Oranje nieuws 21 t/m 23 april 2010 | De Oranjes

vrijdag 23 april 2010

Oranje nieuws 21 t/m 23 april 2010

Koningin op ‘mijn’ verjaardag
…200 jaar ‘Staatszicht op de Mijnen’

Niet in een gouden mantel en per Gouden Koets, maar in een blauw mantelpakje per blauwe Volvo kwam woensdag Koningin Beatrix op het Binnenhof in Den Haag aan, om vervolgens in de Ridderzaal de viering van het jubileumjaar van ‘Staatszicht op de Mijnen’ bij te wonen. Ook wel afgekort als SodM.

In de Ridderzaal ontving de Koningin het eerste exemplaar van het jubileumboek "200 jaar vernieuwend toezicht vanuit gewortelde tradities" Het boek geeft behalve een beschrijving van de geschiedenis van de delfstofwinning in de Nederlandse bodem, ook een beeld van het huidige SodM. Het boek werd vluchtig doorgebladerd, want het programma was nog niet afgelopen. Beatrix beluisterde speeches, bekeek films, luisterde naar muziek en had ontmoetingen met betrokkenen en vertegenwoordigers van mijnbouwondernemingen.

Fotoserie: KLIK


Foto's: © Gera, http://haagsallerlei.nl/
Overname verboden!
   

Máxima(al) geduldig in brainstormsessie met drukke pubers

Prinses Máxima was woensdagochtend beland in een storm van drukke jongeren die stuk voor stuk allemaal denken dé oplossing voor beter omgaan met geld gevonden te hebben. Uit alle hoeken en kanten van het land waren 18 jongeren uitgenodigd om op het ministerie van Financiën in Den Haag, in aanwezigheid van Prinses Máxima te komen ‘brainstormen’ hierover.

Thema’s als lenen, budgetteren, uitgaan en vakanties kwamen aan bod. Het ging er zelfs zo serieus aan toe dat er hele workshops werden uitgevoerd. Uiteindelijk presenteerden de 18 hun ideeën over welke middelen en boodschappen (niet uit de winkel) jongeren bewuster kunnen maken van deze thema’s. Dat je je geld goed besteed, én verdeeld.. tja, sorry Máx.. dat is niet zo makkelijk als je een royalfan bent en er op 1 dag 4 nieuwe Koninklijke tijdschriften in de winkel liggen. Die wil je méteen.

Fotoserie: KLIK

Margriet viert feest in 700-jarige kerk

Prinses Margriet was donderdagavond in de Oude Sint Nicolaaskerk in IJsselstein aanwezig bij het concert ter gelegenheid van de herdenking van het 700-jarig bestaan van deze kerk, en dat is natuurlijk nogal wat.

De al in 1310 gebouwde kerk was een van de eerste handelingen om de stad IJsselstein op te bouwen. Die handeling werd nu ‘gevierd’ met een klassiek concert, niet echt muziek om vrolijk van te worden. Na het concert stak Margriet de verlichting aan vanaf het bordes van het historische stadhuis.

Máxima op bezoek bij de Koninklijke Landmacht

Aangezien de Koningin en de Kroonprins er al kat aan huis zijn, was het donderdag Máxima’s beurt om een bezoek te brengen aan de Koninklijke Landmacht.

Tijdens het bezoek stond de loopbaan van militairen centraal, ook sprak de Prinses met verschillende militairen over de opleiding, de plaatsing bij een parate eenheid, de uitzending en het verlaten van de militaire dienst als veteraan. Ze bezocht ook een aantal trainingen, maar was blij dat ze daar niet zelf aan mee hoefde te doen. Na de ‘speeltuin’ bezocht ze een tentenkamp, dat is geen veld met tentjes waar slaperige militairen met een flesje bier op een klapstoel zitten, maar een opleidingplaats waar militairen hun eerste weken van de opleiding doorbrengen en kennismaken met het militaire leven. Ook kreeg Prinses Máxima tijdens haar bezoek uitleg over wapens en transport.

Video:
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=GxE3w8C671g&hl=nl_NL&fs=1&rel=0&color1=0xe1600f&color2=0xfebd01]

Foto's: Defensie

Irene presenteert haar nieuwe boek: ‘Leven in verbinding’
…Carlos en Annemarie aanwezig in de hoop dat het boek over hen gaat

Prinses Irene presenteerde donderdag in Nijmegen haar nieuwe boek: ‘Leven in verbinding’ bij de presentatie waren ook zoon Carlos met z’n verloofde Annemarie aanwezig die wellicht de titel een beetje op zichzelf betrokken.

Irene schreef het boek samen met de professor Matthijs Schouten, die behalve biologie ook godsdienstwetenschappen, oosterse filosofie, Keltische taal – en letterkunde gestudeerd heeft. Dat gecombineerd met Irene die Spaans, Letterkunde en agogiek gestudeerd heeft, maakt het vast een interessant boek voor natuurliefhebbers.

Fotoserie: KLIK

Willem-Alexander in Washington
…of niet?

Kroonprins Willem-Alexander is vanaf woensdag in Washington (tenzij zijn vliegtuig nog niet vloog) om daar tot en met vandaag op een paar bijeenkomsten over water en sanitatie te spreken.

Het gaat om een bijeenkomst ‘Sanitation and Water for All’ van waterministers georganiseerd door Unicef en een bijeenkomst van ministers van Financiën georganiseerd door de Wereldbank. Daarnaast had en heeft de Prins diverse afspraken met ministers en topmensen uit de financiële en de waterwereld. Als hij er al is, dan is het de bedoeling dat hij vandaag weer naar huis komt. Zo niet, dan is hij op dit moment al thuis op de Eikenhorst een badje voor de lievelingspop van Ariane aan  het vullen.

Máxima geeft startsein Burendag campagne

Prinses Máxima was vanochtend in Utrecht om daar in de wijk Lombok het startsein van de campagne voor Burendag te geven. Ze gaf – als beschermvrouwe van het Oranje Fonds- twee cheques van vijfhonderd euro aan bewoners in de wijk.

Het geldbedrag wordt besteed aan de verschillende activiteiten die op de Burendag te doen zullen zijn. Máxima kreeg tijdens haar korte bezoek ook nog een rondleiding door de wijk, waarin ze alvast werd voorgelicht over de plannen die de organisatoren die dag in petto hebben voor de wijk. De dag is gepland op 25 september, wellicht keert de Prinses dan weer wel even terug om een kijkje te komen nemen die dag.

Foto’s: Rondleiding - Máx met haar mooie oorbellen - Achter de 'tralies'Koningin bij 75-jarig bestaan Nationaal Park de Hoge Veluwe

Koningin Beatrix ontving vanmiddag ‘Het Hoge Veluwe boek’, het boek wordt door de voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Het Nationale Park de Hoge Veluwe omschreven als ‘De kroon op de viering van het 75-jarig jubileum van het park’. Hoewel de ‘ Kroon’ je eerder zou doen denken aan de komst van de Koningin, zal dit boek dus wel heel bijzonder zijn.

Op het Marchantplein in het midden van het park was de Koningin te gast bij de directeur van het park in een hele grote tent. Enkele honderden genodigden waren hierbij aanwezig, en kregen behalve een speech van de directeur een concert van het Britten Jeugd Strijkorkest voorgeschoteld. Daarna volgde een jubileumfilm met de titel 'Het volmaakte van al het gebeuren', gebaseerd op een uitspraak van wijlen Helene Kröller Müller. Dit schetste het historische beeld van het park, met uiteraard als fundament deze vrouw, die samen met haar echtgenoot Anton een visie en droom verwezenlijkten van natuur, cultuur en architectuur, vorm gegeven op ruim 5000 hectare bos, heide, gras en zand.

Fotoserie: KLIK

11 opmerkingen:

 1. Mooie log, en nog gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, ik ben niet jarig maar bedankt.
  'Mijn' verjaardag staat tussen aanhalingstekens omdat het niet om mijn eigen verjaardag gaat, maar om de verjaardag van mijnen..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat de royals zo vaak iets bezoeken, wat met defensie te maken heeft! Maxima zag er leuk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prinses Máxima zag er leuk uit zeg! Leuk dat Prinses Irene ook haar zoon en toekomstige schoondochter meenam.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige foto's van de koningin en prinses Máxima (van haar vind ik de bovenste het leukst!). Je bent weer heel volledig in al het nieuws, echt fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik dacht eigenlijk ook even dat je jarig was...
  Echt leuk Maxima bij de soldaten, lijkt me erg leuk om daar eens rond te kijken! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jij hebt een collage op mijn site gewonnen kijk maar

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuke log; Grappige titel ;) Mooie foto's, leuk dat Maxima zo betrokken is bij de landmacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Met alle respect maar aan de manier van kleden ( bij een bezoek aan de landmacht) kun je toch zien dat Prinses Maxima er op dat punt weinig van begrepen heeft. Je gaat niet in knalrood met hakjes en tasjes naar het leger.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. leuke foto's, goed dat maxima naar de landmacht gaat, ze ziet er leuk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het een goed iniatief van maxima dat zij jongeren bewust maakt van geld. Dat is voor veel mensen een belangrijk onderwerp. Ik vond het heel leuk om te lezen dat ze ook een kijkje nam bij de Landmacht. Hier zullen we maxima niet zo vaak zien dus dat vond ik eigenlijk best wel bijzonder

  BeantwoordenVerwijderen