Koninklijk Paar en Prinses van Oranje bezoeken Caribisch deel van het Koninkrijk - VIII | De Oranjes

dinsdag 7 februari 2023

Koninklijk Paar en Prinses van Oranje bezoeken Caribisch deel van het Koninkrijk - VIII

Het Koninklijk Paar en de Prinses van Oranje bezochten vanochtend Fort Amsterdam. Tijdens een vogelexpeditie werd de bruine pelikaan gezocht, de nationale vogel van het eiland. Ook kregen zij uitleg over de historie van het fort.
Embed from Getty Images
Vervolgens ontmoetten zij leden van het parlement en jeugdparlement van Sint Maarten. Bij woonvoorziening White and Yellow Cross bezochten zij de dagbesteding van ouderen en mensen met een beperking. De Koning, Koningin en Prinses namen deel aan spelletjes, zoals met een stok virtueel eieren kapotslaan op tafel, en Amalia deed mee tegen het slaan van een opgeblazen watermeloenbal. Ook voerden ze gesprekken met de bewoners die hiervan erg ontroerd raakten. 


Aansluitend ging het gezelschap naar een wetenschapsbeurs waar basisschoolleerlingen en middelbare scholieren hun oplossingen voor het plasticafvalprobleem op het eiland presenteerden. 

Vanmiddag bezochten de Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje Resources for Community Resilience (R4CR). R4CR financiert met middelen van de Wereldbank projecten gericht op de wederopbouw van Sint Maarten na Irma. Het gezelschap ging in gesprek met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld over hun projecten en met jongeren over hun werkzaamheden bij diverse organisaties. Vervolgens bezochten het Koninklijk Paar en de Prinses een schooltuinenproject waar zij spraken met scholieren over het werk in de tuin en over het belang van tuinieren op hun mentale gezondheid. In het Emilio Wilson Park vertelden scholieren over hun dromen voor de toekomst van Sint Maarten en planten zij in aanwezigheid van het gezelschap gele salie. Gele salie is de nationale bloem van het eiland. 


Aansluitend bezochten de Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje St. Peters Hill waar zij uitleg kregen over natuurbehoud op Sint Maarten. Deze bergtop grenst aan het Franse deel van het eiland. De middag werd afgesloten met het bijwonen van een baseballtoernooi van jongeren. 

Vanavond bezocht het gezelschap een receptie van de gouverneur en ontmoetten zij diverse inwoners van Sint Maarten.

Foto's: RVD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten