Oranje nieuws – 14 t/m 17 mei 2013 | De Oranjes

vrijdag 17 mei 2013

Oranje nieuws – 14 t/m 17 mei 2013

Koningin Máxima spreekt op bijeenkomst CGAP
“Ik heb de neiging om mezelf te verontschuldigen voor het Nederlandse weer."

Koningin Máxima bezocht woensdagochtend de internationale bijeenkomst van de CGAP en hield daar een toespraak.

De Koningin begon haar toespraak op de bijeenkomst van de Consultative Group to Assist the Poor - een organisatie die zich inzet voor financiële dienstverlening aan mensen met lage inkomens – met een verontschuldiging over het weer: “Goedemorgen. Welkom in het Nederland. Ik heb de neiging om mezelf te verontschuldigen voor het Nederlandse weer. Maar jullie zijn waarschijnlijk vanwege deze vergadering niet buiten geweest, de afgelopen twee dagen.”

Foto's: © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

De deelnemers aan de bijeenkomst en de bijbehorende vergaderingen hebben inderdaad niet te klagen over hun verblijf in het luxueuze Mövenpick Hotel, wat een groot contrast is met het onderwerp waar ze zich mee bezig houden. CGAP heeft als doel wereldwijd het leven van mensen in armoedesituaties te verbeteren door goede toegang tot financiële producten en diensten mogelijk te maken. Als speciale pleitbezorger van de VN sprak de Koningin over het belang van inclusieve financiering  “De jaarlijkse vergadering van CGAP hier in Amsterdam en haar nieuwe strategie komt op een cruciaal moment. “ aldus de Koningin. “Financiële inclusie heeft een reis gemaakt. Zo weinig als vijf jaar geleden, zouden de meeste mensen me zeggen waarom besparingen, financiering van het MKB, financiële educatie of basisverzekering. Mensen waren vooral gericht op microkrediet. De situatie is heel anders vandaag. U bent uiteraard bekend met de spannende innovaties die kosten drastisch toegangspunten hebben verlaagd en verhoogd. En je bent op de hoogte van de vorderingen in kaart brengen van het landschap van de financiële integratie door vraag en aanbod van gegevens, iets waar ik erg trots op ben. Ik wil er ook graag op wijzen hoeveel wereldwijde ondersteuning er iss. Dit blijkt in het werk en de verbintenissen van de G20, de Verenigde Naties, en in de principes en richtlijnen van de wereldwijde financiële normen. En wat te denken van de strategieën die worden voorbereid door veel landen om hun eigen nationale financiële inclusie te bereiken? “ Lees verder.

Koning Willem-Alexander opent gerenoveerd Ministerie van Defensie

Koning Willem-Alexander heeft woensdag het gerenoveerde Ministerie van Defensie geopend.

Het Ministerie van Defensie bezit al sinds 1938 een aantal panden in het centrum van Den Haag. Op een gegeven moment sloeg de veroudering zó toe, dat in 2009 besloten werd het een en ander grondig te renoveren. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert hield een openingstoespraak, waarna er een korte presentatie van de verbouwing van het complex werd vertoond.

Vervolgens was het de beurt aan de Koning om met een druk op de knop de lichtjes in het metershoge kunstwerk ‘Lion’ aan te doen. Ook tekende hij het gastenboek en signeerde zijn eigen staatsieportret die meteen werd opgehangen in de zogenaamde ‘Koningsnis’ van het gebouw.

Tijdens een rondleiding met de minister bezocht hij onder andere het perscentrum waar een vertrek speciaal vernoemd is naar Piet de Jong – oud-onderzeebootcommandant, oorlogsheld en oud-adjudant van Koningin Juliana. De man is tevens oud-minister van Defensie en was zelf ook aanwezig in ‘zijn vertrek’ waar hij kort met de Koning sprak.


Foto: © Ministerie van Defensie

Koningspaar reikt Appeltjes van Oranje en Kroonappels uit
…en zingen ‘The Lion Sleeps Tonight’

Behalve de Appeltjes van Oranje, zijn er dit jaar ook (vanwege de troonswisseling) Króónappels uitgereikt. De uitreiking voor de sociale projecten vond voor het eerst in het Paleis op de Dam plaats, en Koningin Máxima hield – in toepasselijk oranje – de toespraak.


Foto's: © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

In het weekend van 15 maart kon er gestemd worden op zo’n 4000 verschillende projecten van het Oranje Fonds. Uiteindelijk kwamen daar drie winnaars uit: Stichting Best Buddies op Goerree-Overflakkee, Stichting Stadstuin Emma’s Hof in Den Haag en de Stichting Manteling uit Middelburg. Koningin Máxima was zeer te spreken over de aanmeldingen en het aantal stemmen: “Mijn man en ik waren echt verrast door het enorme enthousiasme dat de Kroonappels hebben opgeroepen. Er zijn bijna vierduizend aanmeldingen binnengekomen. Ze komen uit bijna alle gemeenten van Nederland - 96% om precies te zijn - en van alle zes Caribische eilanden. Burgemeesters hebben zich er voor ingezet om de kandidaten uit hun gemeenten goed voor de dag te laten komen. Er was ook volop aandacht in de lokale media. Er werd meer dan 22 duizend keer over getwitterd. Zoals deze: 'JA! Mijn moeder is in de race voor een Kroonappel!' Die 22 duizend tweets, dat zijn 22 duizend schouderklopjes.” 

Uiteraard werden er ook de ‘gewone’ Appeltjes van Oranje uitgereikt., met als thema dit jaar ‘Alle jaren tellen’. “Het motto is alle jaren tellen. Dat betekent: als je jarig bent, zoals ik morgen, tel je er weer een jaar bij. Maar het betekent ook dat mensen van alle leeftijden meetellen; iets te bieden hebben.” aldus de Koningin. De winnaars van de Kroonappels en de Appeltjes van Oranje (bewonersproject in Oosterwolde, Jeugd Rode Kruis in Willemstad en een project waarbij jongeren en ouderen samen tuinieren in Den Haag) mochten allen op het podium komen waar de Koning en Koningin hen het bronzen beeldje – ontworpen door Prinses Beatrix – en de oorkonde waaraan een bedrag van 15.000 euro is verbonden, overhandigden. Koningin Máxima ging even de fout in door de oorkonde voor de Best Buddies aan de Manteling te geven. Met een gezicht van ‘jullie zien het toch niet hé’ keek ze even kort de zaal in waarna ze lachend de oorkondes weer omwisselde. Tot slot trad een kinderkoor op. De tekst van het leeuwenkoning lied ‘The Lion Sleeps Tonight’ werd luidkeels door het Koningspaar meegezongen.Prinses Laurentien bij jaarbijeenkomst ‘Climate’ Alliance’

Prinses Laurentien woonde donderdag de jaarbijeenkomst ‘Climate Alliance’ bij in Ahoy Rotterdam.

De bijeenkomst was georganiseerd door Missing Chapter – de organisatie waar de prinses oprichter van is, en speciaal deze dag ook dagvoorzitter. De Missing Chapter Foundation (MCF) is opgericht om op verfrissende manier strategische verbindingen te leggen tussen de onbevangen vragen van kinderen enerzijds en de mindset en acties van volwassenen anderzijds rondom de bezorgdheid over en zorg voor de toekomst van de aarde. Natuurlijk mochten ook dit keer weer een aantal kinderen de bijeenkomst bijwonen. De prinses ging met hen in gesprek.


Foto's: © Screenshots RTL Boulevard


Koningin Máxima bij International Day Against Homophobia

Koningin Máxima was donderdagavond aanwezig in de Ridderzaal bij het diner van het congres International Day Against Homophobia (IDAHO)

Foto: © PPE/v.d. Werf, www.ppe-agency.com
Tijdens het tweedaagse congres – georganiseerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen - stonden de internationale ontwikkelingen op het gebied van homo-emancipatie centraal. Zo’n 700 deelnemers uit binnen – en buitenland, waaronder de Europese Unie, de Raad van Europa, internationale roze netwerken van politie en krijgsmacht, mensenrechtenverdedigers en studenten waren de afgelopen dagen aanwezig. Op verschillende locaties in Den Haag namen ze deel aan workshops enz. Toen Koningin Máxima rond 19.30 uur arriveerde zorgde iedereen dat hij/zij weer in de Ridderzaal zat voor het diner. Minister Bussemaker hield een toespraak, en overhandigde vervolgens aan de Koningin een Rainbow Map - een kaart met daarop de erkenning van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Europa.

Koningin Máxima viert haar 42e verjaardag
Hoera! Het is wéér Koninginnedag!

Foto: © RVD/Koos Breukel

Wie op de laatste Koninginnedag (30 april) nog niet aan koekhappen heeft gedaan, kan dat gerust vandaag doen. Het is namelijk sneller dan verwacht wéér Koninginnedag. Onze Koningin Máxima viert haar 42e verjaardag!

De Koningin – die gisteren nog een drukke dag had – heeft haar verjaardag bewust vrij gehouden. Ook manlief Koning Willem-Alexander is thuis, en als vanmiddag de prinsesjes ook nog uit school komen kan het lange Pinksterweekend helemaal feestelijk beginnen.

Of dit Máxima’s laatste verjaardag is in Villa Eikenhorst, is misschien voor het gezin zelf ook nog onbekend. Zolang Prinses Beatrix nog niet naar Kasteel Drakensteyn verhuisd is, kan er automatisch ook geen verhuizing van de Eikenhorst naar Huis ten Bosch op touw gezet worden. Vandaag speelt ‘touw’ in ieder geval een heel andere rol; zwaai en spring ermee! Het is ten slotte maar één keer per jaar Koninginnedag!

Prinses Beatrix luncht met (oud) commissarissen op de Wittenburg

Voordat ze naar de Eikenhorst ging om de verjaardag van haar schoondochter te vieren, heeft Prinses Beatrix vandaag eerst nog afscheid genomen van haar (oud) commissarissen. Er werd geluncht op Kasteel de Wittenburg in Wassenaar. 

Tijdens de regeerperiode van Beatrix hebben in totaal 54 commissarissen van de Koningin ‘gediend’ maar 15 daarvan zijn niet meer in leven. Drie andere commissarissen konden vanwege omstandigheden niet komen, dus zaten er in totaal 36 aan tafeltjes in de Oranje Nassau Zaal een Witlof crème soep met Zalmsnippers te eten.

Kasteel de Wittenburg – wat omgeven wordt door bossen en slechts enkele kilometers van Den Haag ligt – beschikt over een aantal prachtige zalen. Zo werd na de lunch nog een groepsfoto gemaakt in de Grote Lounge zaal met uitzicht op het grote terras met tuin.


Foto: © RVD

Overig kort nieuws: 

 - Minister-president Rutte heeft maandag zijn eerste wekelijkse gesprek gevoerd met de Koning. Rutte werd door de Koning ontvangen op Paleis Noordeinde.

 - Isabella van Vollenhoven (dochter Prins Bernhard en Prinses Annette) vierde dinsdag 14 mei haar 11e verjaardag

- Het boezemgemaal Katwijk draagt sinds zaterdag 11 mei de naam ‘Koning Willem-Alexander gemaal’. De Koning heeft hier officieel zijn toestemming voor gegeven. Wellicht brengt hij over niet al te lange tijd een bezoek aan zijn naamgenoot.

- Net als ieder jaar is er weer een speciale moederdagtaart voor Prinses Beatrix gemaakt. Vorige week vrijdag werd de taart door banketbakkerij Smeets uit Spijkenisse afgeleverd bij Paleis Huis ten Bosch.

- Hij verschijnt niet zo vaak in de media, maar woensdagavond 15 mei nam Prins Jaime vanuit Noord-Zweden het woord over het noordpoolgebied. Via een videoverbinding sprak de prins – die als ambtenaar namens Nederland bij de vergadering van de Arctische Raad was – over het feit dat olie – en gaswinning in het gebied steeds makkelijker worden omdat het ijs zo snel smelt.

- De term ‘krakers’ kwam in tegenstelling tot de inhuldiging van 1980, bij de inhuldiging van Koning Willem-Alexander niet aan de orde. Alles verliep nogal rustig. Bizar genoeg is er op steenworp afstand van hun woonhuis – de Eikenhorst – een rijksmonument gekraakt. Er zouden vier mannen in de woning zitten die een gebruikersovereenkomst met de eigenaar eisen. Hoewel het huis op de Horsten staat, is het geen eigendom van Prinses Beatrix. De politie zal pas optreden als alle ‘procedures zijn afgewikkeld’.

3 opmerkingen:

  1. Tjonge jonge wat een hoop nieuws, je hebt vast overuren gemaakt om dit allemaal zo mooi in een log te krijgen. Koningin Máxima zag er geweldig uit in het oranje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. maar je zit volgens mij even net mis.... kijk in de oude videos even, maar ik denk, dat vroeger de ministerpresident ook op maandag naar noordeinde kwam. Dat is pas veranderd, toen Claus overleed en Beatrx ook veel vanuit Huis den Bosch begon te werken...

    BeantwoordenVerwijderen