Herdenking Koninginnedagdrama Apeldoorn | De Oranjes

donderdag 29 april 2010

Herdenking Koninginnedagdrama Apeldoorn

...Onthulling monument


De Koninklijke familie was vandaag terug op de plek waar vorig jaar in eerste instantie ‘vrolijk Koninginnedag’ gevierd zou worden, dé plek van de aanslag in Apeldoorn. In het bijzijn van nabestaanden en toeschouwers onthulde de Koningin samen met de burgemeester een monument.


Apeldoorn2 Het monument staat pal tegenover het monument ‘De Naald’ waar Karst. T. uiteindelijk tot stilstand kwam nadat hij tientallen onschuldige mensen meegenomen had in zijn daad, waarvan er uiteindelijk zeven zijn overleden aan de verwondingen. Burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn sprak de aanwezigen toe. „Een jaar geleden rond deze tijd werden de laatste voorbereidingen getroffen voor Koninginnedag. Overtuigd dat we waren dat alles geregeld was, zou alleen het weer nog roet in het eten kunnen gooien. Maar zie, het was een zonnige dag, die de feestelijkheden extra glans zou geven. Duizenden mensen genoten met volle teugen. Toen kwam het fatale moment bij De Naald, dat tot intens verdriet leidde. Het was een onthutsend begin van een lang en moeilijk jaar voor getroffenen. Wij staan nu aan de vooravond van een nieuwe Koninginnedag die ook in Apeldoorn weer wordt gevierd, maar niet nadat wij hebben stilgestaan bij de slachtoffers.’’


Na de onthulling van het monument, (een ontwerp van glaskunstenaar Menno Jonker uit Amsterdam. Het stelt een doos voor met glazen ballonnen, zeven witte en dertien blauwe, die de dodelijke en alle andere slachtoffers symboliseren) Werden er witte ballonnen opgelaten. Vervolgens was iedereen een minuut stil en werden er rozen door nabestaanden bij het monument neergelegd, onder toeziend oog van een zeer bedroefde Koninklijke familie, waarvan vooral de prinsessen hun tranen moeilijk konden tegenhouden. Nadat ook de Koninklijke familie rozen had neergelegd, ontmoette ze de nabestaanden opnieuw bij een bijeenkomst nabij het monument.


Fotoserie: KLIKScreenshots

6 opmerkingen:

 1. Ik zag het....erg droevig allemaal....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En er waren ook no nabestaanden en familie, buiten het koningshuis. met dank aan de foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 3. prinses Louise4 mei 2010 om 21:23

  Indrukwekkende, stijlvolle plechtigheid. Ook mooie muzikale omlijsting. Goed om te zien dat met name de jongere prinsessen hun emoties toonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het een mooi monument en het was ook een waardige plechtigheid. Het deed me wel wat om de royals zo verdrietig te zien... en vooral ook zeker niet te vergeten de nabestaanden.

  BeantwoordenVerwijderen