Staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland - II | De Oranjes

dinsdag 8 november 2016

Staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland - II

Vandaag waren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Christchurch. Er werd een Kiwi (vogel) geaaid, er was aandacht voor de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland (de Maori) en er werd gepraat over de verwoestende aardbeving in 2011.



De tweede dag begon vanochtend bij het Willowbank Wildlife Reserve, dat een uitgebreid broedprogramma heeft voor de bedreigde Nieuw-Zeelandse vogelsoort Kiwi. Met dit programma probeert men de vogel met opvallende snuit niet uit te laten sterven. Eén van de vogels kon rekenen op een aai van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.
Daarna was er aandacht voor de cultuur en de economische prestaties van de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland, de Maori. De Koning en Koningin bezochten het gemeenschapshuis (marae) en het economisch hoofdkantoor van de Ngai Tahu Iwi, de grootste Maori stam op het Zuidereiland.
De stam bedrijft duurzame en innovatieve landbouw waarbij het welzijn van de gemeenschap en de natuur centraal staan. De Koning en Koningin hulden zich niet, zoals in 2006, in een 'maori cape'. En na een traditioneel welkom, was er gelukkig minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken om - zoals de traditie voorschrijft - het welkom met gezang te beantwoorden. Hij besloot 'Tulpen uit Amsterdam' te zingen. Hij werd daarbij geholpen door een deel van de meegereisde Nederlandse delegatie. Aansluitend namen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima deel aan een Hongi-defilé, waar tientallen Maori op de voorste rij van de ontvangstzaal een neusgroet kregen van het Koninklijk paar.

's Middags werd per tram het stadscentrum van Christchurch bezocht dat in 2011 werd verwoest door een aardbeving. Meer dan 185 mensen kwamen daarbij om het leven. Tijdens de rondrit kon men met eigen ogen de wederopbouw en de herinrichting van de stad aanschouwen. In de daaropvolgende ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap memoreerde de Koning de ingrijpende gevolgen die de aardbeving heeft gehad. Hij vermeldde in het dankwoord tot de Nederlanders onder de indruk te zijn geraakt van de littekens die de beving heeft achtergelaten op de samenleving van Christchurch.

1 opmerking: