Staatsbezoek aan Australië - III | De Oranjes

woensdag 2 november 2016

Staatsbezoek aan Australië - III

De derde dag van het staatsbezoek aan Australië stond in het teken van de herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en vlucht MH17. Overdag waren Koning Willem-Alexander nog in de hoofdstad Canberra, vanavond vlogen ze naar Sydney.


Gisteravond waren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima al aangekomen in Canberra. Ze gingen toen direct naar bed, want vanochtend begon het programma al om 8.10 uur bij het Nationaal Oorlogsmonument. De Koning en Koningin legden een krans bij het Australian War Memorial. Aansluitend spraken ze met Australische en Nederlandse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en de ISAF missie in Afghanistan.
Het Koninklijk paar wandelde vervolgens langs de eregalerij met alle namen van bij krijgshandelingen gesneuvelde Australiërs. Bij de naam van vliegenier Bruce Williams, die op 21-jarige leeftijd omkwam bij Operatie Market Garden, plaatsten de Koning en Koningin beiden een klaproos als eerbetoon.Ook hadden ze allebei een klaprozenbroche opgespeld.
Aansluitend vond er een ontmoeting plaats met minister-president Turnbull en zijn echtgenote. Na deze ontmoeting stond het gezelschap stil bij het MH17 monument dat in de tuin van het parlement staat. De Koning en Koningin legden allebei een zonnebloem neer. Na afloop was in het parlementsgebouw een ontmoeting met leden van de Australische hulpdiensten die na de ramp in actie kwamen.
Geluncht werd er in het Government House. Voordat het menu geserveerd werd, hield Koning Willem-Alexander een toespraak. "Nederland hecht grote waarde aan de uitstekende samenwerking met Australië in het onderzoek naar de precieze toedracht van het neerhalen van MH17. Dit, zodat de daders ter verantwoording kunnen worden geroepen en er recht gedaan kan worden." benadrukte Willem-Alexander. Ook zei hij uit te kijken naar een nauwe samenwerking met Australië: "omdat wij geloven dat we als gelijkgezinde naties samen sterker staan en betere antwoorden kunnen vinden op de grote opgaven van vandaag."(lees hier de volledige toespraak) Ook gouverneur-generaal Cosgrove sprak in zijn rede over de verbondenheid tussen beide landen in de nasleep van MH17.

Na de lunch stapte het gezelschap in een open bus voor een 'kangoeroe-spot-rit' door de tuin van de gouverneur. En de kangoeroes lieten zich in grote aantallen zien. Er sprongen tijdens de rit wel zo'n veertig kangoeroes over het gras. Koning Willem-Alexander maakte er enkele foto's van met zijn telefoon.

Aan het einde van de middag vlogen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar Sydney, waar aan het begin van de avond als dankbetuiging voor de geboden gastvrijheid tijdens het staatsbezoek aan de gouverneur-generaal en zijn echtgenote een concert van de Gebroeders Jussen en het Sydney Symphony Orchestra in het Opera House aangeboden werd. Koningin Máxima's lange blauwe rok komt wellicht nog bekend voor. Ze droeg 'm ook tijdens het bedankfeest voor Prinses Beatrix in 2014. Toen droeg ze er een bijpassende top bij, waardoor het een jurk leek. Nu blijkt dus dat het helemaal geen jurk is.
Verder vond vanavond de première plaats van de film 'Explorer' die naar aanleiding van het staatsbezoek speciaal ontwikkeld is. In de film Explorer wordt aan de hand van de marmeren vloerkaarten in de Burgerzaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam verteld over vroege ontdekkingsreizen naar Australië en de ontwikkeling van de cartografie. Astronaut André Kuipers treedt op als verteller en trekt een parallel tussen het verkennen van de wereld in de zeventiende eeuw en zijn eigen verkenning van de ruimte. 

1 opmerking:

  1. Prachtige avondkleding van de Koningin en een heel mooi collier droeg ze.

    BeantwoordenVerwijderen