BEATRIX: Gefotografeerd door Prins Claus | De Oranjes

donderdag 23 mei 2013

BEATRIX: Gefotografeerd door Prins Claus


Fotoshoot 1976 

Beatrix is een van de meest gefotografeerde mensen ter wereld. Tijdens werkbezoeken levert het vaak een toneelspelend beeld op van een ‘altijd vrolijke Koningin/prinses’ met bloemetje. Door het onderwerp van het bezoek en de mensen die haar toezwaaien is dat enthousiasme opwekken ook niet zo moeilijk, maar de ‘echte Beatrix’ ontbreekt. Het wordt lastiger als Beatrix ter gelegenheid van een bijzondere gelegenheid (verjaardag) voor één fotograaf moet poseren.

Hoe vakkundig de fotografen ook zijn die haar in de loop van de jaren mochten fotograferen voor een nieuw portret, het leverde nooit de spontaniteit en de onbevangenheid op die haar eigen man Prins Claus zo goed wist vast te leggen. Niet gek dus dat niemand minder dan Claus vroeger regelmatig zelf optrad als ‘hoffotograaf’. Zo was er bijvoorbeeld de bijzondere sessie in 1976 waar Prinses Beatrix speciaal voor haar 38e verjaardag poseerde in de tuin van Kasteel Drakensteyn. De fotosessie leverde een serie ‘gewone foto’s’ van een ontspannen Beatrix op. Glinsterende ogen, een stralender échte lach, en eenvoudig gekleed. (Mét een ‘appeltje van Oranje’ riem) Ook hond Buster speelde een rol tijdens de fotosessie. De Golden Retriever zat er gehoorzaam bij en liet Prinses Glimlach nog breder lachen…

5 opmerkingen:

 1. Ja, het zijn mooi ontspannen foto's. Prins Claus fotografeerde trouwens ook zijn schoonmoeder bij bijzondere momenten . Dat gaf wel eens kritiek van de Nederlandse fotografen die zich hierdoor achtergesteld voelden. Denk aan de 'Juliana 70' postzegel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie reportage en hele mooie ontspannen foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als jonge prinses was zij al een prachtige vrouw, met altijd haar haar zorgvuldig gekapt, gestifte lippen en oogschaduw op haar ogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hele leuke bijzondere log over de jonge prinses Beatrix. Bijzondere onbekende foto´s heb je geplaatst, heel erg mooi en prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen