Oranje nieuws – 23 t/m 25 mei 2013 | De Oranjes

zaterdag 25 mei 2013

Oranje nieuws – 23 t/m 25 mei 2013

Prinses Laurentien geeft cola en Iphone de schuld van onderwijsachterstand

Prinses Laurentien – die vandaag haar 47e verjaardag viert – was afgelopen donderdag nog een van de sprekers op de EU-conferentie over onderwijs en ontwikkeling.

De Brusselse conferentie is er een van hoog niveau en heeft als doel ervoor te zorgen dat het onderwijs een prominente rol gaat spelen in de post-2015 ontwikkelingsagenda die in september tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besproken zal worden. Prinses Laurentien sprak – als speciaal gezant van UNESCO voor geletterdheid – over dit cruciale element. Ze benoemde dat het ‘gevaar’ waar puberleerlingen tegenaan lopen ligt aan de cola – en Iphones verslavingen, en illustreerde dat ook letterlijk. Een achterstand in het onderwijs is door dit soort verslavingen snel gemaakt. Leerlingen vinden school niet meer belangrijk en gooien er met de pet naar.

Sinds haar benoeming op 24 maart 2009 als Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO zet Laurentien zich wereldwijd in voor de problematiek van laaggeletterdheid. Bovendien is ze sinds 1 februari 2011 voorzitter van de High Level Group on Literacy van de Europese Commissie. Vanaf heden zal de prinses van heel dichtbij ook een puber in de gaten gaan houden. Haar dochter Eloise wordt binnenkort al 11 jaar en kan langzaamaan dus ook veranderen in een meisje wat haar afkeer voor school eerst verbergt, maar vervolgens niet meer onder stoelen of banken steekt en volop gebruik gaat maken van cola, een iPhone en wellicht ook naar sigaretten en alcohol gaat pakken.

Prinses Beatrix verbindt Brabantse musea en onthult VissersNamenMonument

Prinses Beatrix beleefde vrijdag weer een culturele dag. In de ochtend opende ze het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum in den Bosch, ’s middags onthulde ze het VissersNamenMonument op de boulevard in Scheveningen.

Foto: ©  PPE/v.d. Werf, www.ppe-agency.com
De musea het Noordbrabants Musuem en het Stedelijk Museum ‘s – Hertogenbosch werden door een knoop in een lint door de prinses aan elkaar verbonden. Ze vormen nu het Museumkwartier ‘s – Hertogenbosch en staan dus wat sterker. Ze hebben samen een museumwinkel en een museumrestaurant, bovendien werken ze samen op het gebied van beveiliging. De prinses kreeg na de opening een rondleiding door beide musea. Ook bekeek ze de tentoonstelling die werd samengesteld door sieradenontwerper Ted Noten. Vrijdagmiddag onthulde de prinses op de boulevard van Scheveningen het VissersNamenMonument. Op dit monument – met als achtergrondspreuk ‘Niet teruggekeerd van zee – naam voor naam gegrift in steen’. - staan de namen van 1366 vissers, die op zee zijn omgekomen. De namen zijn gegraveerd in 21 zwartgranieten platen. Als er in de toekomst vissers om het leven komen op zee, worden ook hun namen toegevoegd. Het monument vormt een geheel met het beeld van de Scheveningse Vissersvrouw, dat ook aan de boulevard staat. Dat beeld werd in 1982 eveneens door Beatrix onthuld.

3 opmerkingen:

 1. wat een kul argument. Hoeveel van de kinderen die cola drinken en/of een Iphone hebben zakken af? Heeft zij van die heilige kinderen?
  Sorry voor deze reactie, maar tuurlijk zullen er kinderen zijn die afvallen van school, maar er zijn wel meer redenen hiervoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn dochter van 11 jaar drinkt alleen op zaterdagavond en zondagavond cola, ze heeft geen Iphone, ze rookt en drinkt niet maar heeft toch achterstand op school...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is het alleen bij een iPhone of ook bij andere mobieltjes of zo? <:

  BeantwoordenVerwijderen