Koninklijk Paar en Prinses van Oranje bezoeken Caribisch deel van het Koninkrijk - X | De Oranjes

donderdag 9 februari 2023

Koninklijk Paar en Prinses van Oranje bezoeken Caribisch deel van het Koninkrijk - X

Het twee weken durende bezoek werd vandaag afgesloten op Saba. Na de ontvangst door de gezaghebber Jonathan Johnson kregen de Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje uitleg over de energievoorziening op Saba. Saba streeft ernaar de komende jaren energieneutraal te worden. Aansluitend kregen zij in het dorp Zion’s Hill uitleg over kantklossen, een traditie op Saba.
Embed from Getty Images
Tijdens een wandeling door het dorp Windwardside ontmoetten het Koninklijk Paar en de Prinses diverse inwoners. Ouderen voerden een toneelvoorstelling op en kunstenaars en ondernemers vertelden over hun werkzaamheden. Ook bezochten de Koning, Koningin Máxima en de Prinses het Harry L. Johnson Museum waar zij uitleg kregen over het leven op Saba door de jaren heen.
Oudere bewoners vertelden over hun ontmoeting met Beatrix tegen Amalia. "Je oma liep hier toen de berg op" blikte een van de ouderen terug op een bezoek van de prinses. Amalia herinnert zich dat haar oma dat toen in een recordtijd deed. “Klopt, en op hakken!”, vulde de vrouw aan. “Als de winter of de regen je in Nederland te veel wordt, kom je maar terug”, zei één van haar tafelgasten. Amalia benadrukte dat ze de huisjes en de heuvels op het eiland zo mooi vindt en ze kreeg een compliment over haar blouse, een witte met geborduurde bloemen. “Online gekocht”, reageerde de prinses daarop. Voor het gesprek gaven de ouderen een optreden voor het koninklijk gezelschap. Ze zongen een nummer over kokosnoten en er werd gitaar gespeeld. Koningin Máxima vertelde de omstanders dat er nog steeds een tafelkleed in de familie is dat koningin Juliana ooit op Saba kreeg. Ze verzekerde de eilandbewoners één ding: “we gaan er heel voorzichtig mee om”. Na een lunch met de autoriteiten van Saba bezochten zij in de middag in St. Johns het Expertise Education Center Saba (EC2) dat kwetsbare scholieren ondersteunt. Deze organisatie won in 2021 een Appeltje van Oranje van het Oranje Fonds. Vervolgens vertrok het gezelschap naar de haven waar zij een toelichting kregen op de bouwplannen voor de nieuwe haven van het eiland. Aansluitend vertelden wetenschappers over het project met Diadema-zee-egels. Deze zee-egels helpen koraalriffen te herstellen door algen te eten die het koraal overwoekeren. Tot slot ging de Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje naar het dorp The Bottom waar zij sporten met kinderen op het grootste Cruijff Court ter wereld. Amalia speelde een potje volleybal mee.
Tot slot vond er nog een persgesprek plaats, waarbij natuurlijk vooral Amalia de vragen kreen. De prinses sprak hierbij ook haar dankbaarheid uit over de steun. ,,Ik wil echt enorm mijn dankbaarheid uitspreken over alle steun van zowel vrienden en familie, maar ook vanuit alle delen van Nederland en dus ook het Caribisch gebied”, zei de prinses, die sprak van een geweldige reis over de Antillen. Wat de prinses vooral mist, is ‘het normale leven van een student’. ,,Ik ging mijn studententijd in met de gedachte te gaan doen wat studenten doen. De realiteit was helaas allesbehalve dat. Ik ga er heel erg eerlijk in zijn. Ik heb het er nog steeds heel erg moeilijk mee”, zei Amalia. Ook noemde ze bijvoorbeeld het gemis van het zomaar binnen kunnen gaan van ‘een winkeltje’. Op de eilanden ervoer ze weer een beetje vrijheid, vertelde Amalia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten