Nieuwjaarsontvangsten 2016 - I | De Oranjes

dinsdag 12 januari 2016

Nieuwjaarsontvangsten 2016 - I

Vandaag en morgen vinden weer de traditionele nieuwjaarsontvangsten plaats in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.Thuiszorg
Vandaag ontvingen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima enkele honderden gasten die 'de Nederlandse samenleving vertegenwoordigen'. Daarnaast zijn dit jaar specifiek vertegenwoordigers uitgenodigd van organisaties die werken in de thuiszorg of in hun werk betrokken zijn bij de transitie van de thuiszorg. De Koning bracht in dit kader vorig jaar een werkbezoek aan gezondheidscentrum Thermion in Nijmegen. In zijn toespraak had de Koning het ook over dat bezoek. "Ik was vorige maand in Gezondheidscentrum Thermion in Nijmegen, waar ik enkelen van U heb gesproken. Ik weet met hoeveel inzet U Uw werk doet. En hoe U samen de schouders zet onder de vernieuwing in de zorg. Mensen worden nu veel meer aangesproken op wat ze zelf nog kunnen, eventueel met hulp van hun omgeving. Hulpverleners rond een cliënt werken veel meer samen, vaak in wijkteams. 'Eén voordeur, één plan', noemt U dat in Nijmegen."

"Parijs. De stad waarmee wij ons zo verbonden voelen."
Uiteraard begon de Koning zijn nieuwjaarstoespraak weer over het terrorisme in de wereld. In het bijzijn van de Nederlandse vertegenwoordigers, een politieke delegatie, zijn vrouw, moeder, en tante zei hij: "Dames en heren, Hartelijk welkom in het Koninklijk Paleis Amsterdam! Dank U wel voor Uw komst uit alle windstreken van het Koninkrijk der Nederlanden. Het is belangrijk om het begin van het nieuwe jaar samen te vieren. Aan het begin van 2016 klinkt de echo van 2015 nog na. Eén stad komt steeds weer in onze gedachten: Parijs. Morgen is het twee maanden geleden dat terroristen in Parijs 130 mensen ombrachten. Dit Koninklijk Paleis - midden in Amsterdam - hulde zich in de kleuren van de Franse vlag. Net als honderden gebouwen over de hele wereld. Een teken van solidariteit en van verbondenheid." Aan het einde van de toespraak zei de Koning uit te kijken naar de werkbezoeken en activiteiten in Nederland dit jaar, maar bijvoorbeeld ook het staatsbezoek aan Frankrijk. "Een nieuw jaar ligt voor ons. Mijn vrouw en ik kijken ernaar uit! Dat geldt voor alle werkbezoeken en activiteiten in Nederland. En voor onze bezoeken aan het buitenland, zoals het Staatsbezoek aan Frankrijk, in maart. Met een centrale plaats voor Parijs, de stad waarmee wij ons zo verbonden voelen. U allen wens ik plezier en succes toe in uw werk. En veel voorspoed en geluk thuis. Graag wil ik het glas met U heffen. Op 2016!  Dat het een jaar van vreugde en verbondenheid mag zijn!" 

Omdat er door andere media commentaar kwam op de RVD beelden van binnen (zoals in 2014 en 2015 ) wordt er helaas geen video meer vrijgegeven.

Kleding
Koning Willem-Alexander droeg een donkerblauw pak met lichtblauwe stropdas. Koningin Máxima was gekleed in een geruite jas met daaronder een blouse die doet denken aan de turkooizen blouse die ze in 2012 eens droeg. Deze versie was donkerder en kleurde beter bij de nieuwe leren groene rok. Thema 'dier' was helaas weer goed vertegenwoordigd. Máxima droeg haar bekende 'slangenschoenen' weer, en Prinses Margriet vond de nieuwjaarsontvangsten zelfs een goed moment om een grijze muts/hoed van bont op te zetten. Prinses Beatrix koos voor een groen pakje, met blauwe omslagdoek (zonder bont!) en had behalve haar handtasje, net als zus Margriet, een echte oma-boodschappentas mee.

3 opmerkingen:

 1. Maxima zag er prachtig uit, net als Beatrix, maar ik vond het pakje en de muts dat Margriet aan had niet staan. Pieter van Vollenhoven zou er ook bij zijn, mara ik heb hem niet gezien, weet jij wat de rede is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij staat niet op de foto's maar is in de video van shownieuws wel (kort) te zien.

   Verwijderen
 2. Mooie toespraak en ik vind het zo grappig dat die mouw van de jas van koningin Máxima los hangt! Haha, oma-boodschappentas :)

  BeantwoordenVerwijderen