Koning Willem-Alexander’s dag in het Koninklijk Paleis in Amsterdam | De Oranjes

woensdag 12 november 2014

Koning Willem-Alexander’s dag in het Koninklijk Paleis in Amsterdam

Bijwonen Amsterdam World Cities Culture Summit en uitreiken Erasmusprijs 

Koning Willem-Alexander was vandaag te vinden in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. ’s Ochtends was hij bij de opening van de jaarlijkse conferentie van het World Cities Culture Forum en vanmiddag reikte hij, in dezelfde zaal, de Erasmusprijs uit. 

Kunst en cultuur in Amsterdam
Tijdens de conferentie van het Amsterdam World Cities Culture Summit dat nog tot 14 november duurt, staat de praktijk en het beleid van Amsterdam voor kunst en cultuur centraal. Bestuurders, experts en vertegenwoordigers uit meer dan vijfentwintig internationale steden bogen zich over de rol van kunst en cultuur in steden en het leven van de mensen die er wonen.

Andere stropdas
Bij de uitreiking van de Erasmusprijs waren ook Koningin Máxima en Prinses Beatrix aanwezig. Máxima had eerder op de dag ook al een activiteit in Amsterdam. Ze droeg toen dezelfde jurk als bij de uitreiking van de Erasmusprijs, maar nu met de bijpassende jas erover. Vanochtend droeg ze een cape. Koning Willem-Alexander had even van stropdas gewisseld, en kleurde nu mooier als ‘totaalplaatje’ naast zijn vrouw.

150.000 euro..
Het bestuur van Stichting Praemium Erasmianum heeft dit jaar Frie Leysen als winnaar gekozen. Met als thema ‘Theater, publiek en samenleving’ voldoet deze vrouw aan de eisen om de prijs te winnen. Als “onverschrokken voorvechter van de podiumkunsten, die bijdraagt aan vernieuwing in het internationale theater, maakt ze zich sterk voor onbekende theatermakers, vanuit artistieke nieuwsgierigheid en vanuit het verlangen het publiek iets bijzonders te laten ervaren”. Nadat ze te horen kreeg dat er maar liefst 150.000 euro op haar bankrekening gestort gaat worden, en ze de versierselen die horen bij de Erasmusprijs door de Koning kreeg overhandigd, sprak ze nog een dankwoord. Tot slot poseerden de Koning, Koningin en prinses met de winnares, en was de Koning vast blij dat hij, na een lange dag in het Koninklijk paleis, toch weer ‘gewoon’ naar Villa Eikenhorst kon.

Koningin Máxima bezoekt evenement Villa Joep

Koningin Máxima was vanochtend in het Stedelijk Museum aanwezig bij een evenement van Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom.

Villa Joep zet zich in om onderzoek naar deze agressieve en zeldzame vorm van kinderkanker mogelijk te maken. De Koningin bezocht vandaag een plenair programma (voor de volwassenen) en aansluitend een kinderprogramma. Tijdens de openingsfilm waarin een persoonlijk verhaal werd verteld met foto’s van een patiëntje die uiteindelijk is overleden, raakte ook Koningin Máxima geëmotioneerd. Het kinderprogramma was, ondanks dat duidelijk zichtbaar is hoe ziek de kinderen zijn, een vrolijke boel. In het museum was een workshop georganiseerd met als thema ‘Hoe word ik een kunstenaar?’ Dit thema sluit aan bij de landelijke campagne die Villa Joep vorig jaar lanceerde waarin kinderen vertelden wat ze later wilden worden. Koningin Máxima praatte met patiëntjes die druk bezig waren om niet met kwasten, maar met andere materialen zoals bladeren en flessen, te schilderen. Uiteraard ging ze ook met alle kinderen op de foto. Als cadeautje voor haar komst kreeg de Koningin een olifantenknuffel - die verwijst naar het logo van het fonds- mee naar huis.

 © screenshots NOS

Foto: ©  royalduo 

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opent ‘De Aarlese Hoeve’

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven heeft vandaag de gerestaureerde boerderij ‘De Aarlese Hoeve’ in Best geopend. 

De Aarlese Hoeve is tot dusver bekend de oudste boerderij in Nederland en West-Europa die bovengronds bewaard bleef. Uit een jaarringenonderzoek is gebleken dat het houtskelet van de stal dateert uit omstreeks 1263. Tegen de zuidkant van de stal is later een woonhuis gebouwd. Dit dateert uit circa 1680.

Prinses Laurentien opent lichtgevend ‘Van Gogh fietspad’

Prinses Laurentien heeft vanavond een lichtgevend fietspad tussen Eindhoven en Nuenen geopend.

Er zijn natuurlijk duizenden fietspaden in ons land, maar wat deze zo bijzonder maakt is dat het lichtgevende fietspad een patroon heeft wat gebaseerd is op het schilderij ‘Sterrennacht’ van Vincent van Gogh. Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft duizenden lichtgevende steentjes gebruikt om een pad te creëren waardoor fietsers het gevoel moeten krijgen dat ze door een schilderij fietsen. Door een toespraak te houden en aansluitend het fietspad te bekijken, opende de prinses het fietspad symbolisch. De opening is tevens de aftrap van een grote internationale Van Gogh-herdenking. 2015 is namelijk het 125e sterfjaar van de schilder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten