-Alexander en Máxima (enkele Bernhard_huwelijk constantijn laurentien maanden later) Het stel vroeg verder toestemming voor het huwelijk aan de Staten-Generaal, want zonder toestemming vervalt automatisch het recht op troonopvolging. Die toestemming werd gelukkig direct verleend. Vanwege de verloving van de Kroonprins werd het huwelijk van Constantijn en Laurentien in eerste instantie even ‘vergeten’ maar op 17 mei 2001 draaide het gelukkig toch echt om het bruidspaar. Bij de Oude Raadzaal in Den Haag – waar kort daarvoor de regen nog met bakken uit de hemel gevallen is – komen de gasten een voor een aan. Omdat het gelukkig net even droog was durfden Constantijn en Laurentien het erop te wagen om in een half open blauwe Ford Scorpio te komen. Onder de aanwezigen ook Prins Bernhard en Prins Claus.. Tijdens de – korte – bijeenkomst in de Oude Raadzaal wordt er ook een ja-woord uitgesproken en verschillende toespraken voorgelezen. Een van de sprekers is Max Kohnstamm – peetoom van Prins Constantijn – EU voorvechter van het eerste uur. Zijn toespraak draaide om het onderwerp leven in verschillende werelden. Na de plechtigheid in de zaal, stond het stel de pers te woord en zei Prins Constantijn geen zenuwen te hebben: “We hoeven alleen maar ja te zeggen”. Op Paleis Huis ten Bosch – inmiddels schijnt de zon weer buiten- wordt de rest van de dag met alle gasten doorgebracht, er wordt o.a. heerlijk gedineerd en gedanst.. De dansavond in het paleis was niet bepaald vroeg afgelopen, maar daar was het stel al vanuit gegaan, 18 mei werd een rustdag.


Zaterdag 19 mei stond er iets grootst te wachten: Het Kérkelijk huwelijk. In zonnig Den Haag waren de laatste voorbereidingen al heel vroeg in volle gang bij de Grote of St. Jacobskerk. De bekende dominee van de familie – Carel ter Linden – leidde de dienst. Bij het huwelijk in de kerk waren 1400 mensen aanwezig, en op Prinses Juliana na was de voltallige Koninklijke familie er. Ook het kabinet was er, met verder veel Koninklijke, keizerlijke en vorstelijke personen, aangevuld met vrienden van het bruidspaar. Constantijn en Laurentien reden per koets naar de kerk, zodat iedereen hen – en 10jaargetrouwd_ de jurk ontworpen door Edouard Vermeulen – goed kon zien. In de prachtig versierde kerk gaf het bruidspaar elkaar voor de tweede keer die week het ja-woord. Laurentien is niet langer Laurentien Brinkhorst meer, maar mag vanaf nu ook aangesproken worden met Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien. Willem-Alexander – die tot het ‘bruidspersoneel’ behoorde – las voor het stel een tekst voor uit de bijbel. Constantijn’s andere broer – Friso – heeft de rol als getuige van de bruidegom.. Al waren er met zo’n 1400 mensen die dag wel meerdere getuigen aanwezig.. Ook de terugweg naar Paleis Noordeinde heeft wat weg van Prinsjesdag qua route. Mensen langs de route kijken jaloers naar Constantijn en Laurentien, schreeuwen hen toe en blijven tot op de laatste meters hopen dat Prinses Laurentien het mooie bruidboeket – bestaande uit Oranje bloesem, Gardenia, Bougainvillea, Roos Emerald Green, Roos Avalanche, Sneeuwbal, en Convallaria bestaat – het publiek inwerpt, maar ze houdt ‘m lekker zelf. Eenmaal gearriveerd bij het paleis duurt het even, maar dan verschijnen de pasgetrouwde Constantijn en Laurentien op het balkon om aan iedereen die dan – ter plekke of elders via tv – te laten zien hóe verliefd te zijn, door elkaar een kusje te geven. Daarna verschijnen ook de beide ouders van het stel. Het wordt een fleurig, gezellig en ontroerend geheel; ook door de aanwezigheid van Prins Claus en de schitterende bloemen die het balkon en het bruidspaar omlijst. Met het sluiten van de balkondeuren komt er die dag al weer een eind aan het publieke gedeelte van de huwelijksdag, het echte feest moest nog beginnen op het paleis…


En nu, 10 jaar later zijn Prins Constantijn en Prinses Laurentien nog steeds dolverliefd op elkaar, samen met hun drie kinderen – Eloise, Claus en Leonore – wonen ze in Brussel en komen ze t.z.t. weer naar Nederland waar ze Willem-Alexander en Máxima tot steun zullen zijn in de rol die voor hen ligt..


(Met dank aan Anja, foto’s: RVD en screenshots)

12 opmerkingen:

 1. Prachtige log met hele mooie foto's! Laurentien droeg eigenlijk best een mooie trouwjurk, hadden ze geen bruidsmeisjes?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie informatieve log. Mooie foto's, denk dat het een heel leuk gezin is. Wat heeft Laurentien lange benen als je de eerste foto bekijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind Constantijn en Laurentien nog steeds een erg leuk, trendy stel! Gefeliciteerd met de 10 jaar! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige log Vivian, zo'n leuk stel.
  P.S. ik heb je foto's gestuurd van Beatrix vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige log over dit bijzondere feit. Ik vind vooral de onderste foto erg mooi!!! Constantijn en Laurentien van harte gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hele mooie foto's waarvan een aantal voor mij nog onbekend waren TOP !!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vooral de foto van bovenaan in de kerk is mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 8. prinses Louise7 juni 2011 om 14:41

  Wat een jubelmooi bruidje! :wub: En wat straalden ze en wat doen ze dat nog steeds...überverliefd.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. mooie bloemen werden voor dit huwelijk gebruikt

  BeantwoordenVerwijderen