Koningin Máxima: "Zakgeld is eigenlijk leergeld" | De Oranjes

dinsdag 1 november 2016

Koningin Máxima: "Zakgeld is eigenlijk leergeld"

Wat geen enkel ander regionale krant voor elkaar kreeg, lukte de daklozenkrant 'Straatjournaal' uit Haarlem wel: Een exclusief interview met Koningin Máxima.
In het uitgebreide interview met krantverkoper Evert van den Brink spreekt Máxima over de thema's opvoeden en geld. Het interview is vergezeld door foto's die na het interview in de tuin van Villa Eikenhorst gemaakt werden. Koningin Máxima zegt onder andere dat de prinsessen alle drie zakgeld krijgen. "Zakgeld is eigenlijk leergeld." aldus de Koningin. Ze vertelt in het gesprek openhartig dat ze het belangrijk vindt om haar kinderen de waarde van geld te leren - ook omdat ze zelf als kind geen zakgeld kreeg: "Maar ook te ervaren dat er een grens aan zit: dit is het, meer krijg je niet. En als het misgaat, word je daarin niet geholpen door je ouders." De prinsessen krijgen vanaf hun zesde wekelijks zakgeld en ze hebben alle drie een bankrekening en daar sparen ze 'echt enorm' op. Er zijn volgens Máxima duidelijke afspraken over wat ze met hun zakgeld mogen. "Soms zeggen ze: 'Mam, dit wil ik echt hebben.' En dan zeg ik: Ja, dat zou je van je geld kunnen kopen. Dan is het: 'Oh, ik heb het toch niet nodig.'" De prinsessen hebben een mobiele telefoon, maar hun moeder wil dat zij zich bewust zijn van de kosten van het gebruik. "Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk gebruik te maken van wifi", zo zei Máxima.

Máxima vermoedt dat het eerste wat zij van haar eigen geld kocht snoepjes waren, maar dat kan ze zich niet meer precies herinneren. Wat ze nog wel weet is dat haar eerste echte aankoop een cassettebandje was van een Argentijnse rockband was. "Die heb ik gekocht van mijn verjaardagsgeld. Ik heb die cassette nog steeds, zal 'm nooit wegdoen." Van den Brink vroeg haar wanneer ze voor het eerst in aanraking kwam met een dakloze. "Als jong meisje in Argentinië", antwoordde ze. "Ik zag daar vooral veel straatkinderen. Het choqueerde me dat leeftijdsgenootjes moesten bedelen om geld. Toen ik wat ouder was, zag ik volwassenen die in treinstations vruchten verkochten om wat geld te verdienen." Verrast was de Koningin over het feit dat straatkrantverkopers financieel risico lopen doordat ze zelf de krant moeten inkopen. "Maar u bent dus echt ondernemer. Het is voor mij een eyeopener en dat geeft straatkrantverkopers nog meer waardigheid. Ze staan niet te bedelen, maar ze zijn aan het werk! Ze zijn bezig om een bestaan op te bouwen. Dat verdient een applaus."

De krant is hier te bestellen.

2 opmerkingen:

  1. leuk ja - ik koop altijd, waar ik ook ben - ook tijdens de vakantie - een straatkrant. Die heb je bijna overal... en je helpt mensen echt.

    BeantwoordenVerwijderen