Koninklijk Paar en Prinses van Oranje bezoeken Caribisch deel van het Koninkrijk - V | De Oranjes

donderdag 2 februari 2023

Koninklijk Paar en Prinses van Oranje bezoeken Caribisch deel van het Koninkrijk - V

Het bezoek van Willem-Alexander, Máxima en Amalia op Curaçao begon vandaag in Willemstad met een wandeling over de Pontjesbrug.
Op het Brionplein gaf de Koning het startschot voor de inschrijving van de Koningsspelen. Kinderen van het funderend onderwijs (basisschool) doen mee aan sportwedstrijden op het plein.
Aansluitend bezocht het gezelschap de wijk Otrobanda, waar zij onderweg spraken met bewoners, kunstenaars en muzikale optredens bekeken en ook zelf meedansten. Amalia kreeg tevens een geschilderd portret overhandigd. Aansluitend werd er geluncht in het Gouvernementspaleis.
Vanmiddag bezochten Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Amalia de wijken Punda en Scharloo. In Punda sloeg de Koning een munt ter markering van 25 jaar Willemstad als UNESCO Werelderfgoed-stad.
Aanvankelijk zouden de Koning, Koningin en Prinses ook een Chichi, een typisch Curaçaose sculptuur beschilderen, maar hier kwam kritiek op omdat de beelden ‘karikatuur van een zwarte vrouw’ zouden zijn.
Wel werd een dergelijk beeld bekeken. Er was nu in ieder geval weer meer tijd over om de straatkunst, muziek en sportprojecten te bezoeken. De rondgang eindigde op de Prinses Amaliabrug waar speciaal voor Amalia de Amalia Wals opgevoerd werd.
Curaçao bood het Koninklijk Paar ook een hangslotje aan ter gelegenheid van hun eenentwintigjarige huwelijksjubileum vandaag. Het Koninklijk Paar hing het slotje aan het Punda Love Heart, een kunstwerk bij de pontjesbrug. De Koning zei het “fantastisch” te vinden zijn trouwdag op Curaçao te mogen vieren. Na het vastmaken van het hangslotje deed Willem-Alexander alsof hij het sleuteltje doorslikte. 

Vanavond waren als symbool voor het 21-jarig huwelijk eenentwintig gasten uitgenodigd voor een diner bij de Kathedraal van Doornen. Voor deze gelegenheid droegen Koningin Máxima en de Prinses van Oranje bekende jurken. Amalia droeg de blauwe jurk die ze ook bij haar installatie in de Raad van State had aangetrokken. Op het menu stond een ceviche – een rauwe-visschotel die vooral populair is in de Spaanstalige landen, tonijn en als dessert stroopwafels..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten