Oranje nieuws – 18 & 19 november 2010 | De Oranjes

vrijdag 19 november 2010

Oranje nieuws – 18 & 19 november 2010

Koningin, prins en prinses ontvangen Duitse Bondspresident
..en worden uitgenodigd volgend jaar op Staatsbezoek te komen


“Mijnheer de Bondspresident, Het is voor mij een groot genoegen U hier welkom te mogen heten. Het is een compliment aan Nederland dat U ons land al zo kort na de aanvang van Uw presidentschap bezoekt. U onderstreept hiermee de bijzondere betrekkingen die tussen onze landen bestaan. Ik verheug mij er nu reeds op Uw bezoek te reciproceren.” Zo begon Koningin Beatrix haar toespraak gisteren – in het Duits dan wel – aan Bondspresident Wulff van Duitsland.


De man bezocht niet alleen de Koningin maar ook minister-president Rutte na de lunch op Paleis Noordeinde. Bij de lunch waren ook Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima aanwezig, en na de mooie toespraak van de Koningin nodigde de Bondspresident de Koningin én Willem-Alexander en Máxima uit om volgend jaar van 12 t/m 15 april op Staatsbezoek in Duitsland te komen. Diezelfde middag werd er nog een persbericht over naar buiten gebracht, daarin staan nog twee andere Staatsbezoeken vermeld: Op uitnodiging van Sultan Qaboos bin Said al-Said brengt de Koningin op 6 en 7 maart een staatsbezoek aan Oman. Aansluitend op 9 en 10 maart vindt op uitnodiging van Emir Hamad bin Khalifa Al-Thani het staatsbezoek aan Qatar plaats. Ook in deze landen zullen Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima de Koningin vergezellen.


De volledige toespraak van de Koningin (RVD)- Samen op de foto (ANP) -Koningin tijdens haar toespraak (ANP)
Pieter_2_jaar Pieter jr. van Vollenhoven 2 jaar


Pieter van Vollenhoven jr. – zoon van Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita- wordt vandaag 2 jaar! En dat is niet de enige verjaardag in huize van Vollenhoven, want volgende week viert zijn oudere zus Emma haar 4e verjaardag.


Verder zou dit wel eens de laatste – of een van de laatste – verjaardagen in Noordwijk kunnen zijn.. Pieter-Christiaan is een beetje aangestoken door zijn broer Floris en nicht Margarita om zich ook op landgoed de Horsten te vestigen.. Maar omdat dat allemaal niet zo voorspoedig verloopt i.v.m. het bezwaar tegen de Koningin die enkele boerderijen wil laten slopen op hetzelfde landgoed, en de langdurige verbouwing van de woningen voor het gezin van Floris en het gezin van Margarita duurt een vestiging van Pieter-Christiaan en gezin wellicht nóg wel langer en kan het best zijn dat Pieter zijn 10e verjaardag ook nog gewoon in Noordwijk viert.
Koningin Beatrix en Prins Willem-Alexander krijgen ‘Kroondomein het Loo’


Kroondomein_het_loo Vanmiddag kregen Koningin Beatrix en haar zoon Kroonprins Willem-Alexander op Paleis Huis ten Bosch bezoek van de schrijvers Jan Neefjes en Hans Bleumink, ze kwamen het eerste exemplaar van het boek ‘Kroondomein het Loo’ overhandigen.


"Het viel me op dat de koningin veel verstand heeft van Het Loo", meldt Neefjes. "Het was leuk om te zien dat ze heel betrokken is bij het kroondomein. Ze kent het gebied heel goed." Vanaf 24 november is het boek ook in de boekhandels te koop. Het boek wordt zo beschreven:


”Op 27 november 1684 koopt stadhouder prins Willem III voor 90.000 carolusguldens het oude jachtslot Het Loo. Het is het begin van de nauwe band tussen het Huis Oranje-Nassau en de Veluwe – een band die tot op de dag van vandaag bestaat. Sinds stadhouder Willem III hebben tien generaties Oranjes hun hart verpand aan Het Loo, met zijn parken, boerengehuchten, eeuwenoude bossen en uitgestrekte heidevelden, om er te jagen, te galopperen of te schilderen. Kroondomein Het Loo vertelt het bewogen verhaal van de Oranjes en Het Loo: van de jachtpartijen van koning-stadhouder Willem III, de romantische natuurwandelingen van prins Willem V en de militaire oefencampagnes van koning Willem III, tot de Pruisische bosbouwwegen van prins Hendrik, de ‘dansende’ beuken van koningin Wilhelmina en het natuurvolgende bosbeheer van koningin Beatrix. Dit boek is niet alleen een boeiende biografie van een koninklijk landgoed, maar schetst ook een verrassend portret van de Oranjes.”
Prinses Margriet opent ‘Margriet Winterfair’


Margiet_winterfair Prinses Margriet heeft vanmiddag de Winterfair van het tijdschrift Margriet (haar naamgenoot) geopend in de Jaarbeurs in Utrecht. De Margrietfair werkt samen met het Rode Kruis, waar al het ingezamelde geld van de fair naartoe gaat.


Zo kunnen jongeren en ouderen die in een sociaal isolement zitten een week op vakantie..Maar grotendeels zal het geld wel bij het Rode Kruis blijven omdat mensen die in een sociaal isolement zitten geen zin hebben in vakanties met anderen. Na de officiële opening liep de prinses ook nog een rondje over de fair, waarna ze te gast was in ‘Villa Margriet’ voor een Hight Tea en om te spreken met lezeressen van tijdschrift Margriet en vrijwilligers van het Rode Kruis.


Fotoserie (PPE)
Prinses Máxima dineert op Kasteel Wittenburg


Prinses Máxima dineerde vanavond niet huis, maar op Kasteel Wittenburg in Wassenaar omdat daar het ‘InterServiceDiner’ was georganiseerd door serviceclub ‘Ladies Circle Wassenaar’.


Bij het diner waren leden van alle serviceclubs uit Wassenaar aanwezig: de Rotary Club Wassenaar, Rotary Club Wassenaar-Wetering, Rotary Club Wassenaar-Ter Horst, Soroptimist International, Lions Club Wassenaar-Duin, Lions Club Wassenaar en de Ronde Tafel. En omdat Máxima ook een vrouwelijke inwoner is van Wassenaar, kon ze niet ontbreken..

3 opmerkingen:

  1. Pieter,alweer 2 jaar, wat gaat de tijd toch snel, maar dan toch Pieter van harte gefeliciteerd en een hele fijne verjaardag toegewenst.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hoop dat we Pieter snel weer een keer zien, gefeliciteerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk dat er weer 3 staatbezoeken op het programma staan

    BeantwoordenVerwijderen