Staatsbezoek aan Australië - I | De Oranjes

maandag 31 oktober 2016

Staatsbezoek aan Australië - I

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn vandaag aan hun vijfdaagse staatsbezoek aan Australië begonnen. De komende dagen zal Perth, Canberra, Sydney en Brisbane bezocht worden.



Het laatste staatsbezoek van Nederland aan Australië dateert al weer van 1988. Koningin Beatrix en Prins Claus reisden toen twaalf dagen door het land. Het Koninklijk paar van nu doet er een week korter over. Het staatsbezoek aan Australië staat in het teken van het bevestigen en uitbouwen van de historische en brede bilaterale banden die Nederland heeft met Australië. De gemeenschappelijke geschiedenis gaat terug tot het begin van de 17e eeuw. In 1606 zette de Nederlandse VOC-vaarder Willem Janszoon als eerste Europeaan voet aan wal op Australische bodem. Tien jaar later ging Nederlander Dirk Hartog met zijn VOC-schip De Eendracht voor anker aan de westkust van Australië. Dit wordt in 2016 gevierd tijdens het Dirk Hartog jaar.

De Koning en Koningin zijn met een gewone lijnvlucht naar Australië gevlogen, maar zullen voor de binnenlandse vluchten gebruik maken van het overgevlogen regeringsvliegtuig. Met een traditionele Smoking Ceremony werden de Koning en Koningin vanochtend, plaatselijke tijd, welkom geheten. Máxima droeg dezelfde jurk als tijdens het staatsbezoek aan Zuid-Korea in 2014. Om haar nek hing de ketting van Prinses Juliana. De hanger bestaat uit een hart. Juliana droeg het sieraad regelmatig. Ook Prinses Christina mocht het lenen bij de bekendmaking van haar verloving. Bij de Smoking Ceremony werden plantenbladeren verbrand om kwade geesten te verdrijven. De Koning kreeg na afloop een boemerang overhandigd van de Aboriginals. Aansluitend was er een ontmoeting met de gouverneur van Western Australia, Kerry Sanderson. Vervolgens vertrokken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar de haven van Fremantle waar ze langs de Welcome Walls wandelden.

In het Western Australian Maritime Museum onthulde het Koninklijk paar een door het Rijksmuseum in bruikleen gegeven tinnen bord. Dit bord werd 400 jaar geleden door Dirk Hartog achtergelaten in Australië als bewijs van zijn aanwezigheid.
Ook werd tijdens een rondleiding door het museum onder andere een maquette bekeken van het nieuwe gebouw, ontworpen door architect Rem Koolhaas. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan de Shipwreck Galleries met onder meer de overblijfselen van VOC-schip De Batavia.
Bij een wijnhandel vond vanmiddag de ontvangst met een deel van de Nederlandse gemeenschap (een paar honderd) plaats. "Vergeet nooit dat Australië-ontdekker Dirk Hartog ook weer terugkeerde naar Nederland" grapte de Koning in zijn toespraak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten