Staatsbezoek van België aan Nederland - I | De Oranjes

maandag 28 november 2016

Staatsbezoek van België aan Nederland - I

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben vandaag de Belgische Koning Filip en Koningin Mathilde ontvangen voor een driedaags staatsbezoek. De eerste dag van het bezoek speelde zich geheel af in Amsterdam.Het staatsbezoek bevestigt de hechte en veelzijdige buurlandrelatie en benadrukt de historische band en gedeelde waarden. Zowel op internationaal terrein, op centraal en decentraal niveau zijn de diplomatieke en politieke relaties intensief. België is, na Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland. Tussen beide landen is sprake van een uitgebreide culturele en academische samenwerking, bovendien zijn beide Koningsparen natuurlijk erg bevriend met elkaar. Rond 11.00 uur arriveerde het Belgische Koninklijk paar bij het Paleis op de Dam. Waarschijnlijk hadden Filip en Mathilde al bij hun Nederlandse collega's in Villa Eikenhorst in Wassenaar gelogeerd, dus helemaal 'spontaan' was de ontmoeting niet. Vanwege de kou hadden de Koning en Koningin dit keer een jas aan. Máxima droeg opnieuw de bruine jas die nog van haar schoonmoeder is geweest. Prinses Beatrix droeg de jas ooit  op Koninginnedag 2000. Koningin Máxima verscheen er voor het eerst mee tijdens het staatsbezoek aan Japan in 2014.
Terwijl de Koningen over de Dam wandelden voor de inspectie van de erewacht, stonden de Koninginnen op het podium. Zowel Koningin Máxima als Koningin Mathilde waren bang dat door de wind hun hoed af zou waaien.
Na de inspectie van de erewacht, konden beide Koningsparen zich even opwarmen in het Koninklijk Paleis. Daarna kwamen ze weer naar buiten voor de kranslegging bij het Nationaal Monument. Koningin Máxima heeft inmiddels wel ervaring met de steentjes van de Dam, maar Koningin Mathilde natuurlijk niet. Haar schoen bleef dan ook haken achter een van de stenen. Na de kranslegging, wandelde het gezelschap wederom terug naar het paleis waar minister Koenders van Buitenlandse Zaken en de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Reynders het Verdrag voor de aanpassing van de grens tussen de Nederlandse gemeenten Eijsden-Margraten en Maastricht en de Belgische stad Wezet (Visé) ondertekenden.
Logischerwijs zou het paleis na het Koninklijk bezoek van vandaag weer opengaan voor het publiek, maar daar is voorlopig geen sprake van. Het paleis blijft maar liefst tot 17 december gesloten in verband met de uitreiking van de Erasmusprijs en de Prins Claus prijzen op 8 en 15 december.

Vanmiddag bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met Koning Filip en Koningin Mathilde het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond voor een cultureel programma van de drie gemeenschappen. Op het plein voor de Brakke Grond werden ze verwelkomd door een wereldberoemde Belg, stripfiguur Kuifje.
Beide Koningen woonden aansluitend bij Euronext Amsterdam de slotconclusies bij van de Belgian-Dutch Innovative Entrepreneurs & Finance Conference. Tegelijkertijd sloten Koningin Mathilde en Koningin Máxima aan bij een symposium over de aanpak en samenwerking bij verstedelijking. De eerste dag werd afgesloten waar het vanochtend ook begon: Op het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Er was een grote delegatie Oranjes bij het staatsbanket aanwezig. Naast het Koninklijk paar schoven ook Prinses Beatrix, Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven aan. Voorafgaand aan het diner hielden beide Koningen een toespraak.

3 opmerkingen:

  1. Wederom een mooi verslag van deze 1e dag en wat zagen ze de beide koninginnen er mooi uit, maar ook 's-avonds, maar ook Beatrix en Laurentien zagen er schitterend uit.

    BeantwoordenVerwijderen