Prins van Oranje en Prinses Máxima bij inauguratie paus | De Oranjes

dinsdag 19 maart 2013

Prins van Oranje en Prinses Máxima bij inauguratie paus

In Vaticaanstad te Rome vond vandaag de inauguratie van Paus Franciscus plaats onder toeziend oog van veel Koninklijke Hoogheden, hoogwaardigheidsbekleders en gewone burgers uit de hele wereld. Namens Nederland waren de Prins van Oranje, Prinses Máxima en Minister-president Rutte aanwezig. Prins Carlos vertegenwoordigde als hertog het huis Bourbon-Parma.

Precies een maand nadat onze Koningin haar aftreden bekend maakte – trad Paus Benedictus af. Zeventien dagen daarvoor – op 11 februari - maakte hij tijdens een consistorie (vergadering met kardinalen) bekend dat hij op 28 februari om 20.00 uur zou aftreden, en dat heeft hij gedaan ook. Naar eigen zeggen trad de 85-jarige Benedictus XVI af vanwege gezondheidsredenen. Hij zou de kracht niet meer hebben om de functie van paus langer uit te oefenen. Een opmerkelijke gebeurtenis, omdat hij nog maar de vijfde paus is die bij leven terugtreedt. Kardinaal Jorge Mario Bergoglio werd vorige week na een paar dagen durend conclaaf onverwacht tot paus gekozen. Als Argentijn is hij de eerste Zuid-Amerikaan die het pauselijke ambt bekleedt. Zijn voormalig Argentijnse landgenoot, Prinses Máxima, moest de inauguratie van paus Benedictus XVI in 2005 missen omdat ze toen hoogzwanger was. De Prins van Oranje woonde de plechtigheid wel bij samen met toenmalig Minister-President Balkenende.

Vlak voordat vanochtend de 266e paus aan zijn ronde over het Sint-Pietersplein begon werden de Koninklijke stoeltjes bezet door alle genodigden. De prins en prinses kwamen vele bekenden tegen, zoals Prins Albert van Monaco en zijn vrouw Charlene, die door Máxima begroet werd met een kus. Ook leden van Koninklijke families uit België, Luxemburg, Spanje en Liechtenstein waren aanwezig. Prinses Máxima was in het zwart gekleed en gesluierd. Alleen katholieke monarchen of de echtgenote van een katholieke monarch mag witte kleding dragen – zoals Koningin Paola van België. De prins en prinses vonden hun gereserveerde plek uiteindelijk naast collega’s Kroonprins Felipe en Prinses Letzia van Spanje. Tijdens het wachten hadden ze regelmatig een (Spaans) onderonsje, want ook Willem-Alexander kan inmiddels een flink mondje Spaans spreken. Verder ontmoetten ze de Nederlandse bisschop Eijk.

Toen de rondrit van de paus over het Sint-Pietersplein begon, haalde de prins zijn camera uit z’n zak om het een en ander vast te leggen. In de open auto - ook wel het 'pausmobiel' genoemd - konden alle mensen hem goed zien en toejuichen. Bovendien werden er meerdere rondjes gereden en stapte de paus regelmatig uit de auto om mensen persoonlijk te begroeten en te zegenen. Na een half uur rondjes rijden betrad de paus de Sint-Pietersbasiliek waar hij het graf van Sint Petrus bezocht en de pauselijke ring ontving. De ring stelt een zogeheten vissersring voor, omdat Petrus volgens de bijbel een visser was en pausen zijn opvolgers zijn. Paus Franciscus wilde vanwege zijn ‘eenvoudige levensstijl’ geen gouden ring, daarom is de ring speciaal voor hem in zilver gegoten. Na wat gebeden liepen alle kardinalen in processie (optocht) naar buiten, gevolgd door de paus. Eenmaal buiten werd de paus wederom luidt toegejuicht door de menigte, en aangekleed met het pallium. Het pallium is een onderdeel van de liturgische kleding in de Katholieke en de Anglicaanse Kerk en wordt gedragen om de hals. Het heeft twee afhangende banden aan de voor- en achterkant, waarvan de witte band is voorzien van zwarte kruisen. Na een gebed beloofden alle kardinalen trouw aan de nieuwe paus. Hij droeg vervolgens ook zelf een gebed voor en hield zijn eerste preek als paus. Hij zei daarin onder andere dat hij de naam Franciscus gekozen heeft omdat hij de sobere levensstijl van de heilige Franciscus van Assisi waardeert. Katholieke gelovigen waarderen op hun beurt weer de houding die de nieuwe paus zich aanneemt. “Mensen moeten verwoesting van natuur vermijden en menselijke relaties koesteren” aldus de paus. Prinses Máxima pinkte even een traantje weg bij deze liefdevolle woorden. Na afloop van de plechtigheid op het Sint Pietersplein gaf de Prins van Oranje zijn vrouw een handkus. Minister-president Rutte – die pal achter de prins en prinses stond keek beteuterd toe. Naar links kijken was ook geen optie want daar deden Kroonprins Felipe en Prinses Letizia precies hetzelfde – maar dan op de wang.

Ruim een uur later – het liep al tegen lunchtijd – was het drietal (Willem-Alexander, Máxima en Rutte) eindelijk aan de beurt om de paus kort te ontmoeten. Ze wisselden enkele woorden in vermoedelijk Spaans en feliciteerden hem. En wellicht dacht de prins: “Maar mijn inhuldiging, op 30 april, dát wordt écht een feestje… ”


Foto's : © PPE/van Katwijk, www.ppe-agency.com

3 opmerkingen:

  1. mooie foto's, maar ik zag koningin Paola en Maria Theresia in het wit, terwijl de rest allemaal in het zwart waren.Waarom is dat? De foto's staan op newmyroyals.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Staat in het verslag hierboven :) "Alleen katholieke monarchen of de echtgenote van een katholieke monarch mag witte kleding dragen – zoals Koningin Paola van België. "

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hahahah, die laatste zin is echt geniaal!

    BeantwoordenVerwijderen