WATERSNOODRAMP 1953: Koningin Juliana bezoekt deel rampgebied | De Oranjes

woensdag 1 februari 2023

WATERSNOODRAMP 1953: Koningin Juliana bezoekt deel rampgebied

Het is vandaag zeventig jaar geleden dat delen van Zuidwest-Nederland overstroomden. 1836 mensen overleefden de Watersnoodramp niet. Koningin Juliana bracht samen met Prinses Beatrix op zondag 1 februari meteen een bezoek aan een deel van het rampgebied. Prinses Wilhelmina reisde voor een verblijf van twee dagen naar het oosten van Zeeuws-Vlaanderen. 
 
Deze iconische foto werd op Texel gemaakt. Bij de (onverwachtse) bezoeken van Juliana waren vaak geen camera's aanwezig.

Toen de eerste berichten van de ramp nog maar net verspreid werden over het land, stapte Koningin Juliana om zeven uur al in de auto om de geteisterde gebieden te bezoeken. Er was geen vast reisplan; het voornemen was zoveel mogelijk bezoeken af te leggen. Ook de net 15 jaar geworden Prinses Beatrix was mee. Prinses Wilhelmina werd naar het Oostelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen gebracht voor een bezoek van twee dagen. Juliana en Beatrix bezochten de plaatsen Lekkerkerk, Krimpen aan den IJssel en Krimpen aan de Lek, en hadden graag doorgereisd naar Zeeland maar die wegen waren versperd door het langs de wegen trekken van grote kudden vee die de boeren in veiligheid wilden brengen. De Koningin en haar dochter kwamen dus niet verder dan de Krimpenerwaard waar Juliana veel kleding van zichzelf en haar gezin afstond aan het Rode Kruis. Verder werd een wieg geschonken en Beatrix stond de fiets af die ze een dag eerder voor haar verjaardag gekregen had. Ook de dienstauto’s van het Koninklijk Huis zouden ingezet worden om vluchtelingen te vervoeren. 

Terwijl Prinses Wilhelmina in Kloosterzande bleef, keerden Koningin Juliana en Prinses Beatrix weer terug naar Paleis Soestdijk. Prins Bernhard was op het moment van de Watersnoodramp niet in Nederland; hij was op werkbezoek in Amerika, maar zou verdere activiteiten van dat bezoek afzeggen en terugkeren naar Nederland. 
 
Van het eerste bezoek van de Koninklijke familie aan het rampgebied op 1 februari zijn helaas geen beelden.

2 opmerkingen:

 1. Op maandag 2 feb 1953 bezocht
  HM Koningin Juliana 's-Gravendeel over de route De Kaai en Boven Havendijk. Hiervan zijn wel degelijk foto's beschikbaar

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op 2 februari inderdaad. Van 1 februari zijn geen foto's.

   Verwijderen