WATERSNOODRAMP 1953: Koningin Juliana en Prinses Wilhelmina hele dag in rampgebied | De Oranjes

donderdag 2 februari 2023

WATERSNOODRAMP 1953: Koningin Juliana en Prinses Wilhelmina hele dag in rampgebied

Op 2 februari 1953 bracht Koningin Juliana opnieuw een bezoek aan de overstroomde gebieden. Vanaf Dordrecht ging ze per schip richting ’s Gravendeel. Prinses Wilhelmina was nog op Zeeuws-Vlaanderen en zou die dag ook de Bevelanden en Walcheren bezoeken. ’s Avonds bezocht Juliana het Feyenoordstadion en Rotterdam Ahoy waar vluchtelingen verbleven. 

Foto: RVD


In 's Gravendeel sprak Koningin Juliana met de burgemeester, een aantal dokters en ook enkele inwoners. Per boot ging de tocht verder naar Numansdorp waar ze ook veel mensen sprak. In Middelharnis moest Juliana – op haar laarzen – wat meer moeite doen om door het water het gemeentehuis te bereiken. 
Juliana in 's Gravendeel

Vanaf Dordrecht reed Koningin Juliana ’s avonds richting Rotterdam waar ze evacuatiecentra in het Feyenoordstadion en Ahoy bezocht. Daar sprak de Koningin met vluchtelingen uit Schouwen-Duiveland. Met een hoofddoek om haar hoofd en met modder besmeurde laarzen stapte ze de hallen binnen, waardoor ze niet direct te herkennen was als Koningin Juliana. 

Prinses Wilhelmina stak na het bezoek aan Zeeuws-Vlaanderen met de veerboot Prins Willem I over naar Hoedekenskerke voor een tocht naar Zuid-Beveland, Walcheren en Noord-Beveland. Daarna liet zij zich ook nog naar Schouwen-Duiveland vervoeren. Tijdens haar tour ontmoette Wilhelmina verschillende mensen. Van gemeentebesturen tot inwoners, en familieleden die mensen verloren hadden, maar ze sprak ook met mensen die de dijken hadden helpen dichten. 

Prins Bernhard zou de volgende dag terugvliegen naar Nederland en zijn Amerika-reis op een ander tijdstip voortzetten. 

Het Koninklijk schip, de Piet Hein, werd ook in gereedheid gebracht zodat er tussen 3 en 8 februari mensen op konden verblijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten