Staatsbezoek aan Australië - IV | De Oranjes

donderdag 3 november 2016

Staatsbezoek aan Australië - IV

Na gisteren een hele avond doorgebracht te hebben in het Opera House, kregen de Koning en Koningin het beroemde gebouw van Sydney nu bij daglicht te zien. Verder werd de toespraak van Koning Willem-Alexander bij de Food2Fork Beurs extra geslaagd door het dragen van een Australische 'akubra' hoed.Dag vier begon met een bijeenkomst van de 'Netherlands Foreign Investment Agency' over potentiële Australische investeringen in Nederland. Daarna volgde een gesprek met de gouverneur van New South Wales, David Hurley. Bij de universiteit van Sydney, de oudste universiteit van Australië, kreeg het Koninklijk Paar een rondleiding langs onderzoeksprojecten waaraan Australische en Nederlandse studenten samenwerken. Tevens spraken ze met Australische studenten die in Nederland studeerden en met Nederlandse studenten die momenteel in Australië studeren. Tijdens de aansluitende bijeenkomst presenteerde minister Koenders het 'New Holland Scholarship Australia', dat tot doel heeft de academische samenwerking tussen beide landen verder uit te breiden.
Na het bezoek aan de universiteit gingen de Koning en Koningin even uit elkaar. Koning Willem-Alexander woonde het slot bij van een bijeenkomst van Nederlandse en Australische CEO's. Koningin Máxima woonde gelijktijdig het slot bij van een bijeenkomst over smart cities. Aansluitend wordt het Luna park bezocht waar veel Nederlanders het Koninklijk paar een hand schudden. Aan de rand van het water nemen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima even plaats om te poseren voor de fotografen. Decor is onder andere het Opera House. Na het schieten van het 'Australische plaatje' stappen de Koning en Koningin aan boord van een veerboot met de toepasselijke naam 'Alexander' voor de overtocht naar Cockatoo Island. Op het eiland wonen ze een bijeenkomst bij over innovaties op het gebied van productie en transport van land- en tuinbouwproducten.
Tijdens die bijeenkomst hield de Koning ook een toespraak. Bij het betreden van het podium krijgt hij een typisch Australische hoed 'Akubra' overhandigt, die hij direct op zijn hoofd zet. Met de hoed op zijn hoofd zegt hij onder andere dat het bezoek aan het eiland een geweldige ervaring is. "Dit is de vierde dag van het Staatsbezoek dat mijn vrouw en ik aan dit prachtige land brengen. We kenden Australië al van eerdere bezoeken en het is een feest om terug te zijn. Dit land is en blijft overweldigend.  De Nederlanders hebben dit eiland vandaag op vreedzame wijze geannexeerd. Net als gisteren het Sydney Opera House, dat baadde in Oranje licht. We voelen ons hier thuis, ondanks de ogenschijnlijke verschillen ""..""Het is fantastisch dat Australië en Nederland elkaar inspireren met nieuwe ideeën. Grijp de kans elkaar te ontmoeten en bij te praten over de nieuwste ontwikkelingen. Cockatoo Island is vandaag één grote proeftuin en alle smaken worden bediend. Ik wens U allemaal nog een heel vruchtbare middag! " aldus de Koning.

Na zijn toespraak hief de Koning zijn hoed een beetje op. In verschillende media wordt hij vergeleken met het personage Nick Dundee die in de "Crocodile Dundee"-films uit de jaren 80 ook altijd op deze manier groet. Koningin Máxima zag er overigens ook weer van top tot teen goed uit. Een beige hoed en blouse, die qua kleur terugkwamen in Willem-Alexander's stropdas, had ze gecombineerd met een bekende streeprok. Verder was alles weer in de huiskleur oranje: ketting, handschoenen, tas en schoenen.

4 opmerkingen:

 1. Wat een mooi en prachtig programma hadden ze en leuk dat hoedje van de Koning tijdens zij toepsraak

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi verslagje heb je er wee van gemaakt, net als bij de overige dagen van het staatsbezoek. De kleding van de koningin vond ik vandaag niet zo mooi, mar ja dat is mijn mening.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een leuke log.Het staatsbezoek heeft weer leuke plaatjes opgeleverd.
  De hoed staat de koning goed!😉 De
  kleding van de koningin had beter gekund..

  BeantwoordenVerwijderen