Juliana in 1937 | De Oranjes

dinsdag 5 januari 2016

Juliana in 1937

1937 was een bijzonder jaar voor Juliana. Ze trad in het huwelijk met Prins Bernhard, en zag vele landen tijdens de lange huwelijksreis. Ze verhuisde naar Paleis Soestdijk en kon in Baarn op een warm welkom rekenen.
Foto:  Franz Ziegler/RVD



Op 7 januari brandde het vreugdevuur dat op 19 december werd aangestoken door Prins Bernhard nog steeds. Veel publiek was getuige van de huwelijksstoet die bij Paleis Noordeinde begon. Juliana en Bernhard zaten in de Gouden Koets. Eerste stop was het stadhuis, daarna volgde er een lange dienst in de Sint Jacobskerk. Met het binnentreden van de kerk werd de Lohengrins Bruidsmars gespeeld. Hofprediker prof. dr. H. Th. Obbink hield de huwelijkspredikatie gebaseerd op de toepasselijke psalm 32 ‘Mijn oog zal op u zijn’. In zijn toespraak komt de waarschuwing: “Soms mislukt een huwelijk van twee goedwillende mensen, wanneer zij trachten er buiten God om door eigen kracht en wijsheid iets van te maken” er behoorlijk streng uit. Ook roept hij: “Het Nederlandse volk wil hoog tegen u opzien! “De huwelijksinzegening wordt verricht door de hoogbejaarde oud-hofprediker ds. W.L. Welter. Hij laat de prins en prinses voor de tweede keer die dag het jawoord uitspreken en de huwelijksakte tekenen. Daarna moet het verse bruidspaar knielen en worden ze gezegend.

Bij het overhandigen van de ringen zegt ds. Obbink plechtig: “Deze ringen mogen voor u het symbool zijn van de onkreukbare en onverbrekelijke trouw, die gij elkander hebt toegezegd.” Op dat moment kun je een speld horen vallen in de kerk. Prins Bernhard krijgt nog een cadeautje van de professor. Het is een bijbel. De aansluitende rijtoer door Den Haag is maar liefst 5 kilometer lang, en bood dus genoeg mogelijkheid voor de toeschouwers om het bruidspaar te kunnen zien.  De rit eindigde weer bij Paleis Noordeinde waar Juliana en Bernhard voor aanvang van het huwelijksdiner nog even de mensen begroetten vanaf het paleisbalkon.  Door op 7 januari te trouwen was Juliana's oma voor haar gevoel weer even dichtbij. Koningin Emma trad namelijk ook ooit op 7 januari (1879) in het huwelijk met Koning Willem III.

1937 stond verder vooral in het teken van de huwelijksreis van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Vooraf kon niemand, ook Koningin Wilhelmina niet, vermoeden dat het stel zo lang weg zou zijn. Er worden maar liefst drie maanden uitgetrokken. Bernhard neemt Juliana onder andere mee naar Polen, Monte Carlo, Budapest, Rome en Parijs. Ze worden tijdens hun huwelijksreis regelmatig gefotografeerd en vinden dat niet erg. Het wordt eerder nog als een soort spel gezien om iedere keer wel of niet ontdekt te worden door de pers.

Eenmaal thuis in Nederland, stonden er voor Juliana en Bernhard nog een paar belangrijke feesten op het programma. Op 14 april was er een feestelijke intocht in Baarn - de woonplaats van de prins en prinses. Alle inwoners stonden langs de weg om naar hun nieuwe 'buren' te zwaaien.
Foto:  J.M. Rousel/RVD

12 mei waren Prinses Juliana en Prins Bernhard in Londen één van de gasten tijdens de kroning van Koning George VI:
Juliana met onder andere de Saffieren Tiara, die opnieuw beroemd werd op 30 april 2013. 

En op 11 juni bracht het paar een officieel bezoek aan Amsterdam. Koningin Wilhelmina vergezelde hen. Nederland was zeer royaal wat het schenken van cadeaus aan het Koninklijk Huis betreft. Naast de honderden kaarten en cadeautjes die vooral in het huwelijksjaar al werden bezorgd, kwam er op 20 juli een delegatie op Paleis Soestdijk een Lippische Kei aanbieden. De kei, van maar liefst 3500 kg werd door 50 man vervoerd. Na een dankwoord van Prins Bernhard werd er een 'Keienlied' gezongen. Een ander bijzonder geschenk was de Piet Hein. Op 28 augustus namen de prins en prinses dit Nationaal geschenk officieel in ontvangst.
Bernhard fotografeert Juliana op de Piet Hein. Foto:  Polygoon Amsterdam

Tot 1980 zouden Juliana en Bernhard zeer vaak gebruik maken van het prinsenjacht. De wens die bij de overhandiging werd uitgesproken: "Dit schip zal u voeren tot het karakteristieke schoon van Nederland, dat aan het water in de eerste plaats te vinden is. " werd dus zeker waargemaakt. Hoewel ze nu getrouwd was met Prins Bernhard ging Prinses Juliana ook nog regelmatig met haar moeder op werkbezoek. Zo brachten ze in september een bezoek aan de Lichte Brigade.
Foto:  RVD

5 opmerkingen: