Staatsbezoek van België aan Nederland - II | De Oranjes

dinsdag 29 november 2016

Staatsbezoek van België aan Nederland - II

Op de tweede dag van het Belgische staatsbezoek aan Nederland scheidden Koning Filip en Koningin Mathilde zich van elkaar. Vanochtend was Koning Filip alleen op stap, terwijl zijn vrouw met Máxima enkele projecten bezocht. Voor de lunch kwamen de Koningsparen weer samen, maar daarna ging Koning Filip met Koning Willem-Alexander mee en Koningin Mathilde weer met Koningin Máxima.Terwijl haar man in zijn eentje ruimtevaartorganisatie ESA/ESTEC in Noordwijk bezocht, en daarna werd ontvangen in het gebouw van de Eerste Kamer en aansluitend ontvangen werd door minister-president Rutte, ging Koningin Mathilde met Koningin Máxima mee op een werkbezoek aan Kamers met Kansen in Nieuw-West in Amsterdam.Koningin Máxima en Koningin Mathilde spraken tijdens hun bezoek met vertegenwoordigers van het Oranje Fonds en Combiwel over de problematiek van vroegtijdig schoolverlaters en de werkwijze van Kamers met Kansen. Aansluitend ontmoetten ze een aantal jongeren die in de kamers wonen en spraken met hen over hun ervaringen met het begeleid wonen, leren en werken. Tot slot bezochten ze een jongere in zijn woning. Ook in Den Haag bezochten de Koninginnen nog een Oranje Fonds project. Vitalis in Den Haag richt zich op persoonlijke begeleiding van kinderen van vijf tot achttien jaar die zich in een kwetsbare positie bevinden.
De stichting werkt met vrijwilligers - maatjes -  die de kinderen wekelijks ontmoeten. Koningin Máxima en Koningin Mathilde voerden eerst een gesprek met vertegenwoordigers van het Oranje Fonds en Vitalis over de wijze waarop Vitalis invulling geeft aan maatjes en het werken met vrijwilligers. Vervolgens spraken ze met maatjes-vrijwilligers en deelnemende jongeren over hun ervaringen.

Koning Filip, die al een groot deel van de ochtend op het Binnenhof was, zag rond lunchtijd weer zijn vrouw én Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. In de Ridderzaal werd geluncht, maar vooral ook veel gesproken. Iedere tafel had een thema. Zoals: duurzaamheid, logistiek, bouw & investeringen, food & innovation, start-ups, lifescience & health.

Vanmiddag woonden Koning Filip en Koning Willem-Alexander de conclusies bij van een CEO-rondetafelbijeenkomst onder leiding van VNO-NCW en het Verbond van Belgische Ondernemingen. Daarnaast bezocht Koning Filip de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie. Koningin Mathilde en Koningin Máxima bezochten op datzelfde moment in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen Alechinsky retrospective exhibition.

Vanavond bood het Belgisch Koninklijk paar in Muziekgebouw aan ‘t IJ een concert aan met onder meer het Nationaal Orkest van België en Ozark Henry. Behalve Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, waren ook Prinses Beatrix, Prins Constantijn, Prinses Laurentien en Prinses Margriet aanwezig bij de contraprestatie.

2 opmerkingen:

  1. mag best vaker... staatsbezoek. leuke fotos altijd.. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker! Zowel inkomende als uitgaande staatsbezoeken vind ik de leukste Koninklijke activiteiten :)

      Verwijderen