Koningin Máxima bezoekt Prinses Máxima Centrum en Instituut voor Publieke Waarden | De Oranjes

dinsdag 14 februari 2023

Koningin Máxima bezoekt Prinses Máxima Centrum en Instituut voor Publieke Waarden

Koningin Máxima bracht vandaag een bezoek aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht en ging aansluitend, eveneens in Utrecht, op bezoek bij het Instituut voor Publieke Waarden.
Op 5 juni 2023 is het precies vijf jaar geleden dat het onderzoeksziekenhuis officieel werd geopend door Koningin Máxima. Vanaf die dag worden alle kinderen met kanker in Nederland in dit centrum behandeld en is het onderzoek naar kinderkanker ook geconcentreerd in Utrecht. Tijdens het werkbezoek stonden innovatie en internationalisering van het centrum centraal. Koningin Máxima ging tijdens het bezoek in gesprek met kinderoncologen, onderzoekers, data-experts en kinderoncologieverpleegkundigen. Zij vertelden over innovaties en hoe zij deze sneller in de behandelkamer kunnen brengen dankzij nauwe samenwerking tussen zorg en onderzoek en internationale samenwerking. Deze onderzoeken en behandelingen dragen bij aan het realiseren van de missie van het ziekenhuis: ieder kind met kanker genezen met optimale kwaliteit van leven. Ook de internationale patiëntenzorg van het centrum kwam aan de orde tijdens het bezoek. Afgelopen jaar zijn in het Prinses Máxima Centrum drieënzestig Oekraïense kinderen met kanker opgevangen, die hier hun behandelingen hebben kunnen voortzetten. De internationale samenwerkingsverbanden spelen daarbij een belangrijke rol. Koningin Máxima ontmoette tijdens haar bezoek ook ouders en kinderen. Zij sprak onder andere met ouders wiens baby’s in een internationale studie behandeld werden voor Acute Lymfatische Leukemie (ALL), waarbij een doelgerichte immuuntherapie is toegevoegd aan het behandelprotocol. Aan het einde van het werkbezoek schreef de koningin het eerste 'Hart onder de riem' kaartje ter gelegenheid van Wereld Kinderkankerdag op 15 februari. 

Bij het Instituut voor Publieke Waarden maakte Koningin Máxima aansluitend kennis met het IPW, dat zich middels (actie)onderzoek inzet om de publieke zaak te verbeteren. Aanleiding voor het bezoek waren de raakvlakken die het IPW heeft met projecten van het Oranje Fonds, Stichting SchuldenlabNL en Stichting MIND Us, waar Koningin Máxima zich voor inzet. In het eerste deel van het programma pitchten zes actieonderzoekers van IPW over onder andere dak- en thuisloosheid, datascience, uitsluitingsmechanismen en maatwerk. In het interactieve tweede deel bogen zij samen met Koningin Máxima het hoofd over een zogenaamd ‘wicked problem’: verduurzaming van verouderde wooncomplexen in aandachtswijken. Het Instituut voor Publieke Waarden verzamelt kennis over publieke problemen en ontwerpt concrete interventies en oplossingen – op het niveau van bestuur, beleid en uitvoering – die de publieke zaak van vandaag verbeteren en die van de toekomst helpen creëren. Tevens biedt IPW ondersteuning aan individuele mensen die om wat voor reden dan ook vastlopen in hun leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten