Oranje nieuws – 16 & 17 november 2010 | De Oranjes

woensdag 17 november 2010

Oranje nieuws – 16 & 17 november 2010

Bernardo, Eva en Isabel Guillermo
...Wie waren dat ook alweer?

Ruim een jaar geleden stond Bernardo Guillermo – oudste zoon van Prinses Christina – eindelijk weer eens in de spotlights, hij trouwde in aanwezigheid van veel Koninklijke familieleden met zijn vriendin Eva in Brooklyn/New York, waar het stel ook altijd al woonde. Een aantal maanden eerder hadden ze al een dochter gekregen: Isabel, die tijdens de huwelijksplechtigheid gedoopt werd. Daarna werd het weer stil.. Gelukkig is Bernardo actief op internet en zo duiken er wel eens foto’s op.. Isabel (inmiddels 1,5 jaar) heeft nu krulletjes en hetzelfde boevenkopje als haar vader destijds.

Prinses Laurentien’s ‘Mister Finney’ nu ook in Spanje te koop

Ook in Spanje is vanaf dinsdag het kinderboek ‘Mr Finney en de wereld op zijn kop’ te koop. Prinses Laurentien was erbij toen de Catalaanse editie van het voorleesboek werd gepresenteerd in een boekwinkel, en poseerde daarna nog even trots met haar boek en de bijbehorende Mr. Finney knuffel.

Mr Finney en de wereld op zijn kop verscheen eind vorig jaar en is het eerste kinderboek van Laurentien. In het boek gaat het 'vis-mens' Mr Finney op wereldreis om antwoorden te vinden op de vragen van kinderen hoe wij omgaan met de aarde. Het is een idee van Laurentien zelf, die hoopt dat het boek volwassenen en kinderen beweegt met elkaar gaan praten over thema's als klimaatverandering en duurzaamheid. Gouden Penseel-winnaar Sieb Posthuma maakte de illustraties. In het voorjaar wordt er ook een Spaanse editie uitgebracht, maar voor het zover is verschijnt er eerst in februari in Nederland het tweede deel: “Mr. Finney en de andere kant van het water’.

Foto (EPA)Koningin Beatrix reikt Groot Erekruis in de Huisorde van Oranje uit

Dinsdag heeft Koningin Beatrix weer eens het Groot Erekruis in de Huisorde van Oranje uitgereikt – aan mr. F.W. Kist.

De man kreeg de bijzondere onderscheiding omdat hij van 1983 t/m 1986 Algemeen Secretaris van de Koningin was en van 1987 t/m 1998 Grootmeester van ‘het Huis van Hare Majesteit de Koningin’, ook werd hij vanaf 1999 Kanselier der Huisorden.. Een grote bekende dus van de Koningin, en het lag dan ook al in de verwachting dat hij de onderscheiding zou krijgen.Prinses Margriet vergadert met vertegenwoordigers van opleiding ‘Global Health’

Met een schaaltje speculaasjes en pepernoten vergaderde Prinses Margriet gisteren in Maastricht bij de Adviesraad van de masteropleiding ‘Global Health’ – een gezamenlijke opleiding van Universiteit Maastricht en Mc Master University in Canada.

Natuurlijk kon Margriet – als erevoorzitter van de Adviesraad Global Health- én haar goede band met het land Canada niet ontbreken. Van beide scholen waren er dan ook vertegenwoordigers aanwezig. De raad komt regelmatig bij elkaar om de inhoud en opzet van de opleiding bij te sturen…dat is wel nodig ook, want in maar liefst 1 jaar tijd worden studenten opgeleid tot professionals die in staat zijn om de internationale dimensies op het gebied van gezondheid, ziekte en ziektepreventie te doorgronden.

Prinses Máxima bij Global Savings Forum in Seattle

Maxima_global_savingsforum Prinses Máxima – de speciale pleitbezorger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon - was gisteren en vandaag in Seattle om daar deel te nemen aan het Global Savings Forum. De Bill & Melinda Gates Foundation organiseert dit internationale forum. Het echtpaar Gates is voorzitter en beschermpaar van de stichting.

De prinses verzorgde samen met Melinda Gates de introductie van het forum en besprak op interactieve sessies de ontwikkelingen op het gebied van ‘haar’ onderwerp ‘Inclusive finance’ (toegang tot financiële diensten, tegen een redelijke prijs, voor iedereen die dit nodig heeft). Prinses Máxima ziet toegang tot financiële diensten als sparen, leningen en verzekeringen als belangrijk middel voor lage inkomensgroepen om de levensstandaard te verbeteren. Het is een middel om mensen trots, waardigheid en perspectief op een beter bestaan te geven. Zo kan spaargeld een buffer vormen tegen onvoorziene gebeurtenissen als ziekte, werkloosheid en natuurrampen en biedt het de mogelijkheid om te investeren in een onderneming of de kinderen. Vandaag was Máxima aanwezig bij een paneldiscussie en diverse workshops over vormen van sparen. En vanavond/morgen is ze weer fijn thuis en kan ze zien hoe het zit met het spaargedrag van haar dochters; zouden ze hun chocolademunten en pepernoten die iedere nacht in hun schoen gestopt worden meteen opeten of sparen..Koningin Beatrix bezoekt Maasvlakte 2 in Rotterdam

Beatrix_maasvlakte Bijna onherkenbaar – maar ze was het toch echt – bracht Koningin Beatrix vanochtend een bezoek aan Maasvlakte 2 in Rotterdam. Ze wilde wel eens te weten komen hoe het zit met het economisch herstel van de haven en de aanleg van de Maasvlakte.

Ook liet ze zich informeren over de bouw van de kade voor de eerste containerterminal en de aanleg van de zeewering. Koningin Beatrix is altijd erg betrokken geweest bij dit project, in 2009 onthulde ze bijvoorbeeld de toekomstige havens op de Tweede Maasvlakte; Prinses Amaliahaven, Prinses Alexiahaven en de Prinses Arianehaven…Als de prinsesjes wat ouder zijn en ook officiële verplichtingen krijgen, zullen ze er vast nog eens op bezoek komen. Misschien dragen ze dan wel hetzelfde jasje als de Koninigin vandaag aan had..Koningin Beatrix bij opera “Ça Ira Moed’

Vanavond was de Koningin opnieuw in Rotterdam, maar ze had zich wel even omgekleed.. In het nieuwe Luxor Theater woonde ze de opera “Ça Ira Moed’ bij wat naar aanleiding van de moord op Dirk Post opgevoerd werd.

Zijn vader behoort ook tot de cast, en de opbrengst van de voorstelling is dan ook bestemd voor de landelijke stichting ‘TegenZinloosGeweld’. Ça Ira Moed vertelt het verhaal van onderdrukte bevolkingsgroepen en hun vrijheidsstrijd. De thema’s vrijheid, gelijkheid, passie en hoop komen in de voorstelling aan bod. Na de voorstelling ontmoette Koningin Beatrix de cast en ging met hen op de foto: Klik (ANP)


Foto's: © Abel Fris

7 opmerkingen:

 1. Heey wat ontzettend leuk om weer eens een foto van Isabel te zien, het is een mooi meisje zeg! Wat gaaf voor prinses Laurentien dat haar boek zelfs te koop is in Spanje. Máxima had zo te zien weer een leren jasje aan; staat wel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk overzicht weer! Maxima zag er weer leuk uit! Stamt dat jasje nog uit 2003?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Máxima zag er leuk uit! Isabel is echt een lief meisje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk dat je die foto van Isabel hebt gevonden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuke foto's van Isabel, ook die andere is leuk! Hoe ben je daar aan gekomen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. leuke foto van Isabel, maxima zag er weer leuk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. leuk dat je er foto's van Bernhardo en Eva met Isabell er bij hebt gedaan echt leuk!
  verder leuke foto's!

  BeantwoordenVerwijderen